Muhasebenin Büyük Dörtlüsü – Nasıl Oluştular?

Paylaşmayı unutmayın.

Muhasebenin Büyük Dörtlüsü – Nasıl Oluştular? – Her muhasebe öğrencisi büyük dörtlüyü bilir. Deloitte, EY, KPMG ve PwC. Ancak 2001 yılına kadar sahada başka bir dev daha vardı: Arthur Andersen. 

İşte bu beşli yıllarca muhasebenin büyük beşlisi olarak biliniyorlardı. Bir zamanlar bu firmalarda çalışmak her öğrencinin hayaliydi. Özgeçmişlerinde göstermek istedikleri etkili isimlerdi. 

Peki bu dörtlü nasıl oluştu? Nasıl muhasebenin devleri haline geldiler? Onları özel yapan şey neydi? Tüm bu soruların cevapları için sizi aşağıya bekliyoruz! 

Muhasebenin Büyük Dörtlüsü – Nasıl Oluştular?

Büyük Sekizli

@surepayroll

1987 yılından önce büyük dörtlü diye bir şey yoktu. Bu yıla kadar muhasebe ve denetleme işleri 8 büyük şirket arasında bölüşülüyordu. Bunlar Deloitte Haskins & Sells, Arthur Andersen, Touche Ross, Price Waterhouse, Coopers & Lybrand, Peat Marwick Mitchell, Arthur Young & Co. and Ernst & Whinney idi. Bu 8 firmanın çoğu birleşme ve ittifakların sonucuydu.

1989 yılına gelindiğinde bu sekiz firmadan 4 tanesi birleşme kararı aldı. Arthur Young, Ernst & Whinney ile birleşerek Ernst & Young’ı oluşturdular. Touche Ross and Deloitte Haskins & Sells de birleşerek Deloitte & Touche’yi oluşturdular. Büyük Sekizli artık “Büyük Altılı”ya dönüşmüştü. 

1998 yılında “Büyük Altılı” sonra ki büyük dev daha birleşme kararı aldı. Pricewaterhouse ve Coopers & Lybrand. Böylece PwC olarak bildiğimiz Price Waterhouse Coopers oluştu. 

Arthur Andersen’in Düşüşü

muhasebenin-buyuk-dortlusu-nasil-olustular
@britannica

Yukarıda bahsettiğimiz Büyük Beşli bu şekilde oluşmuştu. Fakat Arthur Andersen Enron Skandalı’nda adaleti engellemekten suçlu bulunduktan sonra 2002 yılında en büyük 5 muhasebe firması sıralamasından düştü. Mahkumiyet daha sonra bozuldu, ancak hasar kalıcıydı. 

Arthur Andersen’nin sahadan çekilmesiyle danışmanlık ve muhasebe sektörü bu dört büyük firmanın kontrolüne kaldı: Ernst & Young, Deloitte Touche Tohmatsu Limited, KPMG ve PwC. Şimdi gelin bu şirketlerin kuruluşlarını inceleyelim. 

Muhasebenin Büyük Dörtlüsü

4. KPMG

@kpmginternational

KPMG, Klynveld, Peat, Marwick ve Goerdeler’in kısaltmasıdır. Birçok birleşmeden oluşmuş küresel bir danışmanlık ve denetim firmasıdır. 33 binden fazla çalışanı ve 100’ü aşkın ofisiyle Büyük Dörtlü arasında yerini almayı başarmıştır. 

Gelirlere göre ABD’deki dördüncü en büyük muhasebe firması olan KPMG, üye firmaları 146 ülke ve bölgede bulunan ve 227.000’e yakın profesyonele sahip özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited’in bağımsız ABD üye firmasıdır. KPMG’nin hizmet hatları, her birinde sektöre özel odaklanma ile denetim, vergi ve danışmanlık bölümlerine ayrılmıştır.

3. Ernst&Young

muhasebenin-buyuk-dortlusu-nasil-olustular
@worldtodaynews

Ernst& Young veya kısa ismiyle EY, Büyük Dörtlü olarak bilinen efsaneler arasındadır. Ernst & Young müşterilerine danışmanlık, güvence, vergi ve işlem danışmanlığı hizmetleri sunar. Son mali yılında 15.8 milyar dolar gelir açıklayan EY, gelire göre en iyi 3. muhasebe firmasıdır.

2. Deloitte

@advertiserserbia

Deloitte, Fortune 500’ün yaklaşık yüzde 90’ı ve 7.000’den fazla özel şirket dahil olmak üzere dünyanın en büyük kuruluşlarının çoğuna denetim, danışmanlık, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Ek olarak 20’den fazla endüstri sektöründe faaliyet göstermektedir. 

Merkezi New York’ta bulunan Deloitte LLP, garanti ile sınırlı bir Birleşik Krallık özel şirketi olan Deloitte Touche Tohmatsu Limited’in (“DTTL”) ABD’deki üye firmasıdır. DTTL ve üye firmalarının her biri yasal olarak ayrı ve bağımsız kuruluşlardır. Ayrıca DTTL, üye firmaları ve ilgili kuruluşlarının her biri “Deloitte organizasyonu”nu oluşturur. 175 yılı aşkın hizmet süresine dayanan üye firma ağları, 150’den fazla ülke ve bölgeye ve dünya çapında 330.000’den fazla kişiye yayılmıştır. Deloitte organizasyonu 2020 mali yılında 47,6 milyar dolarlık toplam gelir açıklamıştır.

1. PwC

muhasebenin-buyuk-dortlusu-nasil-olustular
@ledgerinsights

New York merkezli profesyonel hizmetler firması PwC LLP, 157 ülkede faaliyet gösteren, 284.000’den fazla kişiyi istihdam eden bir firmadır. Ayrıca PwC, Fortune Global 500 şirketlerinin yüzde 84’üne ve 100.000’den fazla girişimci ve özel sektöre hizmet verir. 30 Haziran 2020’de sona eren 12 aylık dönemde gelirleri 43 milyar dolardı.

ABD’de PwC, denetim ve güvence, vergi ve danışmanlık hizmetlerine odaklanır. Ek olarak, ABD’de PwC, tüketici ürünleri, fintech, yaşam bilimleri, ilaç ve teknolojiyi içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan 16 ana sektöre odaklanmaktadır.

İşte muhasebe ve danışmanlık devleri bunlardı. Hikaye ilk olarak Büyük Sekizli olarak başlamıştı. Sonrasında, birleşmeler ve çöküşlerle Büyük Dörtlüye dönüştü. Bakalım ileride neler göreceğiz.

Kaynaklar:

  • vault.com
  • wikipedia.org
  • big4accountingfirms.org
  • riskmagazine.nl

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar