Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda– Instagram, hem içerik oluşturucular hem de işletmeler için vazgeçilmez bir platform haline geldi. Bundan dolayı sürekli değişen algoritma ile uyum yakalamak zorundasınız. Çünkü en iyi uygulamalar konusunda güncel kalmak, erişiminizi sürdürmek ve büyütmek bu algoritmalar için çok önemlidir. Bu yazıda, mevcut Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda uyum sağlamanıza, etkileşiminizi ve takipçi sayınızı artırmanıza yardımcı olacak dört taktiği inceleyeceğiz.

Instagram’ın Tarihi

İlk olarak Ekim 2010’da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram’ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Başlangıçta Instagram yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin veriyordu. Daha sonra Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda 2015 yılında bu kısıtlamaları 1080 piksele yükseltilerek hafifletti. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve ‘hikâye’ özelliği ekledi. İlk başta Instagram Kevin Systrom ve Mike Krieger kurdu. Fakat Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı.

@1000Logos

Geleneksel ve Sosyal Medyanın Farkları

@dijitalplanlamavereklamcılık
  • Erişim : Hem geleneksel medya hem de sosyal medya teknolojileri herkesin genel bir kitleye erişebilmesine olanak tanır.
  • Erişilebilirlik : Geleneksel medya için üretim yapmak genellikle özel şirketlerin ve hükûmetlerin sahipliğindedir. Fakat sosyal medya araçlarını genel olarak herkes tarafından az veya sıfır maliyetle kullanabilirsiniz.
  • Kullanılırlık : Geleneksel medya üretimi çoğunlukla uzmanlaşılmış yetenekler ve eğitim gerektirmektedir. Ancak çoğu sosyal medya için bu geçerli değildir. Ya da bazı durumlarda yetenekler tamamen değişmiş ve yenidir, yani hepiniz üretimde bulunabilirsiniz.
  • Yenilik : Geleneksel medya iletişimlerinde meydana gelen zaman farkı (günler, haftalar, hatta aylar) anında etki ve tepkisi olan sosyal medya ile kıyaslandığında uzun olabilmektedir (Tepkilerin zaman aralığına katılımcılar karar verir). Zaten günümüzde geleneksel medya da sosyal medya uygulamalarına adapte olmaktadır.
  • Kalıcılık : Geleneksel medya yaratıldıktan sonra değiştirilemez (bir dergi makalesi basıldıktan ve dağıtıldıktan sonra aynı makale üzerinde değişiklik yapılamaz). Oysa sosyal medya yorumlar veya yeniden düzenlemeyle anında değiştirilebilir.
  • Özgürlük : Geleneksel medya ile sosyal medya arasındaki belki en önemli fark özgürlüktür. Çünkü geleneksel medya hükûmetlerin ve reklam verenlerin baskısı altındadır ve özgürce yayın yapamaz. Ancak sosyal medya ise kolay erişilebilirdir. Bunun yanı sıra herkes tarafından eşit düzeyde müdahale edilebilir, global bir platform olduğundan çok daha özgürdür.

1. Maksimum Etkileşim İçin Daha Uzun Açıklamalar Yazmak

Gönderinizin erişimini artırmanın en önemli faktörlerinden biri, açıklamalarınızın uzunluğudur. Son trendlere göre, 100 ila 165 karakter arasında açıklama içeren gönderiler viral olma eğilimindedir. Yani daha uzun açıklamalar, videonuz arka planda döngüler halindeyken kullanıcıların metni okumasına olanak tanıyor. Bu sayede algoritma beyni daha fazla görüntülemeye ve daha uzun izlenme süresine yol açar.

@entrepreneur

Açıklamalarınızla Dikkati Üzerinize Çekin

İlk cümle dikkat çekici olmalıdır. Çünkü kullanıcıları daha fazla tıklamaya ve okumaya teşvik etmelidir.
Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda ile gönderinizin içeriğiyle ilgili adım adım rehberlik sağlayın. Ya da kullanıcı etkileşimini teşvik etmek için her zaman net bir harekete geçirici mesaj (CTA) ekleyin. Beğeni, paylaşım ve kaydetme istemek yerine, algoritma için değerli bir ölçüm olan kullanıcıların hesabınızı takip etmesini sağlamaya odaklanın.

2. Gelişmiş Okunabilirlik için Emojilerden Yararlanın

Emojiler, gönderinizin açıklamasına biraz duygu ve kişilik katarak onu daha çekici ve okunması kolay hale getirebilir. Anlayacağınız kullanıcıları içeriğinizle etkileşim kurmaktan caydırabileceğinden, boşluk bırakmadan uzun paragraflar yazmaktan kaçının. Bunun yerine kancalar, madde işaretleri ve çekici bir CTA ile görsel olarak çekici bir yapı oluşturun. Bu yaklaşım, hedef kitlenizin içeriğinizi daha iyi anlamasına ve genel etkileşimi artırmasına yardımcı olacaktır. Böylece Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda iken daha verimli içerikler oluşturabilirsiniz.

3. İzleyicilerin İlgisini Çekecek Slayt Gösterisi İçeriğini Benimseyin

Algoritma, kullanıcıları meşgul eden, onları platformda daha fazla zaman geçirmeye teşvik eden içeriği tercih eder. Videonuzu ek görseller veya tepkilerle birleştiren slayt gösterisi içeriği, bu hedefe etkili bir şekilde ulaşabilir. Yeşil ekranlar kullanarak veya diğer resimlere, videolara veya ünlü evlere (nişinize bağlı olarak) tepki vererek, daha dinamik ve büyüleyici bir izleme deneyimi sunabilirsiniz.

4. Kitlenizle Etkileşime Girin ve Etkileşime Geçin

@IdexxCurrents

Kitlenizle etkileşim kurmak, sandığınızdan çok daha önemlidir. Çünkü sadık bir takip oluşturmak ve algoritmaya içeriğinizin değerli olduğunu göstermek bu yollardan geçer. Peki Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda dikkati nasıl çekebilirsiniz? Örneğin yorum bölümünüzde konuşmalar oluşturursanız algoritma sizi “hedef kitlesine yanıt veriyor” olarak tanımlar. Birisi gönderinize yorum yaptığında, yorumuna yanıt vermek onları gönderinize geri dönmeye teşvik eder. Ya da 10.000’den az takipçiniz varsa, içeriğinizle etkileşime geçenleri takip etmeyi düşünün. İlk aşamalarda bu, güçlü bir topluluk oluşturmaya yardımcı olur ve karşılıklı takibi teşvik eder. Böyle küçük ama efektif adımlarla algoritmaya içeriğinizin tanıtılmaya değer olduğu sinyalini verebilirsiniz.

Bunu Nasıl Çözebiliriz?

Bu dört taktiği Instagram stratejinize uygulayarak mevcut algoritmaya uyum sağlayabilirsiniz. Hatta erişim, etkileşim ve takipçi sayınızda önemli gelişmelere tanık olabilirsiniz. Instagram Yeni Algoritmasıyla Karşımızda organik erişimi bu dönemde zirvede! Bu yüzden hesabınızı büyütme ve olağanüstü sonuçlar elde etme fırsatını yakalayın. Ayrıca algoritmanın değerli ve ilgi çekici içeriği ödüllendirdiğini unutmayın. Bu nedenle, sürekli gelişen bu platformda başarılı kalmak için yaklaşımınızı denemeye ve iyileştirmeye devam edin.

KAYNAK: MEDIUM, WIKIPEDIA

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar