Geçmişten Günümüze Marka: Burger King

Paylaşmayı unutmayın.

Burger King muhtemelen hepimizin bildiği alevde pişirilmiş hamburgerler üzerine uzmanlaşmış bir fast food zinciridir. McDonalds’dan sonra yıllık 9.6 milyar dolarlık cirosuyla Amerikanın en büyük ikinci hamburger restoranıdır. Tüm dünyada yaklaşık 100 farklı ülkede 14.000’den fazla restoranıyla hizmet vermektedir. 

Peki Burger King hem bu kadar büyük müydü? Tabi ki hayır. Küçük bir fikirden ortaya çıkan bu dev restoran zincirinin tarihini merak ediyorsanız sizi aşağıya bekliyoruz! 

Burger King’in Kökeni

1953 yılında Jacksonville, Florida’da, Keith Kramer adındaki adam, karısının amcası Matthew Burns ile birlikte, orijinal McDonald’s’ın Kaliforniya’daki restoranından esinlenerek kendilerine ait bir restoran kurmaya karar verirler. Yeni restoranları için özel bir ızgaranın haklarını satın alırlar ve restoranlarına “Insta-Burger King” adını verirler. 

Yıllar geçtikten sonra restoran birçok lokasyona daha açılır. Sonrasında Cornell Üniversitesi’nden sınıf arkadaşları olan James McLamore and David Edgerton “Insta-Burger” fikrine bayılırlar ve franchise satın alırlar. 

McLamore and Edgerton Miami’deki tek franchise’ı alarak işe başlarlar. Miami’nin büyüyen metropol alanı ve kozmopolit yapısı Miami’yi yeni bir restoran zinciri kurmak için harika bir lokasyon haline getirmiştir. Bu sebeple Burger King’i büyütmek onlar için çok da zor olmaz. 

1959 yılına gelindiğinde restoran oldukça büyür fakat finansal sıkıntılar içerisindedir. Bu sebeple McLamore ve Edgerton tüm şirketi operasyonlarını yeniden yapılandırmak ve canlandırmak için satın alır. 1961 yılında tüm şirket yeniden yapılanmıştır ve yeni imza hamburgeri “Whopper” tüm Amerika’ya yayılmaya başlamıştır.

1963 yılında Burger King ilk yurtdışı restoranını Porto Riko’ya açar. 1967 yılına gelindiğinde restoran, Pillsbury şirketine 18 milyon dolara satılır. Pillsbury’nin dev sermayesiyle Burger King oldukça büyür ve McDonald’s’ın hemen arkasından Amerika’nın en büyük ikinci hamburger zinciri haline gelir. 

Yeni Bir Başlangıç

Belirli bir süre sonra Burger King’in satışları düşmeye başlar. Bu durumu farkeden Pillsbury, şirketin başına eski McDonald’s yöneticisi Donald N. Smith’i getirir. Smith işe Burger King’in menüsünü genişleterek başlar. İlk tavuk ve balık sandviçler Smith zamanında tanıtılır. Şirketin franchise yönetmeliklerini değiştirerek franchise sahiplerinin şirkete olan bağlılığını arttırmaya çalışır. Smith’in yönetiminde Burger King’in satışları %15 varan artış gösterir. 1980 yılına gelindiğinde Smith, Burger King’den ayrılarak PepsiCo’nun başına geçer. 

Smith’in ayrılmasıyla restoranın satışları yeniden düşmeye başlar. Bu sürede şirket Norman Brinker’ı şirketin başına getirir. Brinker zamanında ilk defa Burger King hamburgerinin McDonald’s’kinden daha iyi olduğuna dair reklamlar yayınlanmaya başlanır. Bunlar gıda endüstrisindeki ilk politik tarz “saldırı reklamları” olarak tarihe geçer. 

Brinker’dan sonra şirket tam 4 kez el değiştirir. En son 2014 yılında dünyaca ünlü donut ve fast food zinciri Tim Hortons ile birleşerek “Restaurant Brands International” adında yeni bir ana şirket kurulur. 

65 yılı aşkın bir restorancılık geçmişiyle var olan Burger King, günümüz Amerika’sının McDonald’s sonrasındaki en büyük kurumsal fast food restoran zinciridir. Ülkemizde de oldukça aktif hizmet veren Burger King ilk restoranını 1995 yılında Etiler’de açmıştır. Günümüzde hala 100’den fazla ülkede 14.000’den fazla restoranıyla hizmet vermeye devam etmektedir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar