Instagram Satın Alma Özelliği & E-Ticaret Etkisi

Paylaşmayı unutmayın.

Geçtiğimiz zamanlarda sosyal medya platformlarında uygulama içi e-ticaret yapmak kullanıcılar açısından çok zordu. Örneğin; Twitter, “Satın Al” butonunu kullanıcıların bu konudaki isteksizliğinden dolayı 2017 yılında kaldırılmıştı. Fakat Instagram satın alma konusunda ilerlemeler kaydetti ve Kylie Cosmetics, Nike, Uniqlo ve Warbly Parker dahil olmak üzere 20’den fazla marka için yepyeni bir e-ticaret ödeme özelliği başlattı.

Peki, Instagram Checkout’u öncekilerden farklı kılan nedir? E-ticaret ve pazarlamanın bütünü üzerinde nasıl bir etkisi olacak? Şimdi gelin bu soruların cevabına birlikte bakalım.

Instagram Checkout nedir?

Instagram Checkout, Instagram kullanıcılarının uygulamadan ayrılmak zorunda kalmadan ürün satın almalarını sağlar. Başka bir sayfaya gerek duymadan direkt uygulamanın içinden hızlı ve güvenilir bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Dahası, kullanıcıların ilk işleminden sonra satın alma bilgileri platforma kaydedilir, gelecekteki satın alımlar için ekstra bilgi gerekmez.

Ayrıca, Instagram Checkout’da kullanıcılar ürünü sadece satın almakla kalmayacak; ürünü takip edip yönetebilecek ve isterse iade işlemlerini yine uygulama üzerinden yapabilecek. Başka bir deyişle, kullanıcılar uygulama içinde ürünleri satın alabilecek ve satın alma yolculuklarının tamamını yönetebilecekler.

Instagram Checkout bir bütün olarak e-ticaret ve pazarlama için ne anlama geliyor?

Digital Juggler’ın Kurucusu James Gurd, “Görsel içeriğe dayanan markalar için bir oyun değiştirici” olduğunu söylüyor. Satıcıyla entegrasyonun sağlanması, sipariş takibinin doğru ve güvenilir olması ve satış sonrası müşteri hizmetleriyle ilgili bir karışıklık olmaması durumunda uygulamanın e-ticaret üzerindeki büyük değişikliklere sebep olacağını belirtiyor.

James Gurd’a göre; Instagram, zaman içinde kişiselleştirilmiş e-ticaret sunabilecek ve bu da platformun sosyal ticaretten daha etkin bir şekilde para kazanmasını sağlayacak.

Econsultancy editörü Ben Davis ise Instagram’ın kullanıcıları hedefleme yeteneğinin inanılmaz derecede değerli olacağını ifade ediyor. Bu durumda Instagram reklamları oldukça değerlenecek ve pazarlamacıların marka profilleri üzerinden doğrudan Instagram reklamcılığı üzerine kafa yormaları gerekecek.

Peki alıştığımız alışveriş sitelerinden farkı ne olacak? 

Tüketici açısından, hız ve kullanılabilirlik çok önemli bir hale gelecek. Econsultancy Kıdemli Araştırma Analisti Sean Donnelly’e göre kullanıcıların uygulamayı terk etmeden işlemleri tamamlamaları çok önemli bir detay. Instagram’ın “influencer” kültürü ve kullanıcıların oluşturduğu içerikler de markaların içerik pazarlaması için oldukça uygun. Sonuçta influencer’lar ürünleri uygun ve özgün bir şekilde kullanarak ürünleri oldukça etkili bir şekilde pazarlayabilir. 

Tabii ki avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Öncelikle satıcılar ödeme işlemlerinin Instagram’da yapılmasına karşılar. Manchester Metropolitan Üniversitesi Dijital Pazarlama Öğretim Üyesi ve Jo & co kurucusu Joanna Bodley’e göre markaların kendi ödeme işlemlerinin kontrolünü elinde tutmak istemesinin bazı nedenleri var:

“Müşteriler Instagram üzerinden iletişim bilgilerini satıcılarla paylaşmayı tercih edebilirken, mecbur değiller. Bu, veri tabanı oluşturma, kullanıcı verilerini analiz etme ve yeniden hedefleme konusunda zorluklar yaratacaktır.” diyor Joanna Bodley.

Bir diğer sorun da platformun algoritmasının bu yeni özellikle nasıl çalışacağının bilinmemesi. Algoritmanın satıcıların lehine olup olmadığının bilinmemesi şu an için uygulamaya olan güveni biraz sarsıyor. 

Instagram, e-ticaret deneyimini alışveriş yazılarının ve hikayelerinin tanıtılması ve geçen yıl “Keşfet Sayfasının” genişlemesiyle sürekli olarak geliştirmektedir. Sosyal platformun bu en yeni özelliği, uygulama içi satın alma yolculuğu için mükemmel bir eşleşme gibi görünüyor. 

Ne kadar Instagram Checkout, markalar için satın alma yolunu kısaltmış olsa da bu yeni özellikle ilgili bir sürü sorun da akıllara geliyor.

Satıcılar ve Instagram bu soruların cevaplarını bulabilirse Instagram sosyal alışverişin geleceği olabilir. Ancak bulamazlarsa Instagram Checkout’da başarısız bir sosyal ticaret denemelerinden birine dönüşebilir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar