Microsoft Nuance Communications Satın Aldı – Linkedln’den Sonra En Büyük Satın Alım

Paylaşmayı unutmayın.

Microsoft Nuance Communications Satın Aldı – Linkedln’den Sonra En Büyük Satın Alım – Geçtiğimiz günlerde teknoloji dünyasında çok ses getiren bir satın alma gerçekleşti. Dünya devi Microsoft bünyesine birçok sektörden şirket katmayı seviyor. Özellikle teknoloji dünyasında büyük satın alımları yapan şirketler arasında Microsoft başı çekiyor diyebiliriz.

Bu yazımızda Microsoft’un 2016 yılında Linkedln’ni satın almasından bu yana en büyük satın alması olan Nuance’ye değineceğiz. Peki , Nuance şirketi ne yapıyor?

Microsoft Nuance Communications Satın Aldı – Linkedln’den Sonra En Büyük Satın Alım

Nuance Siri’nin Var Olmasının Arkasındaki Şirket

Çoğu satın alınan şirketlere baktığımızda günümüze yakın tarihlerde kurulmuş ve kendini kanıtlamış şirketler olduklarını görüyoruz. Fakat Nuance günümüze çok da yakın olmayan bir tarihte kurulmuş 1992 yılında. Şirket aslında bir yazılım şirketi . Konuşma tanıma ve yapay zeka alanında uzmanlaşmış bir şirket. Şirketin ismi kuruluşunda Nuance değildi, Visioneer ‘di. Daha sonra şirket  1999 yılında ScanSoft Inc.(SSFT)’yi satın aldı. Birleşen şirket ScanSoft adıyla piyasada varlığını sürdürmeye devam etti.Eylül 2005 ‘e gelindiğinde Scansoft Inc. SRI International’ın yan ürünü olan Nuance Communications’ı satın alıyor.3 şirketin birleşmesiyle ortaya çıkan şirket Nuance ismini benimsiyor.

2011 yılında Apple Siri’yi yaratırken en büyük yardımcısı Nuance Communications’du. Siri’nin günümüzdeki haline gelmesi için Nuance birçok alanda Apple ‘a destek olmuştur. Çünkü bu alanda piyasadaki en güçlü şirket.

Nuance aslında satın alarak geliştirmiş olduğu Dragon isimli yazılımıyla baya ünlü. Dragon yazılımı bir konuşma anlama, yazma  arabirimi. Bu ara birim bizlere bir yerden tanıdık geliyor aslında. Siri’den.

Nuance şirketi büyümeyi bünyesine yeni şirketler katarak sürdüren şirketlerden. Bünyesinde irili ufaklı konuşma tanıma ve yazıya dökme alanında geliştirmeler yapan şirketler var. Aynı zamanda şirket belli departmanlarını da satıyor. Örneğin en son Belge Görüntüleme Bölümünü Kofax adlı şirkete sattı. Bu satış 2019 yılında gerçekleşmişti.

Microsoft‘un İkinci En Büyük Satın Alması

microsoft-nuance-communications-satin-aldi-linkedlnden-sonra-en-buyuk-satin-alim
@mspoweruser

Şirket çoğumuzun bildiği gibi tarihindeki en büyük satın almasını 2016 ‘da profesyonel sosyal iş ağı sitesini almasıyla olmuştu.24 milyar dolarlık bir satın almaydı. Microsoft’un yaptığı resmi açıklamaya göre Microsoft, Nuance şirketi 19.7 miyar dolara satın aldı.

Satın alımın yapılması sonucunda şöyle bir karar vermişti Microsoft. Nuance şirketinin CEO’su Mark Benjamin şirkette kalacak ve Micrsoft’un bulut ve yapay zeka grubundan sorumlu yöneticisi Scott Guthrie’yle birlikte çalışacak.

Bu kararı Microsoft şu şekilde açıkladı;

Microsoft’un sağlık hizmetleri için geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen bulut ürünlerini artırmak için Nuance’yi kullanacağı açıklandı. Kullanımın şu şekilde olması öngörüler arasında ;

Microsoft ‘un bulut depolama hizmeti olan Azure kullanılarak sağlık hizmetlerinin tamamını çalıştıracak ve sağlık hizmeti sağlayıcıları için bulut tabanlı ortam klinik zekâsı ve konuşmalı yapay zeka sağlayıcısını geliştirecek.

microsoft-nuance-communications-satin-aldi-linkedlnden-sonra-en-buyuk-satin-alim
@gitconsultant

Microsoft özellikle son dönemlerde birçok satın alma haberiyle gündeme geliyor.Ve bu satın almaların çoğu büyük şirketler bazında oluyor. Geçtiğimiz haftalarda şirketin Discord uygulamasını 10 milyar dolara satın almak istediği gündeme gelmişti. Ondan öncesinde ise Pinterest için görüşmeler yapmıştı Micrasoft. Pinterest için Microsoft 51 milyar doları kelimenin tam anlamıyla gözden çıkarmıştı.2021 başlarında ise TikTok’u satın almak için birçok şirketle yarışa girmişti. Bahsetmiş olduğumuz bu satın alımların çoğu gerçekleşmedi. Ama Microsoft tarihinden de çıkarım yapabileceğimiz gibi vazgeçmeyen bir şirket

Nuance ‘den önce Zenimax isimli oyun şirketini 7,5 milyar dolara satın almıştı.

Microsoft son yıllarda sadece tek bir alanda değil birçok alanda piyasada yer almak için birçok satın alma yapıyor. Bu satın almaların çoğu gerçekleşiyor diyebiliriz. Piyasada büyük bir pazar payına sahip olan şirketler örneğin;

Pinterest gibi şirketler haliyle biraz daha talebi yükseltmek için kolay kolay el değiştiremiyor. Yapılan satın almaların bazıları şirketin varoluş hedefinden çıkmış olsa da şirket bunu kompanse ederek yoluna devam ediyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar