En Etkili 10 Mülakat Taktiği

Paylaşmayı unutmayın.

Genel olarak kariyer ile ilgili konuşmalar, kariyer yolunda bizim pusulamızdır. – En Etkili 10 Mülakat Taktiği

Kariyerinin henüz başındaysanız ya da daha iyi koşullarda çalışmak istiyorsanız iş arama süreci biraz zordur. Özellikle yeni mezunsanız, kabul edelim ki bu yol daha da zorlaşıyor. Fakat herkes için bu yıpratıcı süreci kolaylaştırmak mümkün. Sizin için uzmanlar tarafından önerilen en etkili 10 mülakat taktiği ile bu deneyimi zenginleştirebilirsiniz.

1. Dersinizi İyi Çalışın

@firstunimas

Dijital dünya, geleneksel iş arama yöntemlerini değiştirse de altında yatan temel felsefe aynı kaldı. Yani tutkuların peşinden gitmenin, network geliştirmenin, dikkat çekici bir özgeçmiş oluşturmanın iş aramanın zamansız temel unsurları olduğunu unutmayalım. Tabii bunları yaparken, başvurduğunuz şirketin ve pozisyonunun doğrultusunda yapmanız çok önemli. Başvurduğunuz şirketi ve o pozisyonu neden istediğinizi açık bir şekilde belirtmelisiniz.

2. Harekete Geçin ve Üstesinden Gelin!

Dürüst olalım, dünya korkakları sevmez. Büyük başarıların arkasında büyük riskler vardır. Eğer kariyer yolunda iyi yerlere gelmek istiyorsanız, risk almalısınız. Almanız gereken en önemli risklerden biri de sabit bir firmaya takılı kalmamaktan geçiyor. Aynı anda kontrollü bir şekilde birden fazla işe başvurmanın da network geliştirmeyi desteklediğini, “Harekete geç ve üstesinden gel” yaklaşımının iş aramayı başarıya ulaştıran bir yol haritası sunduğunu unutmamak gerek. Öyle ki, bu yaklaşımı benimseyenlerin %80’inin aktif iş yaşamının kesintisiz bir şekilde sürdürüyor

3. Tavsiye Alın

@SEEK

İş dünyasındaki en kıymetli şeylerden biri tecrübedir. Bundan dolayı, tecrübeli insanlar ile iletişime geçerseniz faydasını göreceğinize eminiz. Özellikle çalışmak istediğiniz şirketlerdeki profesyonellerle bağlantı kurmak sizi birkaç adım öne taşıyacaktır. Çalışanlarla sıcak temas kurulması aynı zamanda iş arayanların kendilerine olan güveni de gösterir. Şirket yöneticileri ile iş arayanlar arasında elçi vazifesi gören çalışanlar, süreci hızlandırıcı bir etki yaratabiliyor.

4. Fark Edilir Olun

Eğitim dönemi, iş arama sürecinin bel kemiğini oluşturuyor. Burada elde edilen beceri ve yetkinlikler sayesinde kariyer hedefleriniz belirsiz olmaktan çıkarıyor. Eğitim hayatı süresince elde edilen deneyimlerin hayalleri süsleyen işin kapıları araladığını belirten Teri Hockett, “Bu kapıyı aralamanın yolu fark edilir olmaktan geçiyor. Çalışmak istediğiniz sektörü ve birkaç şirket belirleyin. Bu yönde bir sınır çizmek hedefe kitlenmeyi olanaklı kılar. Daha sonra şirketlerin tüm faaliyetlerini sıkı takip edin ve bağlantı kurun. Şirketlere hiçbir karşılık beklemeden öneri sunun. Çözümünüz işe yaramasa bile bu sizi fark edilir kılar” diyor. 

5. Zamana Ayak Uydurun

@dementiaresearcher

Öngörülemeyen dolambaçlı bir yola gireceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, iş arama sürecinde kendini en yaratıcı şekilde ifade etmelisiniz. Temel unsurlara uymanın iş arama sürecinde büyük bir önemi olsa da zamana da ayak uydurmak gerekiyor. Yüz yüze yapılan mülakatların yerini artık video konferanslar alıyor. Artık yetkinlikler sadece akademik eğitimle tanımlanmıyor. Bunun yanı sıra, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yapılan faaliyetler, farklı uzmanlıkların göstergesi sertifikalarla dolu CV’ ler, adayları istedikleri işe birkaç adım birden yakınlaştırıyor.

6. Dinlemeyi Öğrenin

Kendini en iyi şekilde ifade edebilmek kadar iyi bir dinleyici olmak da iş dünyasında aranan özelliklerden biridir. Bazı uzmanlar, iş arayanların kendini en iyi şekilde ifade etme çabası nedeniyle iş görüşmesinde çoğu zaman konuşanları dinlemediklerini belirtiyor. Oysa ki, iyi bir dinleyici olmak hayatımızda kazanacağımız en önemli becerilerden biridir. Kendinizi en iyi şekilde ifade etme becerisi kazanmak, iyi bir dinleyici olmanızla başlar. Ne zaman konuşacağınızı ve dinleyeceğinizi, nerede soru sormanız gerektiğini bilmeliyiz Bu konuda kendinize yapacağınız yatırım sizi her alanda ileriye taşıyacaktır.

7. Girişken Olun

@allbusiness

Şirketlerin işe alım süreçleri İnsan Kaynakları departmanı üzerinden yürütülse de işe farklı departmanlardaki yöneticileri de dahil etmek süreci hızlandırıyor. Başvuru yapılan şirketin üst düzey yöneticilerinin ilgisini çekmeyi başarmak tahin ettiğinizden daha kolay. Başvurulan şirkete özel hazırlanan CV’ nin İK departmanına ulaşması güzel bir adım ama yeterli değil! CV’ nin “Ben bu işi istiyorum, yapacağıma inanıyorum” mesajı iliştirilerek üst düzey yöneticilere ulaştırılması hedefi 12’den vurabilir. Yani, bazen doğrudan karar vericiye gitmek bazen en kestirme yoldur.

8. Seçici Olun

@iberdroba

Dijital teknolojinin olağan üstü gücü, yüzlerce iş ilanını bilgisayar ekranına getiriyor. Fakat iş aramak ciddi bir mesai gerektirir. Bundan ötürü, tüm iş ilanlarını dikkatlice inceleyerek beklentinize uyumlu olanlara başvurun. Aksi halde süreci yönetmeniz güçleşir ve iş hedeflerinizden uzaklaşabilirsiniz. Size en yakın gelen iş ilanına anında başvurmak yerine şirketi ve çalışanlarını inceleyin. Başvurudan önce çalışanlarla bağlantı kurmaya çalışın. Ayrıca, şirket çalışanlarının çeşitli platformlardaki yorumlarını da okuyabilirsiniz. Bu sayede şirketin çalışma prensibi ve sosyal hakları ile iilgili detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

9. Beden Diline Odaklanın

@moderntalent

Yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi iş görüşmelerinde de beden dilini doğru kullanmanız gerekir. Araştırmalar iletişimde kelimelerin %7, tonlamanın %38, beden dilinin ise %55 önemi olduğunu gösteriyor. Beden dilinin insanın karakterini ele verdiğini söyleyen Amanda Abella, “Etkileyici sözlerle kendinizi anlatsanız da beden dilinizle anlattıklarınız arasında bir bağlantı yoksa şansınız azalıyor. Beden dili her koşulda hitabetin önüne geçiyor. Mülakatlarda görüştüğünüz yöneticilere doğru mesajlar verebilmek için beden dilinizi iyi kullanmayı öğrenin.” tavsiyesinde bulunuyor.

10. Gönüllü Marka Elçisi Olun

Çalışmak istenen şirketin hayranları arasına katılmanız görünürlüğüzü arttıracaktır. Yani, bir markanın ya da şirketin gönüllü marka elçisi olmak, çalışan olma yolunuzu kuvvetlendirir. Bu noktada şirket ya da marka ile temasta kalmak, çeşitli sosyal medya platformlarında gönüllü temsilci olarak ürünlerinin ya da hizmetlerinin olumlu yanlarını aktarmak ve bunu sürdürülebilir olarak benimsemek marka elçilerine şirketin kapılarını aralıyor. Çünkü gönüllü elçiler, sadık tüketiciler olduğu için genellikle şirkete duygusal olarak bağlı, harika çalışanlar oluyor.

En etkili 10 mülakat taktiği size garanti vermez ama kariyer hayatınıza adım atmadan üzerine düşünmeniz gereken şeyler olduğuna eminiz. Burada önemli firmaların yaptığı araştırmaları ve IK sektörünün yeni trendlerini takip etmekte de fayda var. Öncelikli olan esas şey ise kendinize güvenmeniz.

Bonus: Dev Şirketlerin Sorduğu 6 En İlginç Mülakat Sorusu

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar