Zamanı Doğru Değerlendirmek İçin: Kendi Zamanını Yönetme Sanatı

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatımız yoğun günlerin arasında akıp giderken en çok şikayetçi olduğumuz şey değil midir ”zaman” ? Bir günün 24 saat olduğunu düşünüp zaman zaman siz de işlerinizi yoluna koymak için uykunuzdan fedakarlık ettiniz mi ya da çok yapmak istediğiniz bir şey varken sırf zamanınız yok diye hayalini kurduğunuz şeyi ertelediniz mi? Evet, bunlar her birimizin başına gelen ya da gelecek şeyler ama bize değerini hatırlatan zaman, en büyük etkisini geç olduğunda gösteriyor hep. Zamanı doğru yönetmeyi bilsek her şey daha kolay olabilir aslında.

İnsan doğası her şeye müsaittir. Ertelemeye de olduğu gibi. ”Kendi zamanımızı yönetmek konusunda ne kadar erteleyici olabiliyoruz?” diye hiç düşündünüz mü? Kendimize zaman yaratmak için tüm kesintileri ortadan kaldıramayız ya da sürekli insanlardan uzaklaşarak yaşayamayız ama zaman sınırlıdır. Etrafta yapılmak için sizi bekleyen onlarca şey varken hissettiğiniz kaygının yerini bazı detaylarla doldurabilir ve zamanınızı doğru yöneterek hayatınızdaki stres kaynaklarından birini uzaklaştırabilirsiniz.

Yapabileceğinizin en iyisini yapın ve kendi zamanınızın sorumlusu kendiniz olun. Nasıl mı?

Kendi zamanınıza değer verin

@unsplash

Küçük detaylarla başlayarak bunu yapabilirsiniz. Kendiniz için yeni zaman yönetimi alışkanlığı seçin, bunu benimseyin ve ilk önce bu konuda ustalaşın. Zaman yönetimi konusuna dikkat çeken sayısız makale var ancak sizi, sizden başka biri ne kadar tanıyabilir değil mi? Başkalarına göre değil kendinize göre bir alışkanlık oluşturun ve her şeyden önce bunu yapmak için kararlı olun.

Mesela “Hayır” demekte zorlanıyorsanız daha sık “Hayır” demenin bir sanat olduğunu düşünüp bunu geliştirebilirsiniz. Çocuklar, müşteriler, arkadaşlar ve iş arkadaşlarınızın zaman zaman geri çevrilmesi sizin için sağlıklı olabilir. Burada önemli olan şey sizin iyi niyetiniz. Endişelenmeyin, dünyanın en başarılı insanları bile bunu yapıyor. Çünkü endişelenmek için başkalarına izin verirseniz başkaları da kendi günlerini tüketecek.

Her gün için yazılı bir plan oluşturmakla da başlayabilirsiniz. Böylece 24 saatinizin sizin için nasıl çalışacağına siz karar verirsiniz. Bundan büyük faydalar göreceğiniz aşikar çünkü yapılacaklar arasında sizi sürekli meşgul eden bir düşünce olmayacak, çünkü onun ayrı bir zamanı var. Zamanınızın gerçek değerini anladığınızda, doğal olarak ne yapmak istediğinizi ve kaçmayı tercih ettiğiniz şeyleri de belirlemiş olacaksınız. Zamanınıza ne kadar çok değer verirseniz, düşüncenizi o kadar çok düzenlersiniz. Sonuç olarak eylemlerinizi daha seçici hale getirebileceksiniz.

Bir şey daha var tabii ki! En büyük zaman hırsızları bazen siz ya da diğer insanlar olmayabilir. Cep telefonunuz ve diğer cihazlarınızdan gelen bildirimler… Bunlar sizi sık sık bölen ve ertelemenize yol açan detaylar ise acil bir işiniz olduğunda bildirimlerinizi kapatmayı deneyebilirsiniz. Ufak detaylar bazen çok kritik olabiliyor, unutmayın!

Kendinizi tanıyın

@wilstewart

Her insanın tahammül sınırının farklı olduğu bilincine varmak güç olabilir. Ama kendinizi tanırsanız nasıl tahammülsüz kalmayacağınıza ve zaman geçiren konuşmalardan nasıl çıkaracağınıza önceden karar verebilirsiniz. Kibarlık olarak düşünüp içinde kaldığınız konuşmadan sıkıldığınızı belli etmemeye çalışsanız da bulunduğunuz yerdeki vücut dilinizde ve yüz ifadelerinizde sıklıkla bu durumun yansımalarının görüneceğini hissedin.

Bunun üç yararı var. Birincisi, yapmak istediğiniz her ne ise yapmaya devam etmenizi sağlar. İkincisi, dikkat dağıtıcıları kibarca reddetmek ve elinizdeki işe odaklanmak zihninizi eğitmenizi sağlar. Ve son olarak üçüncüsü, konuşmanın takip etmeyi gerektirdiği zamanlarda aslında her iki taraf için de değerli bir zaman olmasını sağlar. Konu gerçekten önemliyse kibar bir şekilde ifade ettiğinizde karşı taraf bunu tekrar hatırlayacaktır.

Kendi zamanlarına değer veren başka insanlarla bağlantı kurun

@jeremybeadle

En başında söylediğimiz gibi, zaman yönetmek alışkanlık gerektiren bir durum olabilir. Yine en başta söylediğimiz gibi, insan doğası ertelemeye de müsaittir. Sizin çevrenizdeki insanlar sürekli bir şeyleri erteliyorsa ve zamanını yönetmek konusunda sizin kadar hassas değilse siz ona uyum sağlamak zorunda kalabilirsiniz. Zamanla, kendinizi çevreleyenlerle daha çok olmaya başlarsınız.

Zaman yönetiminde hassas ve eylemlerini planlı işleyen kişilere dikkat edin. Onlar bunu başardıysa muhakkak sizin de onlardan çıkarım yapmanızı sağlayacak detaylar olacaktır. Bir dakikayı değerli kılan ve bir dakikada işinizi yetiştirecek kadar şanslı olduğunuz anlar olabilir ve siz her şeyden önce onu neye harcamak istediğinizden emin olun. Zamanın iyi kullanılması, sürekli çalışmak anlamına gelmez. Yaptığınız şeyin sizin kontrolünüzde olduğu anlamına gelir – ve kiminle.

Unutmayın; bu önemli görevi başarmak istiyorsanız bunu başaracak kişi sizsiniz. Dünyanın en başarılı liderleri çok çalışarak değil zamanlarını verimli kullanarak başarıya ulaşıyor. Siz de kendi sınırlarınızı belirleyin çünkü neyi nasıl yapmak istediğinizi sizden başkasının bilmesi mümkün değil.

Bonus: Kendi zamanınız içinde boş kaldıkça yapacak bir şey bulamıyorsanız ”Başarılı İnsanların Boş Zaman Aktiviteleri” yazımıza da göz atabilirsiniz!

Zaman değerlidir, zamanın değerini çok geç olmadan kavrayabilmek için kendi zamanınızı yönetin!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar