İşinizi Eve Taşımayı Acilen Bırakmanız Lazım

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyolojik  bir araştırmaya göre; bir kişi hayatının üçte birinden fazlasını haftada 40 saat çalışarak geçiriyor. Elbette, uzun süreler boyunca yaptığımız işlerimizin hayatımıza etkileri de oluyor ancak işlerimiz bizi ve psikolojimizi zamanla değiştiriyor. İşimizin olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz bir yanı da var; profesyonel kişilik deformasyonu. Örneğin, bir iş adamı e-postalarını tatilde kontrol etmeye devam ettiği zaman ya da bir asker evde komut vermeye devam ettiği zaman ortaya profesyonel bir kişilik deformasyonu çıkıyor.

Terzi kendi söküğünü dikemez ama aslında yeteneği olmadığı için değil sökük dikmekten bıktığından ve belki de işi ile günlük hayatını kesin çizgilerle birbirinden ayırdığından söküğünü dikmiyor. Terzilerin hepimize örnek olması ve işimizden günlük hayatımıza çalışmalarımızın esiri olmadan geçebilmek dileğiyle, farklı işlerin kişiliğimizi nasıl etkilediğine bir bakalım.

Askeri Görevler

Bir askerin işi hem kendi hayatını hem de ailesinin hayatını etkiler. Ailenin bütün üyeleri askeri bir disiplin içinde yaşarlar. Bir askerin çocuğuna sesini yükseltmesi bir mimarın ya da gazetecinin sesini yükseltmesinden daha kolaydır. Onur, itibar ve iyi bir fiziki görünüm askerliğin avantajlarındandır fakat zaman geçtikçe, askerler daha sert, daha alaycı oluyor ve meslekleri empati kurma yeteneklerini ortadan kaldırıyor.

işlerimizin hayatımıza etkileri

@brightside.me

Askerler, her zaman tarafsız olmaları ve sadece mantıklarını kullanarak, sevgi ve merhameti bir kenara koyarak durumları analiz etmeleri gerektiğini düşünmektedirler. Bu nedenle konu kendi kişisel ilişkilerine geldiğinde de nazik ve dengeli kalmaları çok zor.

Doktorluk

Doktorlar her gün ıstırap, acı ve ölümle yüz yüze gelirler, hastaları hayata döndürdükleri gibi kendilerini de kolayca hayata döndürmek için kayıtsızlık ve  soğukluk içeren bir savunma duvarı kurmaları gerekir. Ve birçok doktorun tuhaf mizahı, sürekli stres ve korkudan kaynaklı psikolojik bir savunma mekanizmasıdır. Duygularını saklamak ve her şeyi sakin bir şekilde tedavi etme alışkanlığı, duygusal tarafsızlığa ve sorunların paylaşılmasında isteksizliğe neden olur. Doktorlar, hem fiziksel hem de duygusal olarak her zaman yardıma hazır olma alışkanlığı kazanırlar.

Öğretmenlik

Profesyonel bir öğretmen, büyük bir grup çocuğu yönetebilir bu nedenle ev hayatında belirli bir disiplin duygusu ortaya çıkabilir. Öğretmenler arasında en çok gözlenen özellikler, otorite, muhafazakârlık, monologlara yatkınlık ve formalitelere bağlılıktır.

bir öğretmen evde ve okulda ğretmen kimliğini ayırmalıdır.

@brightside.me

Bir öğretmen tüm gün boyunca çocuklarla çalıştığı için, farklı yaşlardaki akrabalarına da aynı şekilde davranır, tıpkı öğüt verirken olduğu gibi. Belki de bir şeyi on kez açıklamak zorunda gibi hissederler.

Girişimcilik

Girişimcilik bir iş değil, bir düşünce biçimi ve bir yaşam tarzıdır. Girişimcilik merhametli olmanıza ve ödün vermenize izin vermez. Başarılı olmak için kişinin hayatındaki temel amaç iş olmalıdır. Bu nedenle girişimciler 24 saatlerini işlerini düşünerek geçirirler çünkü iş, herhangi bir nihai hedef olmaksızın sürekli bir gelişim döngüsündedir. Dolayısıyla, bu tür profesyoneller daima kendini geliştirmeyi düşünüyor ve ilişkilerinde de aynı şekilde davranılmasını istiyorlar. Aslında sürekli bir arayış içinde olmakla birlikte bazen girişimciler de gerçekte ne istediklerini bilmiyorlar.

Avukatlık

Bu iş sadece manevi açıdan güçlü insanlar için uygundur; çünkü avukatlar genellikle çok fazla baskı altındadır. Sessizlik, avukatlık için dikkate alınacak ana unsurlardan biri ve avukatların sır saklama yükümlülüğünün küçük bir yansımasıdır. Sürekli sorunlara konsantre olduklarından diğer sorunlardan bahsetmezler, bu yüzden avukatlar nadiren yardım ve destek istemektedir. Bu alışkanlık ise depresyon ve kaygı bozukluğuna sebep olabilir.

avukat müvekkil için bütün kötü senaryoları öngörmek zorundadır.

@brightside.me

Başarılı bir kariyer, bir müvekkil için tüm olumsuz senaryoları tahmin etme yeteneğini gerektirir. Avukatlar genellikle kendilerine aşırı yüklenir ve sağlık sorunlarını saklarlar. Duruşmalara yetişmek, davaları sürelerinde açmak, tatil günlerinde bile davasının akıbetini merak eden bir müvekkile vakit ayırmak için gösterdikleri çaba kendi hayatlarının önüne geçer ve dolayısıyla kendilerine ayıracak vakitleri kalmaz.

Muhasebecilik

Muhasebecilerin işlerinden günlük hayatlarına geçmeleri çok zor çünkü onlar için sayılara odaklanmak bir alışkanlık. Titizlik, muhasebecilerin kişisel yaşamlarına geçirdikleri özelliklerden biridir. Yıllarını tekdüze şekilde sayıların içinde geçirdiklerinden kendilerini sıkıcı ve önyargılı hissedebilirler.

muhasebecilik günlük hayatı nasıl etkiler

@brightside.me

Muhasebeciler her şeyi yerli yerinde tutar ve programlara bağlılıkları nedeniyle her görevi tamamlarlar. Aile bütçelerini dikkatli bir şekilde planlarlar ve evlerini sürekli temiz tutarlar.

Gazetecilik

Gazeteciler, gazeteci olmayanların sıradan karşıladığı olaylara bile kuşkuyla bir haber çıkıp çıkmayacağı gözüyle bakarlar ve genellikle ruhlarını olumsuz yönde etkileyebilecek hoş olmayan ve korkunç şeyler görürler. Ayrıca, etraflarında meydana gelen olaylardan uzak duramazlar çünkü herhangi bir yeni bilgi bir makale yazmak için neden olarak değerlendirilir. Gazetecilik farklı insanlarla iletişim kurmayı gerektirir ki bu kişiler bazen gerçekten ilginç kişiler de olabilir.  Sansür ise gazetecilerin sıkça iç içe olduğu bir kavram ve gazetecilerin kendi bakış açılarını ifade etme yeteneklerini de kısıtlıyor ve hayal kırıklığı yaratabiliyor. Haberin ne zaman çıkacağının belirsizliği ile gelen düzensiz çalışma saatleri sebebiyle de kilo problemi yaşayabilirler.

Psikologluk

İnsanlar kendileriyle nasıl başa çıkacaklarını bilmek için çoğu zaman psikoloji biliminden faydalanırlar. Pek çok psikolog da, diğer insanların sorunlarını inceler ve analiz eder, çünkü kendi sorunlarının köklerini bulmak isterler.

psikolog olamnın etkileri

@brightside.me

Psikologlar duygusal olarak tükenirler çünkü bir başkasının acılarını ve sorunlarını sürekli olarak dinlemek ve anlamak zorundadırlar. Her profesyonel, danışanlarının sağlıklarının ağır bir şekilde psikologlarının eylemlerine bağlı olduğunu bilir ve bu ağır sorumluluk strese ve ölümcül bir hata yapma korkusuna neden olabilir.

Serbest Çalışmak

Serbest çalışmak öz disiplin gerektirir. Ancak istikrarsız bir gelir kalıcı belirsizliğe neden olabilir. Ev, bir serbest çalışan için çalışma alanıdır ve iş ve ev kişiliği arasında geçiş yapma şansları yoktur. İş yeri, yaşam alanı aynı yerdir, sahneleri değişmez.

serbest çalışmak

@brightside.me

Ayrıca, standartlaştırılmamış çalışma saatleri ve çalışma hakkındaki sürekli düşünceler, yaşamlarını kötü bir şekilde etkileyebilir. İşte bu yüzden, serbest çalışanlar arada bir mekan değişikliği yapmalılar ayrıca kendilerini duygusal olarak rahatlatmaları da çok önemlidir.

Mimarlık

Mimarlar işkolik olmalarıyla ünlüdür. Ofiste işe harcanan geceler, günlerce kapalı alanlarda çalışma ve uyku eksikliği, onların iyiliği üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Mimarların arkadaşları da genelde mimarlardır belki de diğer insanlarla tanışmaya pek de vakitleri yoktur.

 

mimarlığın mimarlara etkileri

@brightside.me

Kalıcı duygusal gerginlik, büyük bir sorumluluk duygusu, müşterilerle sık sık çatışmalar, yaratıcı krizler ve ihtişamın hafif sanrıları genellikle mimarlar arasında depresyona yol açar.

İşlerimizin Hayatımıza Etkileri Minimuma Nasıl İner?

İşlerimizin hayatımıza etkileri üzerimizde bazen az bazen de belirgin şekilde tezahür ediyor ancak etkileri minimuma indirmek mümkün. Siz de işi eve götürmeyi acilen bırakman lazım diyorsanız, işte çalışmaları hayatlarının anlamı haline gelen işkoliklere yönelik bazı tavsiyelerimiz:

  • Zamanınızı nasıl yöneteceğinizi öğrenin. Ulaşım için harcanan zamanı göz önünde bulundurarak hafta içi her şeyi planlamaya çalışın. Yapılacaklar listenizde eğlenceye de yer ayırın.
  • İş toplantılarınızı gün boyu bitirmeye çalışın. Böylece akşamlarınızı hobinize, spora ya da ailenize ayırabilirsiniz. İlk olarak, acil görevlerle uğraşın böylece öğleden sonra dinlenebilirsiniz.
  • İşi nasıl görmezden geleceğinizi öğrenin. Görevleri eve götürmeyin, hafta sonlarında kontrol etmemeniz gereken bir e-posta oluşturun, iş için kapatabileceğiniz ikinci bir telefon alın. İş gününün hemen ardından, antrenmana çıkın ya da parkta yürüyün.
  • Hobinize vakit ayırın. İşiniz tutkunuzsa harikadır ama bu durumda da yapmak isteyebileceğiniz farklı bir şey bulmaya çalışmalısınız. Spora, hobilerinizde haftada birkaç saat ayırın, böylece farklı bir aktivite ile işinizden uzaklaşabilirsiniz.
  • İşinizi unutun. İş yerinde çalışanları yönetiyorsanız, evde her şeyi bırakın eşiniz yönetsin. Öte yandan, işyerinde çalışansanız evdeki her şeyi yönetmeye çalışın, böylece öneminizi hissedersiniz.
  • Hayır deyin. Tamamen işe yaramaz insanlara, olaylara ve işlere hayır deyin. Önceliklerinizi düzenleyin ve değerli zamanınızın kıymetini bilin.
  • Görevlerinizi devredin. Tüm sorumluluğu üstlenmeyin, görevlerinizi bölün, bir kısmını devredin. Bazı sorunlar sizsiz bile çözülebilir. Arkadaşlarınız ve aileniz her zaman yardım etmeye hazır, onlara sormanız yeter.

Herhangi biriniz doktor, mimar, avukat veya yukarıda listelenen diğer işleri mi yapıyorsunuz? İşinizin zorluklarıyla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Deneyiminizi bizimle paylaşabileceğinizi unutmayın!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar