Marka Logolarında Gizlenmiş Mesajlar

marka logo detayları

Paylaşmayı unutmayın.

Markalar, isimleri kadar logoları ile de dikkat çekiyor. Marka ve logosu bir bütün halinde anılıyor ve bazen logo marka isminin önüne bile geçebiliyor. Bu logolar bir televizyon reklamı ile ya da işe giderken yolda karşılaştığımız bir billboard ile karşımıza çıkabiliyor. Logoyu gördüğümüzde markayı tahmin edebiliyoruz. Hatta logodan marka tahmin oyunlarının da popülerliği, insanların markalar kadar logoları ile de ilgilendiğini ispatlıyor.

Logolar aslında sadece bir şekilden ibaret değil ve görüntülerinin altında birçok anlam barındırıyor.  Bazı logolar sahip olduğu gizli anlamlardan ve mesajlardan dolayı dikkatli bakılması gereken türdendir. Peki, bu logoların anlamlarını merak ettiniz mi?  Logolar bize ne anlatmaya çalışıyor, diye düşündünüz mü? Bu sorularınıza dünyaca ünlü 10 markanın logosunun aslında ne ifade ettiğini açıklayarak cevap vereceğiz.

McDonald’s

mcdonalds logo anlamı

@McDonald’s

McDonald’s logosundaki “M” harfi bilindiği üzere markanın baş harfini simgeliyor. Yetkililer, şimdiye kadar logonun başka bir anlam ifade ettiğini de belirtmedi. Ancak şirket 1960’lı yıllarda logosunu değiştirmek isteyince, şirketin tasarım danışmanı olan psikolog Louis Cheskin, logonun müşterilerin gözünde “bir çift dolgun göğüs” algısı yarattığı gerekçesiyle (“seks sattırır” önermesinden dolayı) hali hazırda kullanılan logonun değiştirilmemesi konusunda ısrarcı olmuştu.

Google

Logo, Google’ın kurucularından Sergey Brin tarafından tasarlanmıştı. Brin, ilk logoyu hazırlarken, işe ücretsiz grafik programı GIMP indirerek başladı. Brin, logosunun Yahoo’nunkine benzemesini ancak daha dikkat çekici olmasını istiyordu. 2009’da Ruth Kedar ile yeni logo için el sıkışıldı. Yeni logo, 2010’da resmi logo olarak kabul edildi.

googledeki farklı renk yeşil

@Google

Google, ilk tasarımından beri renkli. Logosundaki renklerine baktığınızda ise, toplam 4 renkten oluştuğunu görürsünüz. Ancak 5 harf için ana renkler kullanılmışken; 1 harf (L) için ara bir renk kullanılmıştır. Logoda bir de ara renk olan yeşilin kullanılmasının ana fikri ise şu: “Google kuralları takip etmez”.

Mitsubishi

mitsubishi ne demektir

@Mitsubishi

Bu logonun temeli, Mitsubishi şirketinin kurucuları olan Iwasaki ailesinin kollarından oluşmaktadır. Logoda bulunan karolar güvenilirliksağlamlık ve başarı’yı temsil etmektedir. Mitsubishi kelimesinin “Mitsu (üç) ve “bishi” (karo/elmas) kelimelerinden oluşturulduğu da belirtilmektedir. Kırmızı renk güveni ifade etmektedir. Ayrıca, Japonlar bu rengin müşterileri çekme konusunda da yardımcı olduğuna inanıyorlar.

Chanel

@chanel logosu nasıl ortaya çıktı

@clipart

Bu logonun yaratılış hikayesi çok özel ve romantiktir. Chanel logosunun tasarımı, 1925 yılında Coco Chanel’in kendisi tarafından yapıldı ve hiç değişmedi. Coco Chanel, Fransa Nice’deki Château Crémat’de kalırken çizdi bu logoyu. Popüler bir efsaneye göre, dünyaca ünlü kıvrımlı Chanel sembolü, kalenin kubbeli kemerlerinden esinlenilerek çizilmiş. Harflerin büyüsü de dikkat çeken bir nokta; çünkü “CC” hem kalenin hem de Coco‘nun isminin baş harflerini temsil ediyor.

Gillette

gilette logo detayları

@Gillette

Marka adının genel geçer bir biçimde ürün için de kullanıldığı Gillette için ilk bakışta, logonun Gillette yazısı dışında hiçbir detayının olmadığı düşünülüyor. Ancak logoyu biraz dikkatle incelerseniz markanın içindeki “G” ve “i” harflerinin bir jilet ile kesilmiş gibi göründüğünü fark edebilirsiniz.

FedEx

kargo firması logo detayları

@FedEx

Federal Express ismi ile 1978’de yola çıkan Amerikan lojistik şirketi FedEx‘in logosunda ok detayı bulunmakta. Logoda, “E” ile “x” harflerinin yan yana gelmesiyle ortaya çıkan boşlukta, sağa dönük bir ok göze çarpıyor. Tam da tasarımcıların hedeflediği şey; ok, müşterinin bilinçaltında hareket ederek, kurye servisinin hızını ve güvenilirliğini simgeliyor.

Goodwill

gülen yüz logo

@Goodwill

Goodwill, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için gerekli bağışları toplayan, kar amacı gütmeyen, dünyaca ünlü bir yardım kuruluşudur. Kurumun çalışanları, iyiliğin her gün yapılması gerektiğini fakat bu durumun iyilik yapmanın sıradan bir şey olduğunu da göstermemesi gerektiğine inanmaktadır. Amacı insanlara yardım etmek olan kuruluşun logosundaki “g” harfine gülümseyen bir yüz gizlenmiştir.

Toblerone

toblerone logo anlamı

@Toblerone

Popüler çikolata markası Toblerone’un logosuna dikkatlice baktığınızda bir ayı simgesi olduğunu görebilirsiniz. Zira markanın kökeni İsviçre’nin Bern (Berne) şehrine dayanmaktadır. Bu şehir aynı zamanda “ayıların şehri olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla logodaki ayı sembolü de buradan gelmektedir. Ayrıca “TOBLERONE” kelimesinin içinde “BERNE” şehrinin harflerinin de bilerek kullanıldığı ileri sürülmektedir.

Le Tour de France

şeytan ayrıntıda gizlidir

@LeTourdeFrance

Ünlü Tour de France bisiklet yarışmasının logosunu birçok kez gördüğünüz halde, harfler arasında gizlenmiş bir bisikletçi görüntüsünü fark etmediniz mi? Daha yakından bakınca “R” harfi bisikletçi vücudunu oluşturur ve güneş bisiklet tekerleği haline gelir.

NBC

logo tasarım incelikleri

@NBC

NBC’nin renkli logosu ilk etapta anlaşılmasa da aslında bir tavus kuşunu simgeliyor. 1950’li yılların başında NBC’nin sahibi RCA şirketi ilk renkli televizyonları üretmeye başlamıştır. Dolayısıyla ilk renkli televizyon üretimine atıfta bulunulması amacıyla da logoda, en güzel renkleri tüm görkemiyle üzerinde taşıyan tavus kuşu kullanmışlardır. Ayrıca biraz daha dikkatli bakıldığında logonun orta üst kısmında tavus kuşunun başı görülmektedir.

Bonus:

YUMATU

 

marka logolarının gizli anlamları

@yumatu

İsmi itibariyle bir uzak doğu firması olduğu sanılsa da YU-MA-TU yerli bir elektronik firmasıdır. Açılımı ise Yusuf-Mahmut-Tuncay şeklindedir.

 

 

Kaynak

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar