Doğru Dijital Ölçümde 3 Kritik Faktör

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital pazarlama performansınızı ölçmek neyi iyi neyi kötü yaptığınızı ve markanız için nelerin işe yaradığını anlamak için önemlidir. Bu ölçümü yapıp verileri toparlayarak bir sonuç çıkarmak ve veri odaklı pazarlamayı desteklemek için doğru bilgileri edinmek bazen çok zor olabilir. Özellikle de doğru ölçüm yapamadıysanız.

Pazarlama ölçümünün doğruluğunu tehlikeye atan üç şey var. Bunlar; hız, ayrıntı düzeyi ve kapsam. Bu üç faktörden herhangi birinde bir sıkıntı varsa tüm analiziniz yanlış veya eksik olabilir.

Şimdi gelin, bu üç faktör neden bu kadar önemli ve ölçüm yaparken nelere dikkat etmeliyiz hep beraber bakalım!

1.Veri Hızı

Yaşadığımız dijital çağda hızın önemini vurgulamayan herhangi bir sektör yoktur diye düşünüyoruz. Değişen pazar koşullarına, rekabetçi faaliyetlere ve tüketici davranışlarına hızlı bir şekilde cevap verebilmek; daha iyi performans, tüketici deneyimleri ve iş sonuçları sağlamanıza yardımcı olur.

Bu yüzden verilerinizi düzenli olarak yenilemeniz gerekir.Her zaman modellenmemiş taze veriler size ihtiyacınız olan bilgileri vermez. Haftalar öncesine dayanan verileri kullanmanız işiniz için ölümcül olabilir; çünkü pazar değişmiştir ve haftalar öncesine göre eylemlerinizi planlıyorsunuzdur.

Optimizasyon söz konusu olduğunda, karar verdiğiniz hızda verilere ihtiyacınız vardır. Günlük olarak yenilenen veriler, bilgilerinizi hızlandırmanıza ve programatik reklamcılık için gereken doğru optimizasyon önerilerini sunmanıza olanak sağlar.

Bunun için verileri her gün yenileyebilecek ve değiştirebilecek bir ölçüm kullanın, böylece satın alma ve optimizasyon kararlarınızı en doğru ve en güncel ölçümlere dayandırabilirsiniz. 

2. Ayrıntı Düzeyi

Pazarlamacılar, kanallar içinde nasıl optimizasyon yapılacağını görmek ve reklam öğesini test etmek için ayrıntılı verilere ihtiyaç duyarlar. Kampanya sonuçlarıyla ilgili toplu veya pazar düzeyinde bilgiler içeren veriler kullanıcı düzeyinde anlamlı değildir. Aynı zamanda verilerin paket halinde olmaması gerekir. Paket halinde beraber gelen veriler, işlemek ve ayrıntılı sonuç çıkarmak için uygun değildir.

Ayrıntılı verileri kullanan ölçüm yaklaşımları, tek tek kanal performansını ve ayrıca yayıncı, kampanya, reklam öğesi ve anahtar kelime/yerleşim gibi kanallardaki boyutların performansını değerlendirmenize olanak tanır.

Ayrıntılı veriler ayrıca, teklifleri ve reklam türlerini test etmenize olanak tanır; böylece, yapılan dönüşümlerin afiş, metin ve video reklamlar arasında nasıl değişiklik gösterdiğini görebilirsiniz.

Kısacası veri toplamak önemlidir; fakat verileri doğru işlemek ve modellemek de bir o kadar önemlidir. Bu yüzden bilgilerin doğruluğunu veya hareket kabiliyetini tehlikeye atmamak için ayrıntılı verilerin gücünü kullanan ölçüm çözümleri arayabilirsiniz.

3. Veri Kapsamı 

Analizlerinizin çoğu başka medya platformunlarının ne kadar iyi performans gösterdiğini size vermez. Yani müşteri yolculuğunun bir kısmını kaçırırsınız. 

Birden fazla sistemden veri taramanın da özellikle gizlilik yönetmelikleri ve üçüncü taraf takip kısıtlamaları sebebiyle oldukça zor olduğunu söyleyebiliriz. 

Ancak, veri kapsamınızda boşluklar varsa, tüketici yolculuğundaki her temas noktasının önemini değerlendiremezsiniz. Kilit kitleleri etkileme veya yeni ve etkili reklam kanallarından faydalanma fırsatlarını kaçırmış olabilirsiniz.

Bunu çözmek için yeni kanallara ve veri kaynaklarına erişimi olan satıcılarla ortak hareket edebilirsiniz. Böylece kendi veri kapsamınızdaki boşlukları kapatarak rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz. 

Pazarlamacılar artık kararlarını çok hızlı verme ve kararları doğru şekilde uygulamak zorundalar. Bunun içinde pazarlama performansı verileri her zamankinden daha önemli hale geldi. Bu performansı anlamak ve optimize etmek için şu üç faktörü hiç unutmayın! Hız, ayrıntı ve kapsam. Bunlardan ödün vermezsiniz markette çok avantajlı bir konuma gelebilir ve konumunuzu koruyabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar