İşiniz İle Sosyal Medya Platformlarını Barıştırın!

sosyal medya

Paylaşmayı unutmayın.

İnternet çağı, sosyal medya platformlarını son derece önemli bir pazarlama kanalı durumuna getirdi. Yapılan pazarlama faaliyetlerinin gösterge tabloları, sosyal ilerlemeleri, takipçilerin sayısındaki artış veya zaman içerisinde katılımı arttırmak ölçülebilir hale geldi.

Sosyal medyanın diğer veri kaynakları ile karşılaştırdığınızda daha da ilginç bir hikayesi bulunmaktadır. Gartner araştırma direktörü Jenny Sussin, Texas’ta düzenlenen son Gartner Data & Analytics Konferansı’nda pazarlamacılar tarafından sosyal analizlerde başarısız olmalarının bir nedeninin de insanların sosyal verileri bir siloda ölçmelerinden kaynaklandığını belirtmektedir.

Haksız da sayılmazlar değil mi?

Eğer şirketinizde siloda takılıp kaldıysanız, özgürlüğünüzü geri kazanmanızın ve sosyal verilerinizi diğer verilerle de karşılaştırabilmenizin dört yolu mevcuttur.

“Sosyal-artı” bir marka bilinirliği stratejisi oluşturun.

İnsanlar sizin kim olduğunuzu biliyor mu? Sosyal medya platformları, insanların sizin hakkınızda ve yaptığınız işler hakkında bilgi edinmek için başvuracakları ilk yerlerden birisidir. Bununla beraber markanız ile ilgili farklı bilgilerin bulunduğu farklı kanallar da mevcut olabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurmalı ve sizin kontrolünüzde olmayan fakat sizin hakkınızda bilgiler paylaşan platformlar ile bağlantı halinde olmanız gerekebilir. Bu şekilde, insanların markanıza olan bakışını görebilir ve geri bildirimler ile güncellemelere gidebilirsiniz.

Örneğin; sosyal medya platformlarınızın etkileşim ve büyüme verilerini ele alın. Yaptığınız çalışmalar ile hedef kitleniz arasında ne kadar bağlantı kurduğunuzu analiz edebilirsiniz. Arama motoru optimizasyonlarınızı değerlendirin. En çok hangi anahtar kelimeler ile size ulaşılabiliyor ve bu anahtar kelimeler sizin sosyal ve içerik programlarınızın konusunu ne kadar kapsıyor?

Rekabete karşı neler yapabilirsiniz? Yeni ziyaretçileriniz için en iyi performansı gösterecek olan web siteniz ve trafik verileriniz ne durumda? Web sitenizin verilerini ve diğer platformlardan elde ettiğiniz verileri birbirleri ile karşılaştırın. Ne elde ediyorsunuz?

Tüm bunlar birden fazla müşterinizin ve pazarın sizin verilerinize nasıl ulaştıklarını veya sizi bulmaları ile ilgili daha net bilgilere sahip olmanızı sağlayacak bazı örneklerdir.

Sosyal medya platformlarınızı sağlam sosyal pazar araştırmalarına dayandırın.

Satış verilerinizi analiz ederek, sunduğunuz en popüler ürün veya özellikleri geliştirerek ön plana çıkartabilirsiniz. Ama müşterilerinizin neden diğer ürünlerinize böyle yaklaşmadıklarını açıklamak daha karmaşıktır.

Sosyal medya platformları sayesinde olumlu veya olumsuz geri dönüşleri görebilirsiniz. Müşterilerinize doğru soruları sorarak memnuniyetlerinin ve memnuniyetsizliklerinin neden kaynaklandığını öğrenebilirsiniz.

Bu adımları, elinizde bulunan veriler ile birleştirin ve yaptığınız işlerin müşterilerinizle aynı yönde olup olmadığını analiz edin.

Hedef kitlenizi belirleyin ve doğru sosyal medya platformlarını bulun.

Kendiniz ya da uzman pazarlamacı, hedef kitlenizin kim olduğunu tam olarak görebilir. Fakat asıl soru şu, farklı sosyal medya platformları arasında nasıl tespit edilecek?

Sosyal medya platformları arasında cinsiyet, yaş, milliyet gibi farklı demografik ölçüler bulunmaktadır. Dolayısıyla her platformda aynı mesajı yayınlayamazsınız. Örneğin; genel olarak genç bir kitleye sahip olan Snapchat’te bir huzur evi reklamı paylaşmanız size beklediğiniz geri dönüşü vermeyecektir.

Sosyal medya kanallarınıza ve hedef kitlenize özgü demografik bilgileri analiz edin. Bu analiz ile birlikte sosyal medya kanallarınızda ki hedef kitlenizin davranışlarını inceleme şansınız olur ve stratejinizi bu verilere göre belirlersiniz.

Sosyal medyada yerinizi alın.

Sosyal medya artık pazarlama için çok önemli bir noktadadır. Diğer pazarlama kanallarınız ile sosyal medya verilerinizi bir araya getirmelisiniz. Böylece sosyal medya kanallarınız arasındaki etkileşimi ve müşterilerin nasıl etkilendiğini gözlemleme şansınız doğar.

Bir kampanya düzenlemek istediğinizde elinizdeki verilere bakarak hedef kitlenizin hangi gün ve saatlerde sizinle en çok etkileşimde olduğunu tespit edersiniz. Böylece yapacağınız kampanyanın alacağı etkileşim oranı da iyi bir sonuç verebilir.

Sosyal medya kanallarınız ve diğer kanallarınız arasında nasıl bir etkileşim olduğuna bakın. Örneğin; TV reklamlarının size olan etkisi gibi. Böylece bu iki kanalın ekipleri bir araya gelerek daha iyi planlamalar ve kampanyalar oluşturarak ölçülebilir bir çalışma ortaya çıkarabilirler.

Son olarak müşterilerinizden belirli formlar doldurmalarını istiyorsanız bu formlar ve elinizdeki verileri birleştirin. Bu sayede yaptığınız çalışmalar ve kampanyalar sayesinde yaptığınız kazanımlar hakkında daha geniş bilgilere sahip olabilirsiniz.

Birçok şirketin topluluk verileri ve diğer pazarlama kanallarından elde ettikleri çok sayıda verileri bulunmaktadır. Bu verileri kullanarak sosyal medyada inanılmaz işler ortaya çıkartabilirler. Fakat ya bunun farkında değiller ya da kendilerini buna hazır hissetmiyorlar.

Hazır olmayı beklemeyin, çünkü internet dünyası dur durak bilmiyor!

 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar