İçerik Zekası vs. Yapay Zeka

içerik zekası

Paylaşmayı unutmayın.

İçerik pazarlama alanındaki yeni teknolojileri takip edip güncel kaldıysanız mutlaka “yapay zeka” ve “içerik zekası” kavramlarını duymuşsunuzdur. Ancak bu kavramlar tam olarak ne anlama geliyor? Bu iki kavram arasındaki fark ne? Gelin hep birlikte bu soruları cevaplamaya çalışalım.

Öncelikle hayatımızda hatırı sayılır bir yer edinen yapay zeka nedir, tekrar bir göz atalım. Öyleyse soruyoruz:

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, en basit tanımıyla, bilgisayarların bazı görevleri yerine getirmesini ve insancıl tepkiler vermesini sağlayan bir bilgi teknolojisidir.

AI destekli teknolojiler, insan gibi kararlar vermeyi, öğrenmeyi veya istihbarat gerektiren işleri gerçekleştirmek için kullanılabilecek yazılımları kapsar. Yapay zekanın birçok alanda olduğu gibi pazarlamada da çeşitli uygulama alanları vardır ve AI destekli pazarlama platformlarının sayısı giderek artmaktadır.

@ Computerizer

AI’nin kullanılabileceği bazı alanları ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Arama motorları ve sohbetler için doğal dil ve konuşma işleme
  • Büyük veri kümelerinde trend belirleme
  • Önceden toplanan verilere dayanarak müşteri davranışını tahmin etme
  • Dönüşümleri iyileştirmek için içeriği ve reklamları otomatik olarak optimize etme
  • En iyi etkiyi yaratmak için içerik yayınlama, e-posta gönderme ve sosyal medya gönderilerini otomatik zamanlama
  • Her bir kullanıcıya veya müşteriye özel ürünler ve hizmetler önermek için öneriler sunma

Yukarıda saydıklarımız, yapay zekanın pazarlama alanında şu anda sunduğu olanakların küçük bir kısmını oluşturuyor. Ancak unutmamak gerekir ki AI ile çalışan yeni pazarlama platformları ve her zaman geliştirilmekte olan yazılımlar söz konusudur.

Yapay zekayı kısaca açıkladıktan sonra şimdi ikinci kavramımızın ne olduğuna bir göz atabiliriz sanıyoruz ve soruyoruz:

İçerik Zekası Nedir?

İçerik zekası, pazarlamacıların stratejilerini geliştirmelerine, optimize etmelerine ve içeriklerini daha etkili hale getirmelerine yardımcı olabilecek içeriğe ilişkin içgörü sağlamak için AI ve verilerin gücünü kullanan bir alandır.

İçerik zekası sistemlerinin çoğu üç aşamadan meydana gelen bir sürece sahiptir.

@ pixelcreatures

Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Veri toplama: Bu aşama genellikle web analitiğini, sosyal medyadaki istatistikleri, müşteri anketlerini, CRM’nizi ve diğer işletme ölçümlerini içerebilecek çeşitli kaynaklarla ilgilidir.
  2. Analizler: Bu aşamada, sistem verileri spot kalıplara, trendlere ve korelasyonlara yönlendirilir.
  3. Görüşler ve öneriler: Veriler analiz edildikten sonra bu aşamada, sistem içerik etkinliğinizi ve değerinizi geliştirmek, YG’nizi artırmak ve müşteri gereksinimlerinizi daha iyi karşılamak için eyleme geçirilebilir bilgiler sağlanır. Ayrıca gelecekteki eğilimler hakkında veya ileriye dönük içerik stratejinizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda öngörüler de sunulacaktır.

İçerik zekası, pazarlamacıların içeriklerini ve takipçilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Vöylece daha iyi kararlar alabilir ve içerik pazarlama stratejilerini geliştirebilirler.

Peki, pazarlama çalışmalarınızda niçin bir içerik zekası platformu kullanmalısınız? İçerik zekası, geleneksel araştırma, üretim ve dağıtım sürecine göre birçok avantaj sunar. Öyleyse gelin bu avantajlara da bir göz atalım.

İçerik Zekasının Faydaları Nelerdir?

Kitlenizi daha iyi anlamanıza yardımcı olur.

@ Free-Photos

İçeriğinizi kimin tükettiğini gerçekten biliyor musunuz? İçerik zekası, hedef kitlenize ilişkin değerli bilgiler sağlar. Bu da onların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamanıza ve daha yüksek katılım için hedeflemenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Bir içerik istihbarat platformu, demografik özellikler, ilgi alanları, tercihler, markanızla önceki etkileşimler ve üretmeniz gereken içerik türü hakkında değerli bilgiler sağlamak için tüm müşteri verilerinizi inceleyecektir.

Daha iyi müşteri deneyimi sağlar.

@rawpixel

Asıl hedef kitleniz için daha etkili ve değerli içerikler oluşturduğunuzda müşterileriniz veya kullanıcılarınız için genel deneyimi geliştirir ve marka itibarınızı artırmaya yardımcı olursunuz.

Tüm müşterileriniz satın alma sürecinde farklı bir aşamada olacaklardır. İçerik zekası, bu sürecin tüm aşamaları için farklı türlerde içerik üretmek adına içerik pazarlama stratejinizi geliştirmenize yardımcı olur. İlk müşterileri satışlara daha kolay yönlendirebilir ve mevcut müşterilerinizin size sadık kalmalarını sağlayabilirsiniz.

İçerik zekası, hedef kitleye yönelik içeriğinizi, “yüksek oranda kişiselleştirebilmeniz” anlamına gelir. Bu da daha ilgili olmanızı sağlar ve dönüşüm sağlama olasılığını artırır.

İçerik pazarlama çalışmalarınızı geliştirir.

@ pixelcreatures

İş ve yaşamın birçok alanında olduğu gibi içerik pazarlaması da 80:20 kuralını izleme eğilimindedir. Genel olarak sonuçlarınızın % 80’inini içeriğinizin yalnızca % 20’sinden almanız olasıdır. İşin püf noktası, bu yüksek performanslı içeriği hızlı bir şekilde tanımlamak ve daha fazla üretmek, böylece etkisini devam ettirebilmektir.

İçerik zekası, hedef kitleniz için neyin işe yaradığını tam olarak belirlemek adına binlerce veri noktasını analiz edebildiği için anahtar konumundadır. Bu, her seferinde mükemmel sonuçlar veren, etkili bir “içerik tarifi” oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Gelişmiş içerik istihbarat sistemleri, içerik oluşturma işleminizi optimize etmenize ve çalışmalarınızdan mümkün olan en iyi yatırım getirisini elde etmenize yardımcı olacaktır. Böylece zamanınızı boşa harcamanıza da gerek

Trendleri belirlemenizi ve gelecekteki müşteri ihtiyaçlarını tahmin etmenizi sağlar.

@stux

Geleceğe yolculuk edip kitlenizin altı ay veya bir yılda ne için can attığını görebilmek için bir zaman makineniz olsa harika olmaz mıydı?

İşte, zaman makineniz: İçerik zekası! Yapay zekanın öne çıktığı alanlardan biri, gelecekteki sonuçları tahmin etmek için verilerdeki eğilimleri tespit etmek ve verileri ekstrapolasyon yapmaktır.

Bu noktada iyi bir içerik zeka platformu, ne yazacağınıza karar vermenize yardımcı olmakla kalmayacak gibi görünüyor. Nitekim içerik zekası, sosyal medya kullanımındaki ve pazarlama etkinliğindeki değişimleri de göz önünde bulundurabilir. Facebook için içeriğe yatırım yapmak 2019’da işletmeniz için hala iyi bir strateji mi? İçerik zekası bu gibi soruları cevaplamanıza yardımcı olacaktır.

İçeriğinizi tanıtmak için en iyi zaman dilimini ve platformu bulmanızı sağlar.

içerik zekası
@geralt

İçerik üretiminin yanı sıra dağıtım ve tanıtım, içerik pazarlama planınızın önemli parçalarıdır. Amaç birilerine ulaşmak ve onları etkilemek değil mi?

Sizin için en iyi sosyal ağı bulmak ve deneme yanılma ile en iyi etkileşim için zamanlama yapmak mümkün olsa da kabul edelim ki bu zaman alıcı ve uzun bir süreçtir.

AI destekli içerik zekası, içeriğinizi yayınlamak için en iyi zamanı ve yeri otomatik olarak hesaplamak üzere verilerden içgörüler oluşturur. Üstelik takipçileriniz ve dış faktörleriniz zaman içinde değiştikçe bunu gerçek zamanlı olarak yapabilir.

Mevcut içeriğinizi iyileştirmenizi sağlar.

içerik zekası
@ ulleo

İçerik zekası, gelecekte içerik üretmenize yardımcı olacak yönergeler sağlamanın yanı sıra mevcut içeriğinizi optimize etmenize de yardımcı olacaktır. Bu özellik, sıfırdan başlamaktan daha hızlı ya da daha kolay olmakla kalmaz ilk olarak hangi içeriğin işe yarayacağı, hangisine öncelik vermeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Örnekle açıklamak gerekirse içerik istihbarat platformunuz, bir yayına bir görsel ekleyerek katılım oranınızı %200 oranında artıracağınızı veya sosyal medya kanallarınızdaki eski bir yayına bağlanmanın söz konusu reklamın 3 kat daha fazla etkili olabileceğini tahmin edebilir.

Bu örneklerde gerçekleştireceğiniz değişiklikler yalnızca birkaç dakikanızı alacaktır. Ancak bu değişikliklerin size dönüşü kesinlikle önemli bir fark yaratacaktır. Tamamen yeni bir içerik araştırması yapmak ve üretmekle karşılaştırıldığında zaman kullanımı açısından gerçekten akıllıca bir hareket gibi görünüyor.

Hayatın her alanı gibi sürekli güncellenen pazarlama alanında da yeniliklere ayak uydurmak ve size fayda sağlayacak yöntemleri bilmek önemli diye düşünüyoruz. Bu nedenle de içerik zekası kesinlikle kullanılması gereken bir strateji gibi görünüyor.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar