İçerik Pazarlama Hiyerarşisi Nasıl Düzenlenmelidir?

içerik pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

İçerik pazarlaması; önceden belirlenmiş bir hedef kitleye, ilgilendikleri konular çerçevesinde bilgi değeri taşıyan, tutarlı ve sürekli içerik yaratarak bu hedef kitleden gelir getiren müşteri hareketleri elde etme yöntemidir. Günden güne daha önemli hale gelen bu pazarlama stratejisini uygulamak bazen çok zor olabilir. İçerik pazarlaması pek çok farklı parçaya ayrılmış olabilir fakat tüm bu süreci “ihtiyaçlar hiyerarşisi” şeklinde ele almak işinizi bir hayli kolaylaştırabilir. 

@medium

Ne kadar içerik görürseniz görün hepsinin aslında aynı 4 amaçtan birine hizmet ettiğini göreceksiniz. Bu yüzden içerikleri bu 4 temel amaca göre şekillendirmek, markanız için çok faydalı olabilir.

Gelin şimdi bu amaçlara birlikte bakalım.

1. Sorulara Cevap Vermek

En basit içerik pazarlama biçimi soruları yanıtlamaktır. Eğer içerik pazarlamada yeniyseniz ve fazla rekabet içeren bir ortamda yer almıyorsanız başlamanız gereken yer burasıdır.

@medium

Temel soruları cevaplamak eğer rekabetçi bir ortamda değilseniz sayfanıza daha çok kullanıcı çekmenin en kolay yoludur. O yüzden içerik pazarlamaya, içeriğinizin temel soruları cevapladığından emin olarak başlayın. Fakat ileriki süreçte bu amaç doğrultusunda hareket etmenin pek bir fayda sağlamayacağını söylememiz gerekiyor. Çünkü kullanıcılar sorularının cevabını aldıktan sonra sayfayı terk edeceklerdir ve bu da kullanıcıların sayfada kalma süresini düşürecektir. 

2. Öğretmek

İçeriğinizin öğretici olması önemlidir. Öğretici tarzdaki içerikler ilgili programlar ve hizmetler aracılığıyla para kazanma fırsatları sunan tutkulu hayranları çekebilir. Bunun en iyi örneğini Michael Stelzner tarafından oluşturulan “Social Media Examiner” adlı sayfada bulabilirsiniz. Bu sayfanın postları, sosyal medya ile ilgili en son uygulamaları öğretmeyi amaçlayan faydalı ipuçları ile doludur.

Bu tarz içerikler markaların müşterileri ile bağlantı kurmak, trafik çekmek, farkındalık yaratmak ve satışları artırmak için içeriklerin en iyi şekilde nasıl kullanılacağını keşfetmesine yardımcı olur.

3. Duygusal Bağlantı Kurmak 

İçerik pazarlamanın asıl özü markanızla müşteriniz arasında duygusal bir bağlantı kurmanın yolunu bularak markanıza olan sadakati arttırmaktır. Bu tarz içerikler “öğretme” içeriklerinin açığını bir bakıma kapatır. “Öğretme” içeriklerindeki sorun, kullanıcının daha iyisini bulduğunda sizi direkt bırakacak olmasıdır. 

Duygusal içerik, okuyuculara daha derin bir düzeyde bağlanır. Bir markayı veya kişiliği video, fotoğraf ve blog yazıları aracılığıyla sevebilir, ona hayran olabilir ve hatta onu kafanızda rol model haline getirebilirsiniz. 

Bu çok önemli bir içerik türüdür. Günümüzdeki çoğu pazarlamanın başarısız olmasının nedeni, müşteriyle derin, duygusal bir bağlantı oluşturamamasından kaynaklanır. Bu da müşterilerin markayı kolayca bırakmasına sebep olur. Bu yüzden siz de içeriğinizin duygusal olmasına dikkat edin. 

4. İlham Vermek 

Size daha önce “vov” dedirten içerikleri görmüşsünüzdür ve büyük ihtimalle onu hala hatırlıyorsunuzdur. Bu tarz epik içerikleri unutmak kolay olmaz. Çünkü bunlar, ilham veren ve eğlendiren, görkemli bir şekilde sunulan içeriktir. Kolay kolay unutulmazlar. Bu tarz içerikler sizi akıllarda yıllarca tutabilir. Carlsberg’in aşağıdaki posteri gibi.

@time

Fakat ilham veren içerikler üretmek oldukça zahmetlidir ve pahalıdır. Ayrıca diğer içerik pazarlama amaçlarıyla birleştirilmelidir. Tek bir parça ile beslenen içerikler zayıf kalır ve istediğiniz etkiyi yaratmayabilir. Bu yüzden ilham verici içerikler hazırlarken ekstra özen göstermekte fayda var.

Önceden söylediğimiz gibi içerik pazarlama belki milyon parçaya bölünmüş olabilir. Siz de bu parçalar arasında kaybolmuş olabilirsiniz. Ancak yukarıdaki hiyerarşi size oldukça yardımcı olacaktır. Tabandan başlayarak piramitin en tepesine çıkmaya çalışın. İlk olarak temel sorulara cevap vermekle başlayın sonrasında öğretici içerikler hazırlayın. Sonraki aşamalarda da duygusal bağlantı kurarak ilham verici epik içerikler ortaya çıkarın. İçeriklerinizi bu düzende oluşturursanız siz de içerik pazarlamadan istediğiniz yararı sağlayabilirsiniz. 

Bonus: Markaların 2019’daki İçerik Pazarlama Stratejilerini Etkileyecek 6 Yöntem yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar