Leonardo da Vinci’nin Hayatı

Paylaşmayı unutmayın.

Leonardo da Vinci’nin Hayatı – Leonardo di ser Piero da Vinci :Rönesans sanatını doruğuna ulaştırmış, yalnız sanat yapısına değil, çeşitli alanlardaki araştırmaları ve buluşlarıyla da tanınan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biri kabul edilmektedir. Kabul edelim ki, dünyaya onun gibi bir insan daha zor gelir… Gelin bu dehayı hep beraber yakından tanıyalım.

Leonardo da Vinci’nin Hayatı

Leonardo di ser Piero da Vinci, Rönesans döneminde yaşamış İtalyan hezârfen, döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamıdır.

leonardo-da-vincinin-hayati
@themagger

Da Vinci’nin ailesi birbiriyle hiç evlenmedi. Yani, Da Vinci gayrimeşru bir çocuk olarak dünyaya geldi. 5 yaşına kadar annesiyle birlikte yaşadı ve daha sonra başka bir kadınla evlenen babasının evine taşındı.  Diğer bilinen Rönesans sanatçılarının aksine , da Vinci hiçbir zaman resmi bir eğitim almadı. Fakat okulda alamadığı eğitimi evde aldı.

Da Vinci’nin Gençliği

Toskana’ nın kırsal kesiminde büyüyen da Vinci, zamanının çoğunu açık havada geçirdi ve burada doğal dünyaya hayran kaldı. Günlükleri, özellikle su özelliklerine ve yırtıcı kuşların hareketlerine büyük ilgi duyduğunu gösteriyor . Aslında sanatçı, en eski anısının yüzüne bir yırtıcı kuşun konarak kuyruk tüylerini dudaklarının arasına ittiği bir rüya olduğunu kaydetmiştir.

Hayaller – Leonardo da Vinci’nin Hayatı

Çocukluğundan yetişkinliğine kadar kendisini geliştiren da Vinci, okuduğu kitaplardan ilham almıştır. Bunun sonucunda bilime yönelmiş, mimariye ilgi duymuş, fizik ve matematik alanında çalışmıştır. Hatta savaş için silahlar icat etmiş, insan anatomisi üzerinde çalışmıştır. Bunun yanı sıra doğayı incelemiş ve kuşlar gibi uçabilecek bir araç hayal etmiştir.

leonardo-da-vincinin-hayati
@meyyere

Genç sanatçı, Floransalı tanınmış bir ressam olan Andrea del Verrocchio’ nun yanında çırak olarak çalıştı. Ve öğrencinin usta olması uzun sürmedi. Söylentilere göre da Vinci, Verrocchio’ nun “Mesih’in Vaftizi” adlı çalışmasındaki meleklerden birini boyamış. Sonra, ondan çok daha deneyimli sanatçı, genç adamın yeteneğinden ve alçakgönüllü davranışından çok etkilenmiştir.

Yarım Kalan Eserler

Da Vinci, kötü şöhretli eli ağır bir ressamdı ve eserlerinin çoğunu bitiremedi. Son Akşam Yemeği ve Mona Lisa, Rönesans’ın en popüler ve en etkileyici tablolarıdır. İlginç olan, Leonardo da Vinci’ye ait olduğuna emin olunan sadece 17 eser vardır! Ressam, heykeltıraş, mimar ve mühendis olan Leonardo da Vinci, (1452–1519) Rönesans’ın Hümanist ülküsünü en iyi özetleyen dahi sanatçılardan biridir.

Mona Lisa Kadın mı Erkek mi?

leonardo-da-vincinin-hayati
@wikiwand

Sanat tarihçisi Silvano Vinceti’ nin analizine göre, tablodaki kadının, erkek ve kadın modelin birleşimidir. Ve söz konusu erkek modelin da Vinci’nin sevgilisi olduğu düşünülen yardımcısı G. Giacomo Caprotti olduğunu iddia etti.

Zulüm Gördü

Da Vinci 24 yaşındayken, birkaç erkek arkadaşıyla birlikte oğlancılık suçlamasıyla tutuklanmıştır. Sanatçı ve arkadaşları aleyhine ifade verecek tanık gelmeyince suçlamalar düştü. Ancak da Vinci’nin günlükleri, iddiaların özel hayatını gizli tutmayı seven bir adam için biraz yıkıcı olduğunu öne sürüyor.

İlginç Özellikleri – Leonardo da Vinci’nin Hayatı

Leonardo Da Vinci bir vejetaryen. Hayvanlara olan sevgisi ile bilinirdi. Öyle ki, kafeslerde satılan kuşları sırf onları serbest bırakabilmek için satın alırdı.

leonardo-da-vincinin-hayati
@COVE

Enteresan bir diğer özelliği ise ise notlarını sağdan sola ve tersten yazması. Bu da notlarını ancak aynayla okunabilir hale getirmiştir. Bu konudaki bir iddia solak olduğu için bu şekilde yazmayı tercih etmesidir.

Çizimleri yaklaşık 1487-1490 yılları arasında yapılmış olan kanat makinesi, Leonardo’nun uçan bir makine yapma amacında olduğunu ispatlıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar