Diderot Etkisi Nedir? Neden İhtiyacımız Olmayan Şeyler Alırız?

diderot-etkisi

Paylaşmayı unutmayın.

Diderot Etkisi Nedir? Neden İhtiyacımız Olmayan Şeyler Alırız? – Adını, Fransız yazar ve filozof Denis Diderot‘tan alan Diderot Etkisi, temelde domino etkisini barından, yeni bir mülkiyet, ürün veya her hangi bir şey alındığında, daha fazla şey almaya sevk edecek etki ve döngü manasına gelmektedir. Alınan pek çok şey aslında her hangi bir ihtiyaç duyulduğu için değilde alışkanlık haline gelen psikolojik bir durumdan dolayı alınmaktadır. Alışveriş çılgınlığı, indirim günlerinde ihtiyaç olmadığı halde herkesin alışveriş yapmaya itilmesi gibi durumlar da alakalıdır Diderot etkisi.

Diderot Etkisi – Nasıl Ortaya Çıkmaktadır?

Hayatımızda eksik olan bir ürünü karşılamak için yerine konulan nesne bu Diderot etkisini başlatmaktadır. Bir ayakkabı aldıktan sonra içine uygun renk çorap aranır, daha sonra ona uygun kombin için kabak, gömlek ve pantolon ayarlanır. Böylece sadece ayakkabı ihtiyacı karşılanmak istenirken bu etki nedeniyle aslında ihtiyaç yokken yeni şeyler de alınmaya başlanır.

Ev için düşünüldüğünde, odayı yeni bir renge boyatıldığında, ona uygun renk perde, koltuk takımı, halı ve mobilyalar alınmaya başlanır. Temelde her şey uygunken küçük noktalar, büyük dalga oluşumlarına sebep olur.

Neden İhtiyacımız Olmayan Şeyler Alırız?

İnsan doğası gereği, hep daha fazlasına ihtiyaç duyar. Biriktirmek, eklemek, yükseltmek üzerine kurulu olan hayat içinde pek çok şey eklenerek devam etmektedir. Seyrek bir aktivite olsa da bazı durumlarda basitleştirme, sadeleştirme ve azaltma eğilimi ile duru bir hayatta ortaya çıkma durumu vardır. İnsanlar bir ürünü, sembolü, nesneyi parça parça halinde değilde bütün şeklinde gördüğü zaman anlam yüklemektedir. Bundan dolayı tüketiciler, bir ürünü aldıkları zaman bu ürünü karşılayan diğer ürünleri alıp bütünlük sağlayana kadar alışveriş yapmaya devam edecektir. Bu duruma Diderot’ta Bütünlük denilmektedir.

@onedio.com

Diderot Etkisine Karşı Yapılması Gerekenler ;

Reklam Postlarından Uzaklaşmak

Pek çok alışveriş mekanları, müşterileri işletmeye çekerek tüketim yapmaları için reklam mesajları, mailleri ve dergiler göndererek dikkat çekmekte ve alışveriş yapmaya itmektedir. Bu durumdan kurtulmak için mesaj, mail ve dergi göndermelerini iptal ederek sadece ihtiyaç duyulduğu zaman ürün almaya alışılmalıdır.

Bütüne Uygun Ürünler Almak

Her ne alınırsa alınsın, var olan ürünlere uygun olacak bütünlük gösterecek parçalar seçilmeli ve her alışverişte sıfırdan bir değişime gidilmemelidir.

Sınır Çizmek

Alışveriş mekanları her zaman çekicilikler ile doludur. Hiç bir şeye ihtiyaç olmasa daha rengarenk ürünler cazip gelmektedir. Bu durumdan kurtulmak için alışveriş limiti konulmalıdır harcama için.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar