Homo Sapiens Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Homo sapiens nedir sorusu ile son zamanlarda sıkça karşılaşmaktayız. Homo sapiens; en kaba tabiri ile yaşayan tüm insanları içermekte olan zeki bir primat türü olduğunu söylememiz mümkün. Bir zamanlar pek çok türün var olduğundan söz edilebilir. Fakat günümüzde tüm türlerin ve alt türlerin nesli tükenmiştir. Bir insan türü olan homo sapiensleri diğer insan türlerinden ayıran belli başlı özellikleri vardır. Homo sapiens anatomik farkları şöyledir;

  • Alın yapıları geniş ve diktir.
  • Kaşlarının bulunduğu kısım çıkık değil daha düzdür.
  • Homo sapienslerin yüzleri yassıdır.
  • Dişleri küçük olan homo sapienslerin çenesinde bir çıkıntı vardır.
  • Homosapienslerin boyları uzun ve vücut yapıları oldukça narindir.
  • Sıcak iklimde yaşamaya uygun bir vücut yapıları vardır.

Homo Sapiens Nedir?

Homo sapiens toplulukları dünyanın birçok yerine yayılmışlardır. En sık görüldükleri kıtalar ise Afrika, Asya, Avrupa, Avustralya ve Amerika’dır.

Homo Sapienslerin Kökeni

Kökenlerini iki ayrı modelde inceleyeceğimiz homo sapienslerin kökenlerini açıklayan birinci model Afrika’dan çıkış modelidir. Homo spienslerin yaklaşık 250 1000 yıl önce Afrika’da ortaya çıkarak sonrasında farklı yerlere yayıldıkları inancı Afrika’dan çıkış modelinin temelidir.

homo-sapiens-nedir
@britannica

Homo sapienslerin ikinci çıkış modeli çok merkezli evrim modelidir. Bu modelin savunduğu ise homosapiyens derin kökeni daha eskidir ve bulundukları kıtalar ve bölgelerin özelliklerine göre evrimler geçirmiş olduklarıdır. İnsan denince aklımıza sadece gelişmiş insan türü olan homo sapiens gelmesi yanlış bir kanaat oluşturmaktadır. Çünkü son 10000 yıldır insan denilen varlıkların başka türleri de vardır. İlkel çağlarda yaşayan insanlar homo sapiyens olmayabilir ama onlar da insan olduğu için bu kanaatin yanlış olduğunu söylemekte bir sakınca görmüyoruz. İnsanların iki buçuk milyon yıl önce Afrika’da bir maymun cinsinden Evrim geçirerek günümüzde geldiği bilinen evrim teorisi olmakla birlikte buna inananların sayısı sınırlıdır.h

Modern insanlar veya bilinen adıyla homo sapiens, homonların yaşayan tek türüdür. Oldukça zeki bir primat türü olan homo sapienslerin birçok nesli türemiş durumdadır.

homo-sapiens-nedir
@onedio

Latince bir terim olan homosapiens kelime anlamı ise bilge veya iki kişi anlamına gelmektedir. Nesli tükenmemiş, yaşayan tek insan diyebileceğimiz modern insan sıfatını taşıyan homo sapiens türü içine aslında bizler de dahiliz. Sonuç olarak; homo sapiens kelimesinin bizim yani insanların bilimsel adı olduğunu söylememiz mümkün.

Son olarak Homo Sapiens Nedir;

Homo sapiens olarak adlandırılanlar; dik duruş ile iki ayak üzerinde yürüme eylemini gerçekleştiren, diğer ilkel hayvanlara kıyas ile daha kabiliyetli olmaları, dönemlerinde yaşayan türlere kıyasla daha akıcı ve karmaşık dil kullanımına sahip olmaları, daha ağır alet ve edevat kullanabilmeleri, daha kompleks beyinlere sahip olmak ve son derece gelişmiş ve organize toplumsal ilişkileri bilinen kara hayvanları olarak bilinirler.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar