Kolaylıkla İzlenebilecek Efsane Yılmaz Güney Filmleri

kolaylıkla izlenebilecek 5 efsane Yılmaz Güney filmi

Paylaşmayı unutmayın.

Kolaylıkla İzlenebilecek Efsane Yılmaz Güney Filmleri – Türk sinemasının, özellikle de Yeşilçam döneminin birçok önemli oyuncusu, yazarı ve yönetmeni vardır. Fakat siyasi görüşünden midir bilinmez, aralarında başarı anlamında en yukarılarda olmasına rağmen adı en az anılanlardan biridir Yılmaz Güney. Adana’da 1937’de dünyaya gelen Yılmaz Güney’in babası Şanlıurfa, annesi ise Muş doğumludur. Resmi kayıtlara göre toplamda 122 filmde izi vardır. Bunların 26’sında yönetmen, 15’inde yapımcı, 64’ünde ise senarist Yılmaz Güneydir. Hatta bunların çoğunda bu görevlerin yanı sıra oyunculuk da yapmıştır. Sadece oyunculuk yaptığı film sayısı ise bir hayli azdır. Yılmaz Güney’in kaleminden çıkan Yol filmi, Cannes’de büyük ödül olan Altın Palmiye’yi kazanmıştır. Ayrıca yurt içinde de sayısız en iyi film, en iyi senarist ve en iyi yönetmen ödülleri verilmiştir Yılmaz Güney’e ve filmlerine. Bu yazımızda, basit bir internet araması sonucu ile ulaşılıp kolaylıkla izlenebilecek 5 efsane Yılmaz Güney filmi ve detaylarından bahsedeceğiz. Listeye Ağıt filmi başlıyoruz…

Kolaylıkla İzlenebilecek Efsane Yılmaz Güney Filmleri

kolaylıkla izlenebilecek 5 efsane Yılmaz Güney filmi
Görsel: cinedb

5) Ağıt (IMDb: 7,3)

Listede IMDb puanı 8’in altında olan tek film Ağıt, 1971’de yapılmış bir filmdir. Yılmaz Güney’in başrolünde oynadığı filmde Bilal İnci, Hayati Hamzaoğlu ve Oktay Yavuz gibi Türk sinemasının en önemli isimleri de rol almıştır. Film, çoğu Yılmaz Güney filmi gibi Türkiye’nin doğusunda çekilmiştir. Ağıt filminin konusu ise, kaçakçılıkla meşgul olan bir grubun başındaki Çobanoğlu’nun hikayesidir. Bulunduğu yörede efsaneleşmiş olan Çobanoğlu, kendisine oyun oynayan iki kişinin peşine düşer ve bu süreçte başına ciddi belalar alır. Ağıt, Venedik Film Festivali’nde ön elemeyi geçmiş ve en iyi on film arasına girmiştir. IMDb puanı 7,3’tür. Filmin tam halini kolaylıkla izlemek için buraya tıklamanız yeterli.

4) Duvar (IMDb: 8,1)

Duvar filmi, çok iyi bir film olması dışında başka bir öneme de sahip. Duvar, Yılmaz Güney’in son filmidir. Filme, Ankara Kapalı Cezaevi’nin çocuklar koğuşunda çıkan ve tüm cezaevine yayılan bir isyan konu olmuştur. Filmin başrollerinde Tuncel Kurtiz, Ayşe Emel Mesci, Nicolas Hossein gibi isimler yer almaktadır. Film IMDb’de 8,1 puana sahiptir. Duvar’ı yazan da yöneten de Yılmaz Güney’dir. 1983’te yapılmıştır ve Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye de aday gösterilmiştir. Ayrıca Duvar filmini aşağıdan kolaylıkla izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=O5ueMvr5mEs

3) Yol (IMDb: 8,1)

Yol, Türkiye dışında en çok bilinen Türk filmlerinden biridir. Tüm dünyada Yılmaz Güney’in en iyi filmi olarak bilinir. Dünyada sayısız ödül kazanmıştır fakat o dönem Türkiye’de yayınlanması yasaklanmıştır. Yılmaz Güney’in yazdığı, Şerif Gören’in yönettiği Yol, üstelik 1982’de Cannes Film Festivali’nde de büyük ödül olan Altın Palmiye’yi kazanmıştır. Altın Palmiye, dünyada dönemin en prestijli film ödüllerinden biridir. Yılmaz Güney tutuklu olduğu için filmi bizzat yönetmemiştir ama Şerif Gören’e nasıl yöneteceğini oldukça iyi öğretmiştir. Öyleyse Yol’un yönetmeni de Yılmaz Güney’dir demek yanlış olmaz. Filmin başrolünde Tarık Akan oynamaktadır. Akan’la birlikte bu büyük eserde Şerif Sezer, Halil Ergün ve Meral Orhonsay da yer almıştır. Çıktığı dönem yayın yasağı konulan ve hatta izleyenlere ceza kesilen Yol, 1999 yılında yasağın kalkması ve Fatoş Güney’in çabalarıyla gösterime girmiştir. Hapisten çıkan Seyit Ali’nin kendisini aldatan karısını öldürmeye gidişi ile başlayan film, batıda da ilgi görmüştür. Yol, IMDb’de 8,1 puana sahiptir.

https://www.youtube.com/watch?v=svBUiofFu1g

2) Umut (IMDb: 8,2) – Yılmaz Güney Filmleri

Umut, Yılmaz Güney’in senaristliğini, yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu yaptığı filmdir. 1970’de çekilen filmde Tuncel Kurtiz de rol almıştır. Bir at arabası ile yük taşıyarak geçimini sağlayan Cabbar’ın, atını kaybetmesi sonucu yaşadığı geçim zorluğunu anlatmaktadır. İşsiz ve üstelik parasız kalan Cabbar, bir dostunun ısrarı ile çareyi define aramakta bulur. Dram türündeki Umut, o döneme kadar çekilmiş en iyi Türk filmi olarak kabul edilir. Ayrıca Grenoble Film Festivali’nde kurul özel ödülünü kazanan Umut, Türkiye’de de sayısız ödül almıştır. Yılmaz Güney’in birçok filmi çekildiği dönem sansüre uğramıştır, öyle ki Umut filminin de kaderi aynı olmuştur. Umut, 2015’te Venedik Film Festivali’nde klasikler arasında gösterilmiştir. Ayrıca filmin tam halini kolaylıkla izleyebilmeniz için aşağıya bırakıyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=ByPU7meIOP4

1) Sürü (8,3) – Yılmaz Güney Filmleri

Sürü, Yılmaz Güney’in tutuklu iken yazdığı bir diğer filmdir. IMDb puanlarına göre hazırladığımız listemizin zirvesinde olan Sürü, 1978’de çekilmiştir. Filmin yönetmenliğini Zeki Ökten yapmıştır. Sürü’nün başrollerinde hem Tarık Akan hem Tuncel Kurtiz hem de Melike Demirağ birlikte yer almaktadır. Dönemin toplumsal sorunlarını konu alan film, o dönem Anadolu’da kadınlara karşı küçümseyici bakış açısını gözler önüne sermektedir. Sürü, karısı hasta olan Şivan’ın, onu tedavi ettirme çabalarına karşılık, köy halkından aldığı tepkiyi anlatmaktadır. Sürü, ayrıca Türkiye’de en iyi film ödülüne de layık görülmüştür. Filmin müzikleri ise Zülfü Livaneli tarafından yapılmıştır. IMDb’de 8,3 puana sahip olan Sürü filmi, Yılmaz Güney’in en iyi filmlerinden biridir. Son olarak Sürü’yü de buraya tıklayarak kolaylıkla izleyebilirsiniz.

👉 Youtube’un En Çok İzlenen Videoları

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar