Kişisel Marka Nedir Ve Nasıl Yaratılır?

kişisel marka nedir

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal medyanın dünyada büyük bir etki yaratmasından sonra sosyal medya fenomenleri de kişisel birer marka olarak adlandırılmaya (algılanmaya) başladı. Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına aldıktan sonra bu mecraların ünlüleri ise kişisel bir marka haline geldi. Bu sayede iş birlikleri, reklam kampanyaları ve tanıtımlar yapıldı. Bu insanlar çok iyi bir pazarlama aracı olarak kullanılmaya başladı. Fakat ortaya bir kavram kargaşası çıktı ve sadece birer ünlü olan bu kişiler, insanların zihninde kişisel bir marka olarak algılanmaya başladı.

Peki, sosyal medya fenomeni olmak kişisel marka olmak mıdır? Kişisel marka kavramı ne anlama gelir ve hangi unsurları kapsar? Kişisel marka nasıl yaratılır?

Güzel yerlere gidenler, pahalı ve lüks yerlerde fotoğraf çekilenler, yaşadıkları hayatı her an paylaşanlarla bu fenomenlerin göz önünde olmaları onların birer kişisel marka değil, sadece fenomen olmalarını sağlıyor. Bu yanlış bilgi sanıyoruz ki bizleri de yanlışa sürüklüyor. Kişisel marka olabilmek için tek yapılması gereken şeyin takipçi arttırmak olduğunu sanıyoruz. Dikkat çekici olmamız gerektiğini düşünüyoruz ve bunları sadece çok fazla maddi olanakla yapabileceğimizi sanıyoruz. Fakat gerçek bu değil, ekonomik düzeyimiz ne olursa olsun hepimiz kendi kişisel markamızı yaratabiliriz.  İlk olarak öğrenmemiz gereken şey ise; tanınmış olmak, kişisel bir marka olmak demek değildir.

@ktphotography

Peki, kişisel marka nedir?

Kişisel marka, kişinin kişisel vaadidir. Yani misyonumuzdur. Öncelikle kim olduğumuzu ve neler yapabileceğimizi iyi analiz etmeliyiz ki doğru vaatte bulunabilelim. Bunu yaparken belli kalıplar içinde kalarak hareket etmemeliyiz. “Sadece … yaparsam kişisel marka olabilirim.” gibi bir şey söz konusu değildir. Adı üstünde kişisel marka, kişisel veya nevi şahsına münhasır özelliklerimizi iyi belirleyip ona göre hayattaki misyonumuzu ve vaadimizi oluşturmamızdan geçiyor. Burada dikkat etmemiz gerek en önemli şey, kişiliğimizle vaadimizin örtüşebiliyor olmasıdır. Diğer türlü tutarsızlığa düşerek hedef kitlemize kendimizi yanlış aktarabiliriz. Kişisel markamızı oluştururken taklit etmemeli veya mükemmel olmaya çalışmamalıyız.

Kişisel Markanın Kapsamı

Kişisel marka birçok şeyi kapsar ve hepsi üzerinde titizlikle düşünüp hareket etmeyi gerektirir.

  • Kişisel imaj
  • Yetenekleriniz
  • İletişim Beceriniz
  • İlgi Alanlarınız
  • Yaşam Tarzınız
  • Portfolyolarınız
  • Networkleriniz
kişisel markanın kapsamı

@geralt

Eğer kendi kişisel markanızı oluşturmak istiyorsanız. Öncellikle bunlara yoğunlaşarak kendinizi analiz edebilirsiniz. Eğer mevcut durumunuzdan memnun değilseniz bu değiştirmek için çabalayıp olmak istediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Son olarak, hedef kitlenizi de belirlemeyi unutmayın. 🙂

Marka yaratmaktan söz etmişken Bir Şehirden Marka Yaratmak: Şehir Pazarlama yazımız da ilginizi çekebilir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar