Görme Engelliler İçin İçerik Hazırlamanın İpuçları

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu rakamlarına göre yaklaşık 220 bin kişinin görme engeli var. Küresel olarak ise 1.3 milyar kişinin görme bozukluğu yaşadığı tahmin edilmektedir.

Her alanda iç içe olduğumuz engelli arkadaşlarımızın pazarlama alanında da yanlarında olmalı ve onların da istek ve ihtiyaçlarına uygun ürünler, bu ürünlere uygun içerikler hazırlanmalı ve hayattan kopmamaları, hayatın tüm alanlarına dahil olmaları gerekmektedir.

Modern pazarlama, erişilebilir pazarlamadır.

Bu doğrultuda birçok teknolojik gelişme yaşanmış ve çeşitli yazılımlar geliştirilmiştir. Tüm bunlarda amaç her bireye ulaşmak olmalıdır.

Öyleyse gelin böyle durumlarda içerik hazırlamak için nelere dikkat etmeliyiz bakalım!

Güçlü alt metin açıklamaları kullanarak resimlerinizi optimize edin

Alt metin açıklamalarını ayrıntılı bir şekilde yaparak görme güçlüğü çeken arkadaşlarımız için kuvvetli bir betimleme kullanmalıyız. Gereksiz cümleler kurarak kafa karıştırmamalı, açık ve net ifadeler kullanmaya özen göstermeliyiz. Açıklamamızda “veya, ya da ” ifadeleri kullanmamaya özen göstermemiz gerekir. Eğer görüntü başka bir işleve bağlanacaksa bunu mutlaka belirtmeliyiz.

Kolaylaştırılmış URL’leri, resim başlıklarını ve dosya adlarını kullanmaya çalışın

google içerik

Dosya adınızın basit olması gerekir ve aranan içerikle bağlantılı olması da önemlidir. Dosya adı, arama motorları ve ekran okuyucuların görüntünün ne olduğunu anlamalarına yardımcı olacağından açık olmalıdır. Hedef anahtar kelimeler kullanarak kolay bulunmayı da sağlayabilirsiniz.

Örneklemek gerekirse “kırmızı-çocuk-arabası.jpg” dosya adı ile “IMG22571A.JPG” dosya adlarını bir düşünün. Aradaki farkı kesinlikle görebilirsiniz.

Medya için şema işaretleme verilerini kullanın

Şema İşaretlemesi verileri, daha iyi arama sonuçları sağlamak için Bing, Google vb. tarafından kullanılır. Neredeyse tüm arama motorları tarafından kullanılan işaretleme yöntemi ile sonuca daha kolay ulaşmak mümkün olmaktadır. Aynı zamanda içerikler daha iyi okunur ve arama sonuçlarının gösterim şekilleri değişebilir.

Erişebilirlik kaynaklarınızı değiştirin/taşıyın

görme engelliler için içerik hazırlama

Kaynaklarımızda videolar ve PDF’ler kullanmaya dikkat edebiliriz. Bu bağlamda ulaşılma şansımız daha fazla olacaktır. Şirket adımızı da yazar alanına dahil etmemiz gerekir. Belge veya PowerPoint içindeki görüntüler ve grafikler için alt etiketler eklemeliyiz. Bu şekilde daha açıklayıcı olacaktır. Tüm bunlara dikkat ederken değiştirilmemesi ve bize ait kalabilmesi için belgemizi korumalı yapmamız gerekir.

Tüm bunlara dikkat ederek pazarlama çalışmalarımızın herkese ulaşmasını sağlayabilir ve daha büyük faydalar yaratabiliriz. Aynı zamanda toplum bilincini artırmaya da dikkat çekmiş oluruz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar