Marka Savaşları: PES vs FIFA

PES vs. FIFA

Paylaşmayı unutmayın.


Belki de yılların savaşından bahsediyoruz: PES vs. FIFA. Senelerdir Konami ve EA bir pazar savaşı veriyor ve bunun henüz net bir galibi olduğunu söyleyemeyiz. Aslında yapılan yorumlarda hep aynı: “FIFA lisans konusunda PES’ten daha iyi fakat oynanış olarak PES çok daha eğlenceli.”

Her sene yeni sürümü çıkarılan bu oyunların hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek gerçekten çok zor. Fakat yine de birkaç başlık altında inceleyip hangi oyunun hangi konuda çok daha iyi olduğuna bakabiliriz. Haydi başlayalım!

1.Sunum

@games04

En iyi olduğu yıllar olarak değerlendiren zamanlarda bile PES, sunum konusunda hükmen mağlup sayılmıştı. Malum lisans konusundaki eksikleri hep öne çıkmıştı ve oyuncuların canını sıkmıştı. Kimse Manchester United yerine Man Red ile oynamayı sevmiyordu. Diğer tarafta ise EA, neredeyse tüm liglerin lisansını elinde bulunduruyordu.Takımlara özel grafik kaplamalar, takımlara özel spiker yorumları ve çok daha fazlası ile FIFA lisans haklarını çok iyi kullanıyordu.

@youtube

Bunun dışında, menü ve arayüz konusunda PES kendisini bir hayli geliştirmiş gibi görünüyor. Fakat değişmeyen cansız arayüzü hala PES’in temel sorunlarından biri. Bunun yanında FIFA ise arayüzünü iyice akıcı hale getirmiş diyebiliriz. Tüm bunların yanına gittikçe gelişen karakter modellemelerini de eklersek FIFA’nın sunum konusunda PES’ten çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. 

2. Grafik

@youtube

2019’da da FOX Engine ile yoluna devam eden PES’te grafik adına çok da bir iyileştirme olmadığını söyleyebiliriz. Her sene olduğu gibi bu sene de lisanslı oyuncular ile lisansı olmayan oyuncular arasındaki detaylar çok göze çarpıyor. Örneğin; Barcelona’da Messi ve Coutinho’nun gerçekçiliği ve detayları göz kamaştırıyorken Leicester City’yi aldığınızda aynı detayları görememek biraz hevesinizi kırıyor.

@trustedreviews

FIFA’da da durum aslında çok farklı değil. Bazı oyuncuların yüz detaylarının diğerlerine göre daha kötü olması FIFA’nın da temel problemlerinden biri. Fakat PES ile karşılaştırdığımız zaman oyuncuların yüz detaylarının, hareketlerinin ve mimiklerinin FIFA’da çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

@trustedreviews

Grafik konusunda da puanı FIFA alıyor. Ne kadar yıl geçtikçe PES kendisini geliştirse de FIFA yıllardır daha modern ve daha gerçekçi bir görünüm sağlıyor.

3.Oynanış 

@pcgamesn

İşte bu kısım herkesin genel olarak ayrıldığı yer. Kimileri bu konuda PES’i seçerken kimileri FIFA’yı savunuyor. Fakat ortak nokta şu ki; iki oyun da oynanış konusunda gerçekten çok iyiler.

Önce PES’e bakmak gerekirse; FOX Engine’den sonra işler oldukça iyi gitmiş gibi duruyor. Özellikle pas geçişleri çok pürüzsüz bir hale getirilmiş. Oyuncuların doğru alanlara koşması ve pozisyonlara girmesi de PES’te FIFA’ya nazaran çok daha iyi. Şöyle ki, PES’te topu alıp koşu yapmaya başladığınız anda topu oynayacağınız bir yer illaki olacaktır. FIFA için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. 

@youtube

FIFA’da da yenilikler yok değil. Düğme kombinasyonları FIFA’da çok daha fazla. Örneğin falsolu şut çekmek istediğinizde veya ikili oyun oynamak istediğinizde belirli bir kombinasyon yapmanız gerekir. PES’te maalesef bu özellik yok.

FIFA’daki bir diğer yenilik de aktif dokunma sistemi. İlk dokunuşun futbolda önemli olduğunu biliyoruz ve FIFA da bunun farkına varmış gibi görünüyor. Aktif dokunma sistemiyle artık size doğru gelen topu daha hızlı kontrol edip hızlı kontra ataklarla daha akan bir oyun oynayabiliyorsunuz. Ayrıca bu sistem çeşitli hareketler yaparak jeneriklik goller atmanızı da mümkün kılıyor.

@gamereactor

Defans ise belki de FIFA’dan en çok puan götüren kısım. Çoğu oyuncuya göre FIFA’da defans yapmak çok zor hale getirilmiş. Dünya yıldızı oyuncuları bu defans sistemiyle durdurmak ise imkansız. 

Sonuç olarak; FIFA ne kadar ilerleme kaydetse de biz oyumuzu PES’ten yana kullanıyoruz. Tabii ki bu FIFA’nın kötü bir oyun olduğunu göstermiyor, onlar da işlerini mükemmel yapıyorlar. Sadece oyun akışı, pozisyona girme ve paslaşma konusunda geride kaldıkları için PES bu puanı alıyor. 

4. Oyun Modları 

@operationsports

Oyun modları açısından PES’in son iki senede büyük ilerleme kaydettiğini söyleyebiliriz. Master League, Random Selection Mode gibi oyun modları gerçekten çok iyi fikirler. Transferler ve görüşmeler konusunda biraz eksik olsa da yine de oynaması zevkli modlar. 

@fifauteam

FIFA ise oyun modları konusunda PES’ten çok daha iddialı. Hikaye modu başlı başına FIFA oynamanız için bir sebep olabilir. Alex Hunter’ın hikayesi oyuncuları içine çekme konusunda oldukça başarılı. Diğer yandan artık bir çılgınlığa dönüşmüş Ultimate Team modu var. FUT, takım savaşları, günlük görevler derken FIFA bu kategoride tüm puanları topluyor.

Fakat belki de en önemli gelişme Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa gibi büyük turnuvaların lisans hakkının FIFA’ya geçmiş olması. PES için çok büyük bir kayıp olmakla birlikte FIFA için inanılmaz bir kazanç. Zaten lisans konusunda oldukça eksik olan PES, bu lisansları da kaybedince bizim gözümüzde oldukça düştü. FIFA ise bu lisansları tüm oyun modlarına entegre ederek oldukça iyi kullanıyor. 

PES vs. FIFA
@fifplay

Oyun modu savaşında kazanan çok belli: FIFA. Bu konuda ne kadar PES kendini geliştirmeye çalışsa da henüz FIFA’nın yanına bile yaklaşabilecek seviyede değil.

İşte, yılların PES vs. FIFA savaşını sizin için maddeler halinde açıkladık. İki oyunun da öne çıktığı yerler var. Bu yüzden de oyuncular tam olarak hangisinin iyi hangisinin kötü olduğuna karar verebilmiş değil. Kimileri en iyi futbol oyunu deyince PES’i gösterirken kimileri FIFA’yı daha iyi buluyor.

Peki, siz hangisini seçiyorsunuz? PES’çi misiniz yoksa FIFA’cı mısınız? #PESvsFIFA hashtagiyle Freewall’a gelin ve fikrinizi belirtin!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar