Küçük İşletmeniz İçin Büyük Reklam Fırsatları

reklam verme

Paylaşmayı unutmayın.

Bedava sirkenin baldan tatlı olduğu deyimini duymuşsunuzdur mutlaka. Bu durum, henüz yolun başındaki küçük işletmeler ve yeni kurulmuş işler için de aynıdır. Ancak para harcamadan reklam yapmak mümkün müdür gelin olasılıklara birlikte göz gezdirelim.

Önce Sosyal Medya!

Ürün, hizmet ve servislerimiz ücretsiz listelerde yer alıp ulaşılabildiği site ve uygulamalar sayesinde gerçekten de daha fazla alıcıya ulaşabilirler mi? İşte bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Elbette markamızın tanıtımını yapabileceğimiz ve listelerine ücretsiz katılabileceğimiz bazı alanlar var. Bunlarla ilgili bilgileri yazının ilerleyen bölümlerinde bulabileceksiniz ancak ücretsiz reklam dendiğinde daima aklınızda olması gereken noktalara gelin öncelikle beraber göz atalım.

ocg.reklam3

@pixabay

Unutulmayacaklar:

  • Ücretsiz reklam platformunun popülaritesi arttıkça kalıcı olmak zorlaşır. Örneğin, bazı sosyal medya alanlarında kalıcı olabilmek çok yararlı ise de burada var olabilmek için gönderilerinizin beğenilerine ya da takipçilere para ödemeniz gerekebilir.
  • Sonuca ulaşmak için zaman gerekebilir ve vakit nakittir. Sosyal medyada da işler tıpkı böyle yürür. Günlük postlarınızın zamanında paylaşımı, yorumlara düzenli cevap verme ya da iletişimleri yanıtlayabilmek için bir sosyal medya uzmanıyla çalışmanız gerekebilir. Ve elbette bu size pahalıya patlayabilir.
  • Ücretsiz olarak lanse edilen platformlar başta ücretsiz olabilir elbette ancak kullanım alanlarını genişletmeye çalıştıkça ödemeli bölümlerle karşılaşmanız mümkündür. Bunun için uygulamayı suçlamak çok doğru değildir. Reklam için ücretsiz yararlandığınız bir platform, detaylı teknolojik destekler konusunda paralı olabilir.
  • Bazı ücretsiz platformlar markanın adının duyurulması ve tanınması açısından uygun ve yararlı olabilir ancak yeni işletmeler için gerçek ihtiyaç her zaman müşteridir. Bu da ancak reklamla sağlanabilir.
  • En uygunu bu ücretsiz platformlardaki akışın reklamlarla desteklenmesidir. Başka bir deyişle yapmanız gereken birinden birini seçmek değil, ikisini bir strateji olarak uyum içinde yönetmektir.
sosyal medyada ücretsiz reklam fırsatları

@pixabay

Aradığınız Ücretsiz Reklam İse!

Sosyal medya başlığı altında ulaşabileceğiniz onlarca site var ancak biz, sizler için en popüler ve işiniz için farkındalık yaratabilecek olanlarını seçtik. Bakalım listede neler var?

Twitter: Düzenli, kısa ve yazılı postlarınızla,  markanızın kendi sektöründe kanaat önderi olmasına olanak sağlayabilir.

Facebook: Markanız için oluşturulmuş bir sayfa ile işinizi kalabalıklara sunmanıza olanak sağlar.

Pinterest: Özellikle e-ticaret yapacak olan markalar için etkili görsel sunumlar yapmaya olanak sağlar.

Instagram: Takipçilerinizin paylaşarak yayacağı fotoğraf ve videoları postlamanıza olanak sağlar.

Reddit: Bir sosyal haber sitesidir. Kullanıcılar, kendi şahsi yazılarını veya linkleri paylaşabilir.

Stumbleupon: İlgi alanlarınıza ve beğenilerinize göre şekillendirilmiş web sitesi keşif platformudur. İçeriğin kullanıcılar arasında paylaşımını sağlar.

Youtube: Küçük işletmenizle ilgili videoları paylaşmanıza olanak sağlar.

Google+: Google’a ait bir sosyal kanaldır ve sırf bu nedenle dahi yer almanız gereklidir.

Kurumsal Sosyal Platformlar 

İşinizin ücretsiz olarak reklamını yapabileceğiniz alanlar da var. Bazılarını sizler için listedik!

LinkedIn: İş dünyasının ciddi bir bölümünü sırtlanan bir network olarak önde gelmeye devam ediyor.

Slideshare: Powerpoint ya da farklı görsel sunumlarınızı kurumlar arası paylaşabileceğiniz başka bir alandır.

BizSugar: Genellikle küçük işletmelerin çalışmalarını paylaştıkları bir alandır.

Quora: Üyelerinin kendi sektörleri konusunda bilgi ve birikimlerini paylaşmalarına olanak sağlayan farklı bir mecradır.

küçük işletmeler için bedava reklam

@pixabay

Lokal İşletmeler İçin

Eğer lokal bir işletmeniz varsa -restoran, otel ya da kafe gibi- aşağıdaki alanlar yine lokal müşterilerle direkt iletişime geçmenize olanak sağlayacaktır.

Google Benim İşletmem: İşletmenizle ilgili verdiğiniz bilgiler Google Arama, Haritalar ve Google’da da gösterilebilir.

Bing : “Bir arama motorundan çok, karar verme motorudur.” sloganı ile yola çıkan Bing, web sitelerine bağlantı vermenin dışında alt başlıklar halinde bilgilerin de listelenmesine olanak sağlıyor.

Yelp: Hem kullanıcıların hem de servis sağlayıcıların önemsediği, kullandığınız hizmetler için puanlar verebildiğiniz bir sitedir.

TripAdvisor: Yelp’le benzer çok fazla noktası olan ancak odağında seyahat, araç kiralama, hotel konaklama, vs.  bulunan bir mecradır.

Görüldüğü üzere günümüz teknolojisinde yaptığınız işle ilgili reklam ya da tanınırlık amaçlı destek alabileceğiniz platformlar buraya sığmayacak kadar çok. Geriye en önemli konu olarak kendinizi bir gün bile çalışıyor gibi hissettirmeyecek, kalbinizden geçen işi bulmak kalıyor. Gerisi parmaklarınızın ucunda!

Küçük işletmeniz için Küçük Esnafın Ayakta Kalabilme Sırları yazımız da mutlaka ilginizi çekecektir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar