Ekselansları’nın Yeni Yol Arkadaşı, Uniqlo

federer ve Uniqlo ortaklığı

Paylaşmayı unutmayın.

Dünya Kupası’nın çeyrek final heyecanına yürüdüğü şu günlerde 2 Temmuz itibariyle tenis severler için yeni bir heyecan daha başladı: Wimbledon Açık. Henüz Roland Garros etkileri ve kritikleri bitmemişken ünlü raketler ve dünyanın en iyileri şimdi de çimde kozlarını paylaşıyorlar.

İlk gün maçları Federer’in Merkez Kort’ta rahat ve kolay bir karşılaşmasıyla başladı. 8 kez Wimbledon Kupası’nı evine götüren “ Ekselansları”, Duson Lojovic’i 6-1, 6-3, 6-4’le turnuvaya veda ettirdi.

Merhaba Uniqlo

Federer’in her maçı yeterince ilgi çekici elbette ancak bu turnuvanın bir özelliği daha var. Ünlü raket,  21 yıllık kıyafet sponsoru Nike ile yollarını ayırdı ve bundan sonraki kariyerine Uniqlo ile devam etme kararı aldı ve turnuvadaki ilk maçına beyaz Uniqlo t-shirtü , bilekliği ve kafa bandı ile çıktı. Uniqlo, Amerika’daki ilk mağazasını 2006 yılında açmış, uygun fiyatlı ürünleri ile dikkat çeken bir marka ve şimdilerde Federer ile rüzgarı arkasına alacak gibi duruyor.

nike ve federer

@nittoatpfinals

Federer’in Wimbledon açılışı için giydiği beyaz kombinden bahsedince Wimbledon’un beyaz kıyafetle ilgili keskin tavrına da değinmemek olmaz elbette. 1877 yılından beri düzenlenen ve dünya üzerindeki 4 Grand Slam’den biri olan turnuva, aslında spor amaçlı olduğu kadar sosyalleşme hedefli olarak düzenlenmiş ve gün geçtikçe artan önemiyle Amerika Açık, Fransa Açık ve Avustralya Açık arasında dünyada prestijiyle sivrilmeyi başarmış bir organizasyon.

wimbledon

@barcin

Başlarda tenisin de daha çok kadınların tercih ettiği bir spor olması nedeniyle beyaz kıyafet zorunluluğu, o döneme ait kıyafetlerin renkli olmaları halinde ter lekelerini göstermelerini engellemek üzere getirilmiş. İngilizlerin kuralcılığı ve adetlerine olan düşkünlükleri sebebiyle de bu karar 150 yıldır hiç bozulmadan günümüze kadar taşınmış. Katı gelenekçiliği ve yazılı olmayan kurallarıyla bilinen turnuvada tenisçilerin kıyafetleri, üzerilerinde taşıdıkları aksesuarlar ve hatta tıbbi destek ekipmanları bile beyaz olmak zorunda. Hatta konu, o kadar kesin ve değiştirilemez bir kuraldır ki 8 kez Wimbledon şampiyonluğu bulunan Federer’in tabanı turuncu Nike ayakkabıları bile uyarı sebebi olmuş ve ünlü raket  bir sonraki maçta değiştirmek zorunda bırakılmıştır.

federere uyarı cezası aldıran ayakkabıları

@larrybrownsports

Yine de her ne kadar bu gelenek turnuvanın belirgin olma özelliğinin altını çizse de geçen yıllar turnuvada giyilen kıyafetleri fazlasıyla etkilemiş, adetler zamanın tehditlerine boyun eğmese de modanın kurbanı olmuşlardır.

Tutkuyla Kalıcı Etkiler

Aslında 300 milyon $ değerindeki Federer & Uniqlo anlaşmasının bu turnuva ile duyurulması da tesadüf değil elbette. Bir Japon markası olan firmanın CEO’su Tadashi Yanai,  Federer’le anlaşmanın bir sponsorluğun çok ötesinde olduğunu belirlemeden geçemiyor ve ekliyor:

“Federer tarih boyunca hatırlanacak en özel şampiyonlardan biri olarak kalacak kuşkusuz ve O’na karşı saygımız her zaman sporun çok ötesinde olacak. Birlikteliğimiz kortun içinde ve dışında önemli bir inovasyon kaynağı olacaktır. Hedefimiz dünyada pozitif bir değişime imza atıp daha çok insana yaşam kalitesi taşımaktır ve Uniqlo, Federer’e tenisi farklı yerlere taşıması için sonuna kadar destek olacaktır.”

federer ve ozel yasamı

@cnnturk

Federer ise şöyle yanıtlıyor:

“Şampiyonluklara alışkın olduğum doğru ancak Uniqlo gibi benim de en büyük tutkum hayat, kültür ve insanlık adına. Birlikte bu tutkumuzla dünya üzerinde kalıcı etkiler yapmayı umuyorum.”

Federer  ve Uniqlo 10 yıl birlikte yürüyecekler ve bu tutkunun markaya kattıklarını hep beraber izleyeceğiz ve Nike’ın bu boşluğu nasıl ve kiminle dolduracağı da merak konusu elbette.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar