Gelir Artırmanın Yolu Çalışanların Kalbinden Geçer!

mutlu çalışan

Paylaşmayı unutmayın.

İş hayatının hemen hemen her konumundaki herkes bilir ki daha fazla gelir üretmenin yolu, çalışanların kalbinden geçer! Mutlu müşteri yaratmak için öncelikle çalışanları mutlu etmek gereklidir. Ancak bu çok basit denklemi maalesef hala içselleştirememiş birileri vardır, onlar da yöneticilerdir.

Çalışanlarına bağıran, azarlayan ya da her fırsatta ve zamanı gelmeden personeline olumsuz geri bildirimde bulunmayı ihmal etmeyen bir yönetici gördüğünüzde, bu davranış modeliyle mutsuz ve üzgün personelin daha şevkle çalışacağına inancının tam olduğundan emin olabilirsiniz. Ancak net olan bir konu varsa o da şudur ki çalışanlarınız mutlu ve keyifli olduğunda hedeflerinizin büyük kısmını baştan yakalamış sayılabilirsiniz.

Mutlu Çalışan = Mutlu Müşteri

Fikriniz ya da ürününüz ne kadar parlak olursa olsun alıcıyla buluşmadığında hiçbir anlam ifade etmez ve işiniz büyümez. Mutlu çalışan işin gelişiminde o kadar etkilidir ki bir ilaç firmasının yaptığı araştırmaya göre personelinizin mutlu evliliği bile bağlı müşteri yaratma oranınızı etkilemektedir.

Bu aslında çok anlaşılır bir denklemdir. Kendinizi bir an işinden memnun olmayan ve sürekli şikayet eden biriyle düşünün ki bu nasıl sıkıcı ve rahatsız edici bir durumdur. Ve doğal olarak tam tersi ise son derece keyif verici ve iletişimi kolaylaştırıcı niteliktedir. İşte tam da bu nedenle müşteriniz sizinle bağlantıda olmayı seviyorsa sattıklarınızdan alma ihtimali de daha fazladır. Ve tabii ki eğer çalışanlar işlerinden ya da işyerlerinden mutlu değillerse müşterilere de kötü davranma ihtimalleri çok fazladır.

Mutlu Çalışan ve Yüksek Performans Denklemi

Yine söz konusu durumun etkilerini ölçümlemek adına bir kontrol grubu üzerinde farklı bir araştırma yapılıyor ve bu kez personele anlık mutluluklar yaşatacak deneyimler sunuluyor. Arada mesaj kutularına komik ve eğlenceli videolar gönderilen ya da günün farklı saatlerinde atıştırmalıklar ikram edilen deney grubunun böyle davranılmayan personele oranla 12% daha üretken olduğu saptanıyor.

mutsuz çalışan
@elitereaders.com

Söz konusu bir iş yeri olduğunda elbette her gün cennetten bir parça yaratmak kolay bir durum değil ancak gerçek o ki pozitif düşünceli çalışanlar yaptığınız işin performansını etkilediği gibi tükenmişlik ve bıkkınlık hissi yaşamaları ya da yaşatmaları da pek olası değildir. Geç uyandığınızda, üzerinize kahve döktüğünüzde ya da park yeri bulmak için dakikalarca dolaştığınızda elbette masanıza elinizden gelenin en iyisini yapmaya hazır olarak başlayamazsınız ancak işte kendinizi iyi hissetmeniz böyle başlayan bir sabahı bile tam tersine çevirebilir.

Keyifli Çalışan = Daha Fazla Gelir

1998-2005 yılları arasında yapılmış olan eski bir araştırmaya göre insanların en çok çalışmak istedikleri ilk 100 şirketteki personel memnuniyetlerinin bugün 14% gibi bir artışa uğradığı saptanmıştır. Bu elbette hem günümüzde şirketlerin bu konuya daha fazla önem verdiğinin göstergesi hem de memnun çalışan yaratmak adına hergün daha fazla yaratıcı olmaya çalışmalarının bir kanıtıdır. Çünkü bu liste sıradan IK sorularıyla oluşturulacak bir liste değil gerçek emeğin karşılığı rakamlardır.

@sharonmccutcheon

“Çalışanlarınızı Mutlu Ederek Daha Fazla Kazanın Kitabının Yazarı” Klinik Psikolog Dr.Noelle Nelson, “Çalışanlar, şirketin kendi kalplerinde olup bitene ilgi duyduğunu fark ettiğinde onlar da şirketi kalplerinde üst sıraya taşıyacaklardır.” diyor. Daha iyi liderlik , daha mutlu çalışanlar ve daha mutlu hissedarlar. Bir firma başka ne isteyebilir?

Peki, çalışanlarınızı mutlu etmek için neler yapabilirsiniz? Gelin önerilere beraber göz atalım.

Zorbalığa Son Verin

Zorbalardan korkmayın. Bir kabadayı, yanlış davranışları ile iş yerine çok büyük zararlar verebilir. Bu nedenle onları kontrol etmekten, uyarmaktan asla çekinmeyin. Bu diğer personelin de sahipsiz bırakılmadığı duygusunu kuvvetlendirir.

Çalışanlara Adil Ödeme Yapın

Maaşlar ve ödemeler çalışanlar için en hassas dengelerdir. Herkesin birbirinin gelirini kolayca öğrenebileceğini bilin ve düzenlemeleri ona göre belirleyin.

Yapıcı Tavsiyelerde Bulunun

@monicamelty

Elbette kimse işinde beceriksiz hissetmek istemez ancak bu mutlu çalışanların her zaman övgü duymak isteyecekleri anlamı da taşımaz. Personel kendini ve yaptığı işi geliştirebilmek için her zaman yapıcı ancak dürüst bir şekilde eleştirilmek ister. Çünkü herkes gerçekte nasıl olduğunu bilmek ister.

Promosyonlarla İyi İşi Ödüllendirin

Bazı yöneticiler kendi performans ve kariyerlerini çalışanlarından üstün tutmaktadır. Bu da çalışanı doğru yönlendiren ve olumlu çalışmasını teşvik eden bir durum değildir. En sağlıklısı her zaman iyi işi motive etmek ve bonusla ödüllendirmektir. Unutulmamalıdır ki “marifet iltifata tabidir.”

Nazik, Profesyonel ve Hoş Kalın

çalışanların mutluluğu
@vegasphotog

Bu çok basit bir öneri gibi gelse de pek çok yönetici bu konuda fazlaca zorlanmakta. Asık suratlı olmak kişilik özelliğiniz olabilir ancak üzgünüz çalışanlarınız bu seçiminize saygı duymuyor. İnsanlara iyi davranmak, sorunlarını çözmeye istekli olmak  ve iyi, hoş ve ulaşılabilir bir yönetici olmak memnun çalışan yaratmanın neredeyse olmazsa olmazı bir durum.

Bu beş öneriyi yerine getirebiliyorsanız büyük olasılıkla mutlu bir çalışma ortamı yaratmayı başarmışsınızdır. Yok eğer getiremediyseniz faturayı çalışanlara çıkartmadan önce aynaya bakmanın zamanı gelmiş demektir. Çünkü verimli bir iş yeri için mutlu çalışanlara ihtiyacınız olduğu gerçeğini çürütmeniz maalesef neredeyse imkansızdır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar