Mars’ta Yaşamak İçin Nelere İhtiyacımız Var?

Paylaşmayı unutmayın.

Mars’ta Yaşamak İçin Nelere İhtiyacımız Var? – Gezegenler, gökyüzü, yıldızlar ve galaksiler… Kısacası evren terimi yüzyıllardır insanların ilgi odağı olmuş durumda. Yaşadığımız gezegen dışında bir hayat olup olmadığı ya da olsaydı diğer gezegenlerde nasıl bir maceranın bizleri beklediği her zaman merak konusu oldu. Özellikle Dünya’mıza benzeyen gezegenler bu merak sıralamasında ilk başlarda yer alıyor. Kırmızı Gezegen Mars en merak edilen ve en fazla araştırmaya konu olmuş gezegenler arasında yer alıyor.

Bilim insanları uzun yılladır Mars’ta yaşam olup olmadığı konusunda araştırmalar ve çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu bağlamda MarMs’a gönderilen uzay araçları pek çok soru işaretine ışık tutmayı başarmış durumda. Bilhassa son dönemlerde yapılan çalışmalarla Mars’ta su bulunması bilim dünyasının daha da meraklanmasını ve sevinmesini sağladı. Dünya nüfusunun gittikçe artması ve pek çok bilim insanı ve iş adamının Dünya dışı bir gezegende koloni kurmak isteme fikri bu sevincin ana kaynağı olmuş durumda. Bu çalışmalar ışığında pek çok insan gelecekte Mars’ta yeni bir yaşantının bizleri beklediği fikrini öne sürüyor. Peki yakın gelecekte gerçekten Mars’ta koloni kurmayı başarsak nelere ihtiyacımız olurdu? Gelin sizinle Mars’ta yaşamak için kısa bir ihtiyaç listesi oluşturalım. 

Mars’ta Yaşamak İçin Nelere İhtiyacımız Var?

marsta-yasamak-icin-nelere-ihtiyacimiz-var

Mars’ta yaşamak çok eğlenceli görünüyor. Ancak oradaki yaşam dünyadakiyle aynı şekilde bizleri beklemiyor. Yapısı her ne kadar dünyadakiyle çok benzer olsa da atmosferi, bitki örtüsü ve doğal yapısı Dünya’mıza oranla bambaşka. Bu nedenlerden dolayı Mars’ta yaşamak için yolculuğa çıkmadan önce önemli araç ve gereçlerin bulunduğu listeyi tamamlamamız gerekiyor.

İşte Mars’ta yaşamak için ihtiyacınız olan şeylerin listesi:

1) Jetpack

İsmini mutlaka bir yerlerden duymuşsunuzdur. Bu cihaz Mars’a gitmenizi sağlayacak olan teknolojiyle çok benzer. Ama daha kısa mesafelerde kullanılabilecek bir cihaz. Bir sırt çantası görünümde olan bu araç patlama kuvvetiyle havalanmanıza ve ulaşım sağlamanıza yarıyor. Mars’ın atmosferi düşünüldüğünde bir yerden bir yere ulaşmanızı kolaylaştıracak ekipmanlar arasında yer alıyor. 

2) Locator Beacon

marsta-yasamak-icin-nelere-ihtiyacimiz-var
@AOPA

Başka bir şehre taşındığınızda bile daha o şehrin sokaklarını bilmiyorsunuz. Şimdi Mars’a gittiğinizi hayal edin. Bambaşka ve hiç bilmediğiniz bir gezegen. İlk neye ihtiyacınız olurdu? Tabii ki bir konum belirleyici! Locator Beacon dünyamızda da aktif olarak kullanılan bir konum belirleme cihazı. Bu cihazla mevcut konumunuzu belirleyebilir ve bir başkasına gönderebilirsiniz. 

3) Patates Kiti

Daha önce Marslı filmini izlediyseniz Mars’ın toprağının ne kadar verimsiz olduğunu biliyorsunuzdur. Böyle bir durum size kendi yiyeceğinizi yetiştirebileceğiniz bir alan gerekiyor. Patates kiti size kendi ürünlerinizi yetiştirebilmeniz için gerekli malzeme ve ortamı sunarak üretim yapmanızı sağlıyor. Mars’ta hayatta kalabilmek için gerekli olan temel ihtiyaçlar başında ilk sırada yer alıyor.

marsta-yasamak-icin-nelere-ihtiyacimiz-var
Photo by Anders J on Unsplash

4) Güneş Panelleri

Eğer dünya üzerinde kutuplarda yaşamıyorsanız Mars’ta buz gibi bir hava sizi bekliyor demektir. -55 derecelere düşen Mars’ın soğuğundan korunmak ve ek olarak enerji elde edebilmek için yanınıza güneş panelleri almanız mantıklı olacaktır. Bu sayede güneş ışığından tam verimle yararlanabilirsiniz. 

Son olarak Mars’ta yaşasaydık nasıl olurdu sorusu insanoğlunun zihnini uzun yıllardır kurcalamaya devam ediyor. Bilim insanları Mars’ta yaşam hakkında araştırmalarını sürdürmeye devam ettiği sürece bu liste yenileri eklenmeye devam edecektir. Bu konuya ilgi gösteren tek kesimse bilim insanları değil. Pek çok ünlü iş insanı da Mars’ta koloni kurmakiçin çalışmalar yürütüyor. Kim bilir? Belki de Mars’ta yaşam fikri sandığımız kadar uzakta değildir. Ayrıca yakın gelecekte marsta kurulan kolonilerden birinde biz de yaşayabiliriz.   

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar