IKEA Reklamı – Çeviri Hatası Planlanmış Bir Reklam Olabilir mi?

ikea-reklami-ceviri-hatasi-planlanmis-bir-reklam-olabilir-mi?

Paylaşmayı unutmayın.

IKEA Reklamı – Çeviri Hatası Planlanmış Bir Reklam Olabilir mi?IKEA çok yakın bir zaman önce yeni tabelası yüzünden İnternet üzerinden gündeme gelmişti. Bunun nedeni ise tabeladaki İngilizce yazının altında bulunan Arapça yazı…

IKEA Reklamı – Çeviri Hatası Planlanmış Bir Reklam Olabilir mi?

Konuyu açacak olursak da İngilizce metinde “Mükemmel gece uykunuzu yaratın.” Yazarken Arapça metinde de “Aynı metin ama Arapçası.” Yazıyordu. Bu durumu ise Twitter üzerinden bir takipçi fark etmişti. Genel olarak normal bir çeviri hatası olarak düşünülen bu durum ise bazı kişiler tarafından da zekice planlanmış bir reklam olarak değerlendirilmektedir. IKEA bilerek böyle bir çeviri ile gözleri üzerine çekmeyi planlamış olabildiği düşünülmektedir.

Daha Sonrasında IKEA Tabelayı Yeniledi!

ikea-reklami-ceviri-hatasi-planlanmis-bir-reklam-olabilir-mi?
@unsplash

Durumun fark edilmesinden sonra IKEA ilgili tabelayı yenileyerek çeviri esnasında farklı bir cümleye yer verdi. İlgili metin düzeltildikten sonra ise kullanıcılar yazıyı tekrar okuduklarında “Uykunuzu iyi alamadığınızda böyle şeyler olur. Mükemmel uykunuzun tadını çıkarın.” metnine rastladılar. Tekrar aynı Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan son düzeltme metni ise sosyal medyada oldukça konuşulmuştu. Birçok kişi de son derece başarılı bir reklam çalışması olduğunu ve bilerek böyle bir Arapça metni eklediklerini dile getirmektedir. Bahreyn’de bulunan IKEA mağazasının ise bu reklam sayesinde çok daha fazla ilgi aldığı ve müşteri çektiği de duyurulmuştur.

IKEA’nın Yeni Nesil Yaratıcı Reklam Çalışmaları

IKEA aslında az önce bahsedilen çeviri hatası gibi reklam çalışmalarına yeni başlamamıştır. Genel olarak dünya çapındaki birçok şirket de böyle yaratıcı reklamlar yaparak insanları kendilerine çekmeyi amaçlamaktadır. IKEA’nın da yaptığı diğer reklam çalışmalarına bakacak olursak yine bu şekilde üzerinde çok düşünülmüş yaratıcı reklamlarla karşılaşmak mümkündür. Örneğin Türkiye’de de şiddetli dolu yağışlarının olduğu bir dönem İnstagram hesabı üzerinden ilginç bir paylaşım yapılmıştı. Paylaşımda ise araçların üzerlerine serilmiş halılar bulunmaktaydı. Paylaşımın altında da “Sonraki doluda daha renkli görüntüler sergilemek isteyenlere…” şeklinde bir açıklama yapılmıştı. Günümüzde daha buna benzer oldukça fazla reklam çalışmasının da olduğunu söyleyebilmekteyiz. Başta IKEA olmak üzere birçok büyük şirket da artık klasik reklam çalışmalarına yönelmeyerek farklı ve yeni nesil reklam çalışmalarının üzerinde durmaktadır diyebiliriz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar