Havacılık ile ilgili İlginç Bilgiler

Paylaşmayı unutmayın.

Havacılık ile ilgili İlginç Bilgiler – Gökyüzünde uçaklarla uçmak herkesin sevdiği ve uçmayanların ise hep hayal ettiği bir olaydır. Ancak uçaklarla ve havayolları ile ilgili birçok ilginç bilgiyi de bilmek gerek… O yüzden sizler için havacılık ve havayolları şirketleri hakkındaki ilginç bilgileri sizler için derledik. 

Havacılık ile ilgili İlginç Bilgiler

1) Uçuşlar Sırasında Tat Alma Duyunuzu Kaybedersiniz.

Damak tadınızın yaklaşık üçte biri yükseklikte uyuşuyor, bu aynı zamanda domates suyundaki lezzetli tatları artırma etkisine de sahiptir – insanların Bloody Marys’ı arzulamasının ve uçaklarda daha lezzetli olduklarını düşünmelerinin büyük bir nedenidir.

2) Kendinizi Banyoya Kilitlemek İmkansızdır.

@unsplash

Kalkıştan ve inişten önce uçuş görevlilerinin tuvalet kapısını nasıl açtığını fark ettiniz mi? Bu anahtar kapıyı kilitler, böylece açılmaz ve istenildiği zaman açılıp kapatılabilir. Yani eğer orada rahatsızlandığınızı veya sigara içtiğinizi düşünürlerse, tamamen içeri girip sizi yakalayabilirler.

3) Pilotlar ve Yardımcı Pilotların Farklı Yemekler Yemeleri Gerekir.

@thedailymeal

Teknik olarak FAA tarafından zorunlu tutulmasa da, çoğu havayolu, pilotlarının ve yardımcı pilotlarının, birinin zehirlenmesi durumunda uçakta farklı yemekler yemesini ister. 

4) Uçuş Ekibinize Yalnızca Siz Havadayken Ödeme Yapılır.

havacilik-ile-ilgili-ilginc-bilgiler
@unsplash

Havayolu grevleri sırasında duyduğunuz toplu iş sözleşmelerinde öngörülen nedenlerden dolayı, pilotlar ve uçuş görevlileri yalnızca uçağın havada olduğu saatler için ücret alırlar. Yani, uçuşunuzun rötar yapması veya asfaltta oturmanız onların hatası değildir. Kibar ol, olur mu?

5) Uçak Havası Tam Anlamıyla Sahra Kadar Kuru

Uçtuğunuzda ellerinizin nasıl kuruduğunu ve boğazınızın nasıl zımpara kağıdı gibi hissettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, kabindeki basınçlı havanın % 20 nemin altında tutulmasıdır. Buda yaklaşık Sahra’nın ortalama nem oranına eşittir.

6) Uçtuğunuz Her Saat İçin Vücudunuzdan 8 Ons Su Kaybedersiniz.

Bu kuru hava, vücudunuzdaki suyu saatte yaklaşık 0.25 litre kadar çıkarır. Eğer hesabı yaparsanız, 10 saatlik uzun mesafeli bir uçuş sırasında kabaca iki litrelik bir şişedir. 

7) Kalkış Ve İniş İçin Işıkların Kısılması Bir Ruh Hali Etkisi Değildir.

@unsplash

Işıkları kapatılması gereken bir acil durum olması durumunda, uçağın iç ortamı yolcuların gözleri karanlığa uyum sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Bu şekilde insanlar kaos içinde kalmazlar.

8) Uçak Penceresindeki O Küçük Delik Hayatınızı Kurtarabilir.

@foxnews

Pencerenizin altındaki küçük deliği hiç fark ettiniz mi? Bu havalandırma deliği ve ılık havada tutmanın yanı sıra çok üşümemeniz için basıncı düzenler. Pencerenin dış camına bir şey olursa, basıncın iç camın kırılmasını önler. Bu noktada aniden 35.000 fitte oksijen alıyor olacaksınız. 

9) Uçak Kazalarından Daha Fazla İnsan Uçak Egzozundan Ölüyor.

havacilik-ile-ilgili-ilginc-bilgiler
@unsplash

Uçak kazaları, özellikle büyük ticari jetlerde bile artık çok nadirdir. Her yıl küçük uçaklar da dahil olmak üzere uçak kazalarında 1000’den az kişi ölüyor. Ancak 2010 yılında yapılan bir MIT araştırması, yılda yaklaşık 10.000 ölümün jet motorları tarafından yayılan zehirli kirleticilerden kaynaklandığını buldu. 

10) Tuvaletler Aslında Vakumludur

Suyu kanalizasyona sifonla gönderen evdeki tuvaletinizin aksine, uçak tuvaletleri temelde vakumludur: Sifonu çektiğinizde bir valf açılır ve hava basıncı, çanağın içindekileri emerek uçağın kuyruğundaki bir depoya çeker. Ancak, eski tuvalet sistemlerine sahip eski uçaklar hala yukarıda uçuyor, bu nedenle arada sırada gökten düşen donmuş lağım suyu raporları geliyor.

11) Kuyruk, Bir Çarpışma Sırasında Bulunabilecek En Güvenli Yerdir

havacilik-ile-ilgili-ilginc-bilgiler
@unsplash

Yine, uçak kazaları tamamen nadirdir. Ancak Popular Mechanics tarafından 2007’de yapılan bir araştırma, 36 yıllık NTSB çarpışma verilerine baktı ve uçağın arkasının yolculara hayatta kalmak için en iyi şansı verdiğini buldu. Ayrıca, uçuş görevlinizle arkadaş olmak ve ücretsiz şeyler almak için stratejik olarak en avantajlı olanıdır. 

12) Uçaklar Tek Motorla Uçabilir Ve Motorsuz İnebilir.

Pilotun interkoma girip size bundan bahsetmeyeceği anlamına gelmez, ancak ticari jetler yalnızca bir çalıştırılabilir motorla uçmak üzere tasarlanmıştır. Ve hiç motor gücü olmadan zemine kayabilirler. Yani uçağınız havada bozulursa, yine de tek parça halinde inebilirsiniz.

13) Herhangi Bir Zamanda Gökyüzünde 9.700 Uçak ve 1.2 Milyon İnsan Var.

havacilik-ile-ilgili-ilginc-bilgiler
@unsplash

Uçuş takip hizmeti FlightAware’e göre kesin rakamlar ortalama 9.728 uçak ve toplam 1.270.406 kişi. Bu, gökyüzünü Estonya ile Doğu Timor arasında, dünyanın en kalabalık 156. ülkesi yapar.

14) Sol Kanatta Kırmızı Işık Ve Sağda Yeşil Işık Var.

Geceleri pilotların diğer uçakları görmesi zordur. Her uçakta sol kanatta kırmızı ışık ve sağda yeşil ışık vardır, böylece diğer pilotlar uçağın hangi yöne baktığını ve hangi yöne gittiğini kolayca belirleyebilir.

15) Birçok Ticari Uçakta Hala Kül Tablaları Var.

havacilik-ile-ilgili-ilginc-bilgiler
@unsplash

Ticari uçuşlarda 25 yılı aşkın süredir sigara içmek yasak, ancak çoğu uçakta hala kül tablaları var. Oldukça kafa karıştırıcı, ancak FAA, birisinin işaretleri tamamen görmezden gelmesi ve yine de aydınlatmaya karar vermesi durumunda onlara ihtiyaç duyuyor. Bu şekilde, potansiyel olarak bir yangını başlatabilecek uçağın etrafında yüzen yanan bir sigara olmaz.

16) Kendinizi Uçaklarda Garip Bir Şekilde Duygusallaşmaya Başlarsanız, Yalnız Değilsiniz.

Birkaç yıl önce, Virgin America, Facebook sayfasında son derece bilimsel bir çalışma yürüttü; bu çalışmada, erkeklerin % 41’i uçak içi filmlerde ağladığını itiraf etti ve insanların % 55’i uçarken daha duygusal hissettiğini söyledi. 

17) Bir Boeing 787, Bir Depo Uçak Yakıtı İle 10.000 Mil Uçabilir

Bu, Dünya’nın çevresinde uçabileceği ve yakıt için yalnızca iki kez durması gerektiği anlamına gelir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar