Dünyanın En İyi Gıda Markaları

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En İyi Gıda Markaları – ABD Tarım Bakanlığı’na göre, her yıl 21.435 yeni gıda ürünü piyasaya sürülmektedir. Ancak bu yeni ürünlerin çoğu, mevcut gıdaların varyasyonlarıdır (Örneğin, Doritos’un yeni bir aroması teknik olarak “yeni ürün” sayılır.). Bu yeni ürünler özellikle bildiğimiz, güvendiğimiz firmalar tarafından çıkarılmışsa ekstra ilgimizi çekiyor. Tabii bunun yanı sıra, çevresel etki, ticari anlaşmazlıklar ve dalgalı iş koşulları, dünya çapındaki gıda şirketlerine büyük zorluklar getiriyor. İşte bu zorluklar karşısında dirayetli olan, dünyanın en çok tercih edilen gıda markaları.

Dünyanın En İyi Gıda Markaları

Nestlé

@CSR

Nestlé S.A., merkezi Vevey, İsviçre’ de bulunan, dünyanın en büyük  yiyecek ve içecek üreticisidir. Ürün çeşitleri içme suyundan bebek mamasına, kahveden süt ürünleri, şişelenmiş su, kahvaltılık tahıllar, kahve ve çaya kadar uzanıyor. Hatta şekerleme, süt ürünleri, eczacılık ürünleri, dondurma, tıbbi gıda, dondurulmuş gıda, evcil hayvan maması ve atıştırmalıklar da cabası.

Ağır Eleştirilerden En Yükseğe!

Nestlé’ ye karşı yöneltilen en sıkı eleştiri 1970’li ve 1980’li yıllarda ortaya çıktı. Çünkü bu dönemde gelişen ülkelerdeki bebek maması kampanyası çok tenkit edildi. Anne sütü kullanımına karşı Nestlé bebek formülleri kullanımını tavsiye etti. Bu kampanya bağlamında firma önce bedava bebek formülünü yaydı. Sonra, bebek formülü kullanımı artınca anneler bebeklerini emzirmeyi bıraktı ve zamanla anneler bu ürüne bağımlı hale geldi. Fakat bu ürünler gelişen ülkede yaşayan insanlar için çok pahalıydı, bu yüzden bazen bebek formülü kullanımı yetersiz kalıyordu. Ayrıca ürünü hazırlamak için sık sık kirli su kullanılıyordu. Bu nedenlerden dolayı birçok bebek hasta oldu ve hatta öldü.

PepsiCo – Dünyanın En İyi Gıda Markaları

dunyanin-en-iyi-gida-markalari
@STARTUPTALKY

PepsiCo, New York merkezli bir Amerikan çok uluslu gıda ve içecek şirketidir. Üretim, pazarlama ve dağıtım hizmetleri sunar. PepsiCo, 1965 yılında Pepsi ve Frito-Lay’ in birleşmesi ile kurulmuştur. 2015 yılında PepsiCo’nun 22 markası dünyanın 200 ülkesinde minimum 1 milyar $ perakende satış gerçekleştirmiştir. Sonuç olarak, şirketin 60 milyardan $’dan fazla yıllık net gelirleri ile sonuçlanmıştır. Net gelire dayanarak, PepsiCo dünyanın ikinci büyük gıda ve içecek şirketidir.

Anheuser-Busch InBev

@cisionnews

Anheuser-Busch InBev SA/NV, Leuven, Belçika merkezli bir biracılık şirketidir. Şirket, 2008 yılında InBev, AmBev ve Anheuser-Busch şirketlerinin birleşmesi sonucu kurulmuştur. Öyleki, şuanda dünyanın en büyük bira üreticisidir. Şirketin merkezi Leuven’ de yer almaktadır.

JBS

dunyanin-en-iyi-gida-markalari
@CBonds Apls

JBS, bir Amerikan gıda işleme şirketidir. Dünyanın en büyük taze sığır eti ve domuz eti işleyicisi olan Brezilyalı bir şirket olan JBS SA’ nın tamamına sahip olduğu bir yan kuruluşudur. Yani şirket, JBS’n in 2007 yılında Swift & Company’ yi satın alarak ABD pazarına girmesiyle kurulmuştur. JBS USA, Greeley, Colorado’da bulunmaktadır. Rakipleri arasında Cargill , Smithfield Foods ve Tyson Foods bulunmaktadır.

Kraft Heinz

@CNBC

Kraft Heinz Company, ABD merkezli, gıda, dondurulmuş gıda ve hazır yemek üreten çok uluslu bir şirkettir. Şirketin genel merkezi ABD’nin iki eyaleti; Pensilvanya ve Illinois’te bulunmaktadır. Şirket gıda ve içecek üretiminde dünyanın en büyük beşinci şirketidir.

Tyson Foods – Dünyanın En İyi Gıda Markaları

dunyanin-en-iyi-gida-markalari
@FoodBusinessNews

Tyson Foods, Inc., Springdale, Arkansas merkezli, gıda endüstrisinde faaliyet gösteren çok uluslu bir Amerikan şirketidir. Bu şirket, çevre, hayvan ve çalışanlarının refahı ile ilgili bir dizi tartışmaya dahil olmuştur. Mesela COVID-19 salgını sırasında Tyson Foods, sosyal mesafe önlemleri, pleksiglas bariyerler ve maske takma dahil olmak üzere işgücünü korumak için önerilen en iyi uygulamaları uygulamadı. Tyson, tesislerinde COVID-19’un yayılması için ağır ve kasıtlı ihmal iddiasıyla birden fazla davada adı geçti.

Okçu Daniels Midland

Yaygın olarak ADM olarak bilinen, 1902 yılında kurulan Amerikan çok uluslu gıda işleme ve emtia ticaret şirketidir.

@ADM

Şirket, dünya çapında tahıl taneleri ve yağlı tohumların işlenerek gıda, içecek, endüstriyel ve hayvan yemi pazarlarında kullanılan ürünlere dönüştürüldüğü bir şirkettir. Öyle ki, dünya çapında 270’den fazla tesis ve 420 mahsul tedarik tesisi işletmektedir . ADM , ABD’nin en büyük şirketlerinin yer aldığı 2020 Fortune 500 listesinde 54. sırada yer aldı.  Ayrıca, şirket tarımsal depolama ve nakliye hizmetleri de vermektedir. Amerikan Nehri Ulaşım Şirketi ADM Trucking, Inc. birlikte ADM yan kuruluşlarıdır.

Mars

dunyanin-en-iyi-gida-markalari
@mars

Mars, çikolata, sakız ve şeker ürünleri ile tanınan ABD merkezli çok uluslu şirket. Franklin Clarence Mars, 1911’de ikinci eşi Ethel V. Mars ile birlikte Tacoma’ da Mars Candy Factory’i kurmuştur. Sonraki yıllarda aile işinde oğlu Forrest Mars da katkıda bulundu. İlk kez Franklin oğlu ile beraber Milky Way çikolatasını yarattı.

Adım Adım Yükseliş

1932 yılında, Forrest Mars İngiltere’de ofislerini açtı ve Mars çikolatasını piyasaya sürdü. Evcil hayvanlar için Whiskas ve Pedigree Petfoods ürünleri satışa sunuldu. Sonra, M&M’s çikolatalı draje ile Mars şekerleme sektörüne önemli adım attı. Hızla büyüyen şirket 1932 yılında Uncle Ben’s’i, 2002 yılında hayvan mamaları üreticisi Royal Canini’ yi bünyesine kattı. Ek olarak 2008 yılında Wrigley’ i satın alarak sakız sektörüne girişim yaptı. Şirketin ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Macaristan gibi ülkelerde üretim tesisleri faaliyet göstermektedir.

Coca-Cola

dunyanin-en-iyi-gida-markalari
@DLPNG

The Coca-Cola Company, dünyanın en büyük içecek şirketlerinden biridir. Şirket bir Amerikan şirketi olmakla birlikte, dünyanın pek çok yerinde fabrikaları vardır. 2008 yılından 2018 yılına kadar şirketin CEO’su ve icra kurulu başkanı Türk asıllı ABD vatandaşı Muhtar Kent’ti. 2018 yılında Muhtar Kent’ in CEO’luk görevinden ayrılmasının ardından James Quincey yeni CEO olarak göreve başladı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar