Görme Engelliler Ne Görür ?

Paylaşmayı unutmayın.

Görme Engelliler Ne Görür? Görme yetisi olan bir insana kör insanlar ne görür? Sorusunu yönelttiğimizde alınan cevap genellikle karanlık veya siyahlık olur. Toplumda bulunan ”Görme Engelliler her zaman siyah görür’’ düşüncesinin doğmasına neden olan bu durum, iki gözümüzü sımsıkı kapattığımızda körlüğü yaşadığımızı düşünmemizdir. Bu durumun görme yetisini kaybetmiş insanlarda da böyle olduğunu düşünürüz. İnsanlık olarak gerçekliğimiz o kadar görsel yönelimli ki, görsel olmayan bir dünyanın nasıl olabileceğini hayal etmek zor. Görme engelli insanların bizim düşündüğümüz gibi değil, gerçekten de “görebildikleri” ortaya çıktı.

Görme Engelliler Ne Görür?

Bozukluk Türleri

Görme engelli kişilerin gördüklerinin birden fazla cevabı vardır. Bazı insanlar hala ışığı ve gölgeyi algılayabilen “görme engelli” olarak kabul edilirken, bazıları görmeye alışmış ancak görme engelli olarak görülüyor, bazıları ise yasal olarak kör olarak kabul ediliyor ama yine de büyük nesneleri ve tanıdık insanları ayırt edebiliyor.

PHOTOGRAPH BY PAUL FUSCO/MAGNUM

Doğuştan Gelen Görme Kaybı

Doğuştan gelen görme kaybına sahip insanların gördükleri şey karanlık değildir. Karanlığı göremezler çünkü daha önce hiçbir şey görmemişlerdir. Karanlığın nasıl bir durum olduğunu, ne renk olduğunu, ne şekilde olduğunu kıyaslayabilecekleri bir görme deneyimleri bulunmaz. Hiçbir şey göremezler, sadece bir hiçlik mevcuttur. Körlük deneyimini daha çok anlamak için bazı düşünceler mevcuttur. Örneğin dirseğiniz veya bacaklarınız ne görüyor? Cevap sadece hiçliktir.

Merak edilen başka bir soru ise doğuştan görme engellilerin rüya görüp görmediğidir. Kişi, hayatı boyunca hep kör olmuşsa rüyalarında görsel öğeler görmesi de muhtemel değildir. Hiç görülmeyen bir şeyi beyin kendi hayal edemez. Ancak rüyalarda diğer duyu organlarının algıladıkları duyular hissedilebilir. Örneğin sesler, farklı tatlar ve dokunuşlar gibi.

gorme-engelliler-ne-gorur
cottonbro adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Sonradan Oluşan Görme Kaybı

Belli bir süre görme yetisi bulunmuş insanların durumları daha farklıdır. Görebildikleri süre boyunca hafızalarına kaydedilen görsel öğeler, belli bir süre beyinlerinde canlanabilir. Kör olduktan sonra ise gördükleri şey bazen kopkoyu karanlık, bazense kıvılcıma benzer ışık parçacıkları ve geçici halisülasyonlardır.

Bu insanlar eğer küçük yaşta görme yetilerini kaybetmedilerse rüyalarında görsel öğeler görmeleri mümkündür. Ancak küçük yaşta kaybedilen görme kaybında bu görsel öğelerin görülme ihtimali de oldukça azalmaktadır.

gorme-engelliler-ne-gorur

Yasal Körlük

Genel tanımı gözün, gözlük veya kontak lens kullanımına rağmen görme yetisini büyük ölçüde kaybetmesidir. %10’dan daha az bir görüş mevcuttur ve yaklaşık 20 derecelik bir görme alanı bulunmaktadır.

Bu körlük çeşidi kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Bir kişi büyük nesneleri ve insanları görebilir, ancak bunlar odak dışındadır. Yasal olarak kör bir kişi belirli bir mesafeden renkleri görebilir veya odakta görebilir (örneğin, yüzün önünde parmakları sayabilir). Diğer durumlarda, renk keskinliği kaybolabilir veya tüm görüş alanı bulanık olabilir veya daha çok küçük cisimlerde bulanık görüş sorunu yaşayabilirler. Bu görüş farkının belirleyicisi kişinin körlük şiddetine bağlıdır.

gorme-engelliler-ne-gorur
@ntac

Bu yaygın sorulan soruya kesin bir cevap verilemiyor. Her şeyde olduğu gibi, körlük de her bireyde farklılık gösteriyor. Popüler inanışın aksine, çoğumuz tam bir karanlıkta yaşamıyoruz ve hatta ışık algısının miktarı bir kişiden diğerine değişiklik gösterebiliyor. Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar