İlham Veren Kadınlar

ilham-veren-kadinlar

Paylaşmayı unutmayın.

İlham Veren Kadınlar – Ülkemizde kadın girişimciliği tüm zorluklara rağmen, muhteşem hikayelere dönüşüyor. Bugün sizlere, belki de hiç tanımadığınız cesur kadınlarımızın bazılarından bahsedeceğim. İçinde tereddüt barından, nereden başlayacağını bilmeyen kadınlarımıza ilham olması dileğiyle.

İlham Veren Kadınlar

Ayşen Zamanpur

ilham-veren-kadinlar

Silk&Cashmere markasının kurucusu olan Ayşen Zamanpur’u belki de çoğunuz tanıyorsunuzdur. Robert College mezuniyeti sonrası Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans eğitimi tamamladı. Şişecam’daki kurumsal hayat tecrübesinden sonra Galleria’da ilk Benetton mağazasını açtı. 8 mağazaya ulaştıktan sonra hepsini devretti ve tam anlamıyla kaşmir avına çıkmak için İç Moğolistan’a seferlere başladı. Burada yatırım yapıyor ve ilk mağazasını Zürih’te açıyor. Ayşen hanım, tüm içtenliğiyle hikayesini anlattığı ilk kitabı Kaşmir Yolu meraklısı için birçok bilgi ve tecrübe içeriyor, ikinci kitabı da yolda. Ayşen hanımın en büyük destekçisi ise eşi Bijen Zamanpur oluyor. Arkadaşı Yaşar Kemal’in onun için söylediği bir cümle ile satırlara sığmaz bu hikayeyi noktalayabiliriz; Türkiye tarih boyu bir ipek ülkesi olmuştur. Kardeşim kaşmir ustası Ayşen, ipekle kaşmiri buluşturup İpek Yolu’nu ‘kaşmir yolu’ olarak yeniledi.
Not: Yaklaşmakta olan Black Friday’in ülkemizdeki ilk ve samimi öncüsü olan marka hangisiydi dersiniz?

Aslı Aksoy

ilham-veren-kadinlar

Elibelinde. Nasıl da kadın kokan, emek kokan, toprak kokan bir marka ismi değil mi? Bu markanın sahibinin kısa öyküsü; ODTÜ lisans mezuniyeti, Koç Üniversitesi MBA, üst düzey müdürlükler, sonra da Muğla’da kuşkonmaz üreticiliği. Aslı Aksoy, başarılı bir kurumsal kariyerin ardından, New York’ta bir iş gezisi sırasında ilk kez tattığı kuşkonmaz ile hayatını tam anlamıyla değiştirecek ilk pırıltıyı içinde hissediyor. Türkiye’ye döndüğünde araştırmalarına başlıyor, başka üreticilerin yanında çalışıyor, ve Muğla’da 2,5 dönüm arazi ile kuşkonmaz üretmeye başlıyor. Bugün istihdam sağladığı 10 kadınla birlikte, hem yurt içine, hem de başka üreticilerle birleşerek yurt dışına kuşkonmaz satıyor.

Sevil İke

ilham-veren-kadinlar

Handike markasının yaratıcısı Sevil İke, müzik aleti kılıfı üretiyor. Kadınların istihdam edilmesi için yola çıkan, sosyal girişimciliğe gönül veren Sevil hanım, önce başarısız oluyor. İşte sihirli cümle. Başarısız olma korkumuz öyle çok ki, bu hikaye içimizi ısıtıyor. Aslında gazeteci olmak istiyor, iletişim fakültesini bitiriyor, yüksek lisans yapıyor, ama hayat onu bambaşka bir yola yönlendiriyor. Hamdi Ulukaya Girişimi’ne katılıyor ve eğitim alıyor ardından mevcut bir atölye devralarak Hakkari’de kadınlarla yöresel kıyafetler üretiyor. Ancak işler, hayal edilenden çok farklı ilerleyince, eşinin tavsiyesi ile müzik aleti kılıfı üretmek için İstanbul’da atölye kuruyor. 5 kadın çalışanının olduğu atölyede ayda en az 150 adet ürün satıyorlar, yurt içine ve amazon üzerinden Avrupa ile Amerika’ya. Pandemi sebebiyle atölye kapanmış olsa da siparişler devam ediyor. Gelecek dönemde atölyelerini ülke geneline yayarak daha çok kadını istihdam etmek, ekonomiye katkı sağlamak istiyor.

Hatice Gülgün Akça

2002 yılında çalıştığı şirketin kapanmasıyla işsiz kalıyor Kimya Mühendisi Hatice Gülgün Akça. Bir gün yeğenine hediye almak için akvaryum satan bir dükkana giriyor. Akvaryum dibindeki kumlar renkli olursa çocukların daha çok ilgisini çeker diye düşünüyor ve çeşitli firmalardan temin ettiği ham maddelerle evinin mutfağında çalışmalar başlıyor, neticesinde de kumları boyamayı başarıyor. Ancak, aynı akvaryuma satış yapmaya gittiğinde yeterli talep görmüyor renkli kumları. Yılmayan Hatice Hanım, pazar araştırmaları sonucu mermerit tezgah üretenlerin renk kartelasındaki kısıtı fark ediyor. Sektörde öncü firmalarla görüşürken bir tanesinden tam 8 bin ton ürün siparişi alıyor. Doruk Kimya böylelikle kurumsal hayatına başlıyor. Bugün, renkli boyalı taşlar, kumlar, kumu ve taşları, renkli camlar, sedef ürünler, parlatılmış ve işlenmiş bahçe taşları, akvaryum sert jeller, kandil yağları ve birçok ürünün üretimini ile dekorasyon ve hediyelik eşya alanında büyük bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. 

Ümmiye Koçak, Demet Mutlu, Gamze Cizreli, Renan Tavukçuoğlu, Merve Atıcı ve aklıma ilk anda gelmeyen yüzlerce kadın girişimci bugün hayatlarımıza bir yerden dokunmayı başarıyorsa cesaret ettikleri için, merak ettikleri için ve dahası inandıkları için başarıyorlar. Güç, gerçekten içimizde. Girişimci kadınlarımızın çoğaldığı bir Türkiye dileğiyle, Girişimcilik Haftası ve Kadın Girişimciler günü tekrar kutlu olsun.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar