Minimalizm Etkisini Kanıtlayan Harika Tasarımlar

Paylaşmayı unutmayın.

1960’lı yıllarda ortaya çıkan, kökleri müzik ve modern sanata dayanan minimalizm; soyut dışavurumculuk ve duygusallığın karşısında duran ve bunun ötesinde her şeyi minimum olarak ele alan yaklaşımdır. Sade, basit, yalın olan ve nesnelerin nesne olma özelliği ile ilgilenen minimalizm akımı zamanla birçok alanda kullanılmaya başlamış. Bugün bir yaşam tarzı olarak ele alınan akımın, tasarım alanında da çok fazla kullanıldığını görüyoruz. Bir mimari yapıdan tutun reklam afişlerine, kartvizitlerden ambalajlara kadar ustalıkla kullanılıyor ve ortaya basit ama etkili harika tasarımlar çıkıyor. Tasarımcıların birçoğu minimalist estetiğe ulaşmanın zor olduğunu söylese de ilham kaynağı olabilecek örnekler bulmak da mümkün. Fark yarattığına ve sadeliği dikkat çekici şekilde kullandığına inandığımız minimalist tasarımlar ile konuyu daha iyi özetleyebiliriz.

Hadi başlayalım!

1- Belki de minimalizm, tek bir e-posta adresinde tüm iletişim bilgilerini verebilmektir.

2- George Orwell’ın 1984 kitabı böyle bir baskıyla kütüphanende olsa nasıl olurdu?

 

3- Şişeye bakınca süt içen çocukları uzayda hayal ediyoruz. Minimalist bir ambalaj zeki ve basit markalaşma yolunda doğru adım olabilir, ne dersiniz?

 

4- Ev/Ofis dekorasyonu ne kadar ilginizi çekiyor bilmiyoruz; fakat kim bu kadar sade ve minimal bir saat istemez ki?

 

5- İnsan bu kartlarla oynamaya kıyamaz!

 

6- Teknolojinin her alanda küçülüp minimalleşmesi harika değil mi?

7- Minimalizm her yerde! Anlamlı, anlamsız uzun sözler, tarihi karışık okunmayan yazılarla dolu mezar taşlarının yanında  ne kadar şık duracaktır.

8- Homer ve Marge Simpson karakterlerini bir şarap şişesinde hayal edebiliyor musunuz? Tasarımcısı ”Neden olmasın?” demiş ve yıllarca saklayacağınız bu şişeler ortaya çıkmış.

 

9- Hayatta ihtiyacımız olan bazı şeyleri kendi kendimize çözemeyiz. Belki bir yardım kitimiz olsa o bize yardımcı olurdu. Minimal ve çözüm üretici bir tasarım mı? Tadından yenmez.

 10- ”Gölge etme başka ihsan istemem.”

 

11- Hadi 1960’lara dönelim ve Dominos’tan bir pizza söyleyelim.

 

12- Sevgili 3.dalga kahve dükkanı açmak isteyenler, biz bu tasarımı baya beğendik. Yapın! Müdavim olmaya hazırız.

 

13- Aşırı kalabalık görüntülerden ve süpermarketlerdeki karmaşadan sıkıldık. Her yer mesaj, her yer bilgi… Markaların ambalaj tasarımcıları bizce bir değerlendirin!

14- Az ve özünü sevdiğimiz minimalizm. Verilmesi gereken tüm bilgi verilmiş zaten. Bizce yeterli 🙂

 

15- Otellerdeki şampuan/duş jeli/saç kremi kombinasyonundan sonra meyve suyu için ideal şişe bulunmuş olmalı.

 

16- Muazzam!

17- Bu bir ilaç kutusu değildir, bu bir çikolatadır!

18- Apple, sanırız minimalist tasarımcılar artık senden hızlı düşünüyor.

.

19- Slogan, basit; tasarım sade… Sonuç tek kelimeyle ”muazzam”!

20- En güzelini en sona sakladık! İspanyolca ”ifadeli” anlamına gelen expresivo gibi bir şişe! Tasarım minimal ama ifadesi oldukça büyük!

Kaynağı Bored Panda olan bu liste, hepimizin iyi bir ürününün neye benzediğine dair ilham kaynağı niteliğinde sunuluyor. Zarif ve minimalist kartvizitlerden yaratıcı kitap kapaklarına kadar iyi bir tasarım yaratmak için ekstra bir şey yapmaya gerek yok. Önemli olan akılda kalıcılık!

Minimalizm etkisi ilginizi çekiyorsa ve biraz da olsa pazarlama ile ilgileniyorsanız; Pazarlama Dünyasına Minimalist Dokunuşlar yazımızı da okumanızı öneririz.

Less is more…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar