McDonald’s’tan Bir Yenilik: MacCoin

Paylaşmayı unutmayın.

Hamburger dediğimiz zaman akla ilk gelen restoran zincirlerinden biri şüphesiz McDonald’s olur. Koca bir neslin hafızalarına kazınan, yemelere doyamadığımız hamburgeri ise, tabi ki “Efsane Big Mac”. Big Mac bugünlerde 50. Yıl dönümünü kutluyor. Ve bu kutlamalar kapsamında McDonald’s, efsane hamburgerinden esinlenerek oluşturduğu yeni global para birimi MacCoin ’i piyasaya çıkartacak. 1968 yılında piyasaya çıkan Big Mac tam 50 yıldır aralıksız satılıyor. MacCoin, 2 ağustos tarihinde dünya çapında 50’den fazla ülkede (Türkiye dahil), 50 yılı devirmiş olan ve bir hamburger efsanesi haline gelen Big Mac’i  her satın alışta uygulama üzerinden müşterilere hediye olarak dağıtılacak. Bu MacCoin’ler ile McDonald’s restoranlarından alışveriş yapılabilecek.

McDonald’s CEO’su Steve Easterbrook, kısa bir süre önce yapılan bir röportajda Business Insider’a “Herhangi bir gıda maddesinin bugün de 50 yıl önce olduğu kadar popüler olması pek görülen bir durum değil” demişti. Sadece geçtiğimiz yıl Big Mac satışlarının 1.2 milyarı geçmesi, bu açıklamalara destek olur nitelikte.

https://youtu.be/8T_NMnHxaZ4

MacCoin, dijital para ya da kripto para olarak düşünülmemelidir. Standart bir para birimi özelliği taşımayacak olan MacCoin, hamburger geleneğinden izler taşıyan somut bir gıdaya endeksli para birimi olarak var olacak. Kısaca geleneksel kripto paralar bir para veya birbirlerine endeksli iken MacCoin sadece gıdaya endeksli bir para birimi olarak çalışacaktır diyebiliriz.

1 Big Mac Coin = 1 Big Mac

Big Mac sadece efsane lezzetiyle McDonald’s standardizasyonunun sembolü değil aynı zamanda tüm dünyada kullanılan finansal bir gösterge… Big Mac Endeksi, bir hızlı servis sektörü ürünü üzerine kurulan ilk finansal gösterge olarak tam 22 yıldır ekonomistler tarafından referans olarak kullanılıyor. Dolar karşısında diğer para birimlerinin değerlerini hesaplamanın en kolay yolu olarak görülüyor.

McDonald’s CEO’su Steve Easterbrook, konuyla ilgili verdiği bir diğer demeçte;

“Şirket, BigMac’i kutsal olarak görmelidir. 50 yıllık bir geçmişi olması ve bu süre zarfında hala en çok tercih edilen burgerler arasında yer alması, onu diğer fast food ürünlerinden ayıran bir özelliktir. Ayrıca burgerin orijinal yapısını bozmadan tutmak oldukça önemlidir.” diyerek neden efsane olduğunu bir kez daha anlama fırsatı verdi.

MacCoin, 5 Farklı Çeşitle Karşımıza Çıkacak

2 Ağustos’ta dağıtımı yapılacak olan MacCoin, 3 Ağustos’tan yıl sonuna kadar, her bir birimi ile bir ücretsiz Big Mac için kullanılabilecek. Coinler, Big Mac’in hayatının her on yılını temsil eden sanat, müzik ve pop kültür unsurlarını içeren beş farklı tasarımla geliyor. Bunlar, 70’ lerin çiçek gücü, 80’ lerin pop sanatı, 90’ ların cesur ve soyut şekilleri, 2000’ lerin başında milenyum teknolojisi ve 2010’ ların iletişim evrimini yansıtan tasarımlar olacak.

@chewboom

Big Mac Nasıl Efsane Haline Geldi ?

Big Mac’in bir fast food yiyeceği olması yanında ayrıca çok farklı bir özelliği daha bulunuyor. Restoran zinciri McDonald’s dünya çapına yayılmış ve oldukça fazla talep gören bir işletme olduğu için en çok satılan ürünü Big Mac, bir satın alma gücü paritesi olarak görülüyor.

Öyle ki Big Mac indeksi, The Economist yayınlarında da sürekli olarak kullanılan ve dünya çapındaki ülkelerde satış fiyatı kullanılarak, satın alma gücü paritesinin gayri resmi olarak ölçülmesinde kullanılan etkin bir araç. Nakit bir değeri olmayacak olan MacCoin’ler, ileri bir tarihte daha büyük Mac’ler ile değiştirilebilir olacak.

İlk aşamada sınırlı sayıda çıkarılacak olan MacCoin’lerin hangi ülkelerde piyasaya sürüleceği yayınlanan video ile duyurulmuş. Ancak biz yine de bu ülkelerin arasında Türkiye’nin de olduğunu sevinçle belirtelim.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar