Göbeklitepe Tarihi ve İlginç Hikayesi – Neden Önemli?

Paylaşmayı unutmayın.

Göbeklitepe Tarihi ve İlginç Hikayesi Ne? Neden Önemli? – UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe tarihi çok eski yıllara dayanıyor. Günümüzden yaklaşık 12.000 yıl önce kurulduğu düşünülen ve dünyanın en eski tapınaklarından olan Göbeklitepe, şimdilerde birçok dizi ve filme konu olmaya devam ediyor. 1995 yılında yapılan arkeolojik kazılarla ortaya çıkan ve 2019 yılında açılan Göbeklitepe tarihi ile insanları büyülüyor. Göbeklitepe hakkında merak edilenleri sizler için açıklıyoruz.

Göbeklitepe Tarihi ve İlginç Hikayesi Ne? Neden Önemli?

Göbeklitepe Nerede Yer Alıyor?

gobeklitepe-tarihi-ve-ilginc-hikayesi-neden-onemli?
@onedio

Şanlıurfa’nın 15 kilometre kuzeydoğu uzaklığında Fırat ve Dicle Nehir’leri arasında kalan bölgede yer alan Göbeklitepe, Örencik Köyü yakınlarında yer alıyor. Şanlıurfa şehir merkezinden minibüs ve otobüslerle kolayca ulaşım sağlanabiliyor.

Göbeklitepe hikayesi 12.000 yıl öncesine dayanmakla birlikte bu yapılarda yapılan araştırmalar sonucu bu yapıların o dönemde yaşayan halk tarafından konaklama amacı ile kullanılmamıştır. Bölgede tam 20 adet üzeri açık olan yapılar bulunmuştur. Ve bu yapıların dünyanın ilk tapınakları olduğu düşünülmektedir. Dini amaçla kullanılan bu yapılar 12.000 yıl önce inşa edilmiş. Göbeklitepe tarihi tüm dünya açısından önemli olmakla beraber Göbeklitepe hikayesi ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Göbeklitepe Tarihi

gobeklitepe-tarihi-ve-ilginc-hikayesi-neden-onemli?
@pinterest

1995 yılında Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından bulunmuş ve yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılmış olan Göbeklitepe, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. Ve böylelikle Göbeklitepe hikayesi başlamıştır. Yaklaşık 20 tane yuvarlak yapının olduğu düşünülen fakat bunlardan sadece 6 tanesi gün yüzüne çıkarılan bu dünyanın ilk tapınakları sanat tarihi açısından da büyük önem arz ediyor. T biçiminde sütunlar ve 3 boyutlu kabartmalar kullanılan bu yapılar ile Göbeklitepe hikayesi görenleri kendine hayran bırakıyor.

Günümüzde Türkiye’nin önemli turizm bölgeleri arasında yer alan Göbeklitepe hikayesi ve yapılarının büyüsü ile ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor. Bölgede yapılan çalışmalarda birkaç kez kafatası bulunmuş ve bu kafataslarının dünyanın ilk oyulan kafatasları olarak belirlenmişti. Alman arkeolog Schmidt bölge için “Kendi gücünün farkına varan insanoğlunun, doğanın parçası olmaktan çıkıp, ona hükmetmeye giden yolu açtığı yerdir” sözlerini söylemişti. Şimdilerde birçok film ve diziye konu olan Göbeklitepe her geçen yıl daha fazla ilgi görmeye devam ediyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar