En Kapsamlı Bilgi Deposu: Google

Paylaşmayı unutmayın.

En Kapsamlı Bilgi Deposu: Google – Dijital dünyada en çok tercih edilen, “arama motoru” denildiğinde aklımıza ilk gelen Google’ın enteresan bir hikayesi var. Vazgeçilmezlerimiz haline gelen bu şirket kurulduğu tarihten itibaren inanılmaz bir ivmeyle yükseldi. Teknoloji hayatımızın her alanına etkilemişken, bu alanda birçok yeni şirket kurulmuşken neredeyse 22 yıldır yerini koruyan Google nasıl kuruldu? Nasıl bu başarıya erişti?

Google Kuruluşu

@shiftdelete

Google, iki doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1996’da kuruldu, 1998’de şirketleşti. Yıllar içinde en popüler arama motoru olmasından sonra yapay zeka da dahil olmak üzere birçok farklı alanda iş yapmaya başladı.

Bir “TIK” ileri!

Geleneksel arama motorlarıyla yapılan aramalarda, sonuçlar; aranan terimlerin sayfada kaç kez görüldüğü mantığıyla sıralanıyordu, ancak Google siteler arası ilişkilerin analizi konusunda çok daha elverişli iki sistem kuramı ortaya koydu. Bu yeni teknolojiye PageRank adı veriliyordu, bu sisteme göre sayfa dizinlerinin orijinal site ile olan bağlantı dönüşümleri belirlenerek; siteler, gösterilen ilgiye göre sıralanıyordu. 

@universityofkent

Şirket merkez ofisini Mart 1999’da önde gelen Silikon Vadisi Teknolojisi şirketlerinin de yer Palo Alto, Kalifoniya’ya taşımıştır. Ertesi yıl, Page ve Brin’in reklam destekli arama motoru oluşturma düşüncesine olumsuz bakmasına karşın, anahtar sözcüklere dayalı reklam satışına başlamıştır. Sayfa tasarımını yalın tutmak ve hızlı erişimi sağlamak amacıyla reklamların düz metin biçiminde olmasına özen gösterilmiştir. Anahtar sözcükler için tıklama başına 5 centten başlayan tutar teklifleri ve tıklama sayısı dikkate alınarak hesaplanıyordu. Bu satış modeli ilk kez  Goto.com şirketinde uygulanmıştı.

Google’ın Dünyadaki Yeri

@seroundtable

Google, herkes tarafından tek bir şirket olarak biliniyor Ancak aslında ana şirketi Alphabet altında faaliyet gösteren pek çok şirketten yalnızca birisi. Bu önemli değişikliğe 2015’te gidildi. Alphabet adında bir çatı şirket kuruldu, Google da Alphabet’in altına geçti( Alphabet resmi olarak 2 Ekim 2015 tarihinde Kaliforniya’da kurulan bir şirket.). Kuruluş amacı da yeni bir sektöre girişten ziyade aslında Google’ın yükünü hafifletmek. Google bünyesi altında yer alan yan şirketler, Alphabet adı altında buluşup Google’a kardeş oldular.

@quora

Neler Değişti?

Bu değişiklik sonrasında sanki hiçbir şey olmamış gibi yola devam edildi. En basit haliyle anlatmak gerekirse Google sadece ismini değiştirmiş oldu. Alt şirket olarak yeni bir site kuruldu gibi düşünebiliriz. Google Haritalar, Android ve YouTube gibi platformlar hizmet vermeye sıkıntısız devam etti. Hatta Firma’nın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin de Google’da ki görevlerini bırakıp yeni şirkete geçtiler. İkili 2019’da ise Alphabet’deki görevlerini tamamen terk edip, yerlerini Google CEO’su Sundar Pinchai’ye bıraktılar.

@cnbc

Google ile İlgili Merak Edilenler

Gelirini nereden karşılıyor?

Geldiğimiz bu noktada şirket gelirlerinin yüzde doksan dokuzuna yakınını kurumsal reklam programlarından elde etmektedir. Şirket, 2006 mali yılı için toplam reklam gelirini 10.492 milyar dolar olarak açıklarken, lisanslama ve diğer girdilerden sağladığı gelirin yalnızca 112 milyon dolar olduğunu belirtmiştir

@googlefan

Google ismi  nereden ilham alındı?

Page ve Brin yeni oluşturdukları arama motoruna ilk olarak “BackRub” ismini koymuştu, çünkü siteler için geri bağlantıların kontrol edilmesinin önemini tahmin edebiliyorlardı. Sonra bu arama motoruyla insanlara büyük bir bilgi kaynağının sunulduğunu belirtmek için önce “googol” ismiyle oyanıyp sonra “Google” ismini koymuşlardı. Çünkü googol on üzeri yüz rakamını ifade ediyordu. Başlangıçta Google; Stanford Üniversitesi’nin alt-alan adı olarak go ogle.stanford.edu alan adını kullandı.

google
unsplash

Google’dan öncesi var mıydı?

Küçük bir arama motoru olan ve Robin Li tarafından IDD Bilişim Hizmetleri adına geliştirilen “RankDex”,  1996’dan beri site puanlaması ve sayfa sıralaması için geleneksel arama motorlarıyla yapılan aramalarda, sonuçlar; aranan terimlerin sayfada kaç kez görüldüğüne bakarak benzer bir strateji kullanmaktaydı. RankDex, patentliydi ve Li’nin Çin’de kurulmuş olduğu Baidu adını taşıyan arama motoru bu sistemle çalışıyordu.

KAYNAKÇA:

Wikipedia

https://www.webtekno.com/google-alphabet-nedir-ne-is-yapar-h81139.html

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar