Marka Savaşları: McDonalds Vs. Burger King

marka savaşları burger king vs mcdonalds

Paylaşmayı unutmayın.

Gıda sektörü içinde rekabet kaçınılmaz! İnsanların beslenmeden yaşayamayacağı gerçeğinden yola çıktığımızda aynı sektörde çalışan benzer firmalar arasında da benzer bir durum olması günümüzün küresel sermaye koşulları içinde son derece normal ki bu da beraberinde marka savaşları kavramını getiriyor.

Bizim bu yazıda bahsedeceğimiz marka savaşları ise fast food sektörünün iki devi arasında yaşananlar. Kimden bahsedildiğini anlamak çok zor değil:Bu piyasaya ilk olarak giren ve uzun yıllar açık ara rakipsiz olan McDonald’s ve sonrasında piyasaya girmesine rağmen uyguladığı doğru stratejiler ile markanın en büyük rakibi haline gelen Burger King. Dünyanın her yerinde bu iki firmanın rekabeti hız kesmeden devam ediyor.

McDonald’s Hakkında 

McDonald’s hakkında kısa bir bilgi vermek gerekir ise kuruluş tarihi 15 Nisan 1955. Şikago merkezli olan bir ABD şirketi. Şirketin aynı zamanda yan kuruluşları da bulunuyor ve bugün dünyanın pek çok yerinde yaklaşık 69 milyon kişiye hizmet veriyor.

Ürün gamına baktığımızda değişik türden hamburgerler, patates kızartması, çizburger, kimi tavuk çeşitleri ana ürün yelpazesini oluşturuyor.

Burger King Hakkında

Fast food sektörünün atası hakkında bu bilgiyi verdikten sonra Burger King için neler söylenebilir derseniz, kuruluş tarihi 28 Temmuz 1953 ama ilk restoranın açılma tarihi 4 Aralık 1954. Tıpkı McDonald’s gibi bu firma da ABD kökenlidir ve genel merkezi Miami, Florida’dır.

Benzer ürünler bu firmada da karşımıza çıkarken yine Burger King firmasının da yan kuruluşları dünyanın pek çok yerinde bulunmaktadır.

 İki Firma Arasında Yaşanan Reklam Savaşları

Her ikisi de ABD kökenli olan ve hemen hemen aynı tarihlerde kurulan firmaların çıkış noktasında baştan bir farklılık var. O da şu: McDonald’s çıkış sürecinde daha çok yol boylarında Amerika’da hazır ürünler satarken, Burger King bunu bir adım öteye götürüyor ve konforlu, lüks fast food restoranları açıyor.  Bu durum ise rekabetin başladığı nokta.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ölçeğinde bakıldığında -ki pazar payının en yüksek olduğu yer kendi ülkeleri- doğal olarak birbirine gönderme yaptıkları reklamlar ile öne çıkıyorlar ve rekabet aralarında asla bitmiyor.

İlk savaşı başlatan McDonald’s oluyor ve yol boyunda yan yana iki reklam tabelası yer alıyor. Bunlardan bir tanesi McDonald’s firmasına ait ve 5 dakika sonra ulaşılabileceğini ifade ederken Burger King’e gönderme yaparak 258 km uzakta olduğunu ifade ediyor ve soruyorlar: ” McDonald’s her yerde Burger King nerede?”

Tabii ki bu soru ile karışık reklama Burger King’den bir başka reklam atağı geliyor ve onlar önce McDonald’s’a teşekkür ediyor ve yol boyunda McDonald’s firmasından kahve alan sürücü, yoluna yemek yemek için Burger King yolunda devam ediyor.  Reklamda Burger King, “Her yerde olduğun için teşekkürler McDonald’s” diyerek reklamı bitiriyor.

Görüldüğü üzere 2 çarpıcı reklam. Ama bunun yanında iki firmanın da kendince uyguladığı farklı reklam stratejileri bulunuyor. McDonald’s gerilla pazarlama yöntemlerini kullanır iken Burger King daha geleneksel olan yöntemler ile ilerliyor ki bu da marka savaşları noktasında iki firmanın farklı müşteri gruplarına da hitap etmelerini sağlıyor.

McDonald’s ve Burger King o kadar güzel rekabet ediyorlar ki! Bu nedenle daha önce de “Beyin Fırtınası” köşemizde bu iki markaya yer vermiştik. Okumadıysanız Beyin Fırtınası: Savaş Mı Barış Mı? yazımızı da okumanızı öneriyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar