Ders Niteliğinde 6 Sosyal Medya Pazarlama İstatistiği

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal medya pazarlama denince nedense herkesin bir fikri oluyor. Durum böyle olunca da ortaya birçok yanlış bilgi çıkıyor ve bu bilgiler pazarlamacıları pek de gerçekçi olmayan beklentilere sürüklüyor. Neyse ki sosyal medya, pazarlamacılara o kadar büyük miktarda veri akışı sağlıyor ki bu yanlışları düzeltmek hızlı ve kolay oluyor.

Sprout Social, en son yaptığı araştırmada temel zorlukları belirlemeye yardımcı olmak amacıyla hem pazarlamacıları hem de tüketicileri araştırdı ve kullanıcıların markalardan neler beklediği ile ilgili istatistikler topladı. Biz de bu ve bunun gibi birçok araştırmadan topladığımız verileri sizin için derledik. İşte size ders niteliğinde 6 sosyal medya pazarlama istatistiği!

1. Aktif sosyal medya kullacılarının sayısı 3.3 milyardır. Yani dünyanın %42’sinin sosyal medyaya erişimi var.(Emarsys, 2019)

Dünyanın neredeyse yarısı sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve bu sayı gün geçtikçe artıyor. Yapılan başka bir araştırmaya göre her gün 1 milyon yeni kullanıcı sosyal medyaya katılıyor (WeAreSocial, 2018). Bu artışın en temel sebebine mobil olanakların gün geçtikte artmasıdır. Nerede olursanız olun internet erişiminiz varsa sosyal medyaya anında bağlanabilirsiniz. 

Bu nedenle sosyal medya kampanyalarınızı mobile optimize ettiğinizden emin olun. Ayrıca mobil reklamlar nispeten ucuz ve kolay üretilebilir olduğundan, hangisinin en iyi sonucu verdiğini görmek için birden fazla sürümü test edebilirsiniz.

2. Aylık 2,32 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan Facebook, en yaygın kullanılan sosyal medya platformudur. (Pewinternet, 2018)

Facebook aynı zamanda 1 milyar kullanıcı barajını ilk geçen sosyal ağdır. Bu dönüm noktasına 2012’nin ilk çeyreğinde ulaşmıştır ve her geçen gün kullanıcı sayısı artmaktadır. Başka bir araştırmaya göre de ABD nüfusunun %68’i Facebook’u aktif olarak kullanmaktadır.

Bu sosyal medya istatistiklerini göz önünde bulundurarak, kaynaklarınızdan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi bilmeniz gerekir. Facebook şu anda küresel erişime ve toplam aktif kullanıcılara dayalı en büyük sosyal ağ hizmetinin konumunu elinde tutuyorsa, sizin de reklamlarınızı buna uygun ayarlamanız gerekir. 

3. Tüketiclerin %77’si sosyal medyadan takip ettikleri bir markadan alışveriş yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor. (Sprout Social, 2019)

Bu durumun birden fazla nedeni vardır. İlk olarak kullanıcılar markayı sosyal medyadan takip ettiklerinde tüm içeriklerine ve reklamlarına anında ulaşmış olurlar. Bu da markayla tüketici arasındaki etkileşimi arttırarak alışveriş yapma potansiyelini arttırır. İkinci olarak ise kullanıcılar daha tanıdık buldukları markalardan alışveriş yapmaya daha eğimlidirler. Dolayısıyla takip ettikleri ve bildikleri markaları hep daha cazip bulurlar.

Ne olursa olsun, insanların sizin hesaplarınızı takip etmesini sağlayabilirseniz, sizden alışveriş yapma olasılıklarını arttırırsınız. Sosyal tanınırlık ve marka ilgisi her zaman önemlidir.

4. Tüketicilerin% 50’si yeni ürün veya hizmetleri öğrenmek için markaları sosyal medya üzerinden takip ediyor. (Sprout Social, 2019)

Sosyal medya pazarlamacılığının bir diğer kilit öğesi de marka keşfidir. İnsanlar merak ettikleri sayfaları takip ederler ve yeni ürünleri bu sayfalar aracılığı ile takip ederler. Bu noktada içeriklerinizin kalitesi devreye girer. İçerikleriniz ne kadar kaliteli ve yeni olursa bir o kadar takipçi kazanırsınız. 

Bu sebeple sosyal medya hesaplarınızdaki içeriklerinize dikkat edin ve mümkün olduğunca yeni içerik üretmeye çalışın. Ne kadar kaliteli içerik üretirseniz o kadar iyisinizdir. 

5. Pazarlamacıların % 73’ü sosyal medya pazarlamacılığı konusundaki çabalarının işleri için “biraz etkili” veya “çok etkili” olduğuna inanıyor. (Buffer, 2019) 

Markalar sosyal medyayı pazarlama stratejilerine dahil etmeye devam ediyor ve bu konuda sonuna kadar haklılar. Influencer pazarlaması, hikaye reklamları veya YouTube reklamları gibi her türlü stratejiyi deniyorlar ve denemeye devam edecekler. Çünkü sosyal medya, markaların uygun maliyetli pazarlamaya erişmesine, hedef kitleleriyle etkileşime girmesine ve marka sadakati oluşturmasına olanak tanır. 

6. Tüketicilerin %49’u satın alma kararlarını verirken Influencer’lardan etkileniyor. (Fourcommunications, 2018)

Influencer’lar artık pazarlama dünyasında ayrı bir yere sahipler. Tüketicilerin Influencer’lara karşı duyduğu güven duygusu satın alma kararlarında onları oldukça etkiliyor. Bu sebeple markalar pazarlamaları için sosyal medya platformlarına ve Influencer’lara daha fazla yöneliyor. 

Eğer siz de sosyal medyada daha etkili olmak, daha çok kişiye daha kısa sürede erişmek istiyorsanız Influencer reklamlarını pazarlama stratejilerinizin arasına koymanızı tavsiye ederiz.

2004 yılından beri sosyal medya katlanarak büyüyor ve henüz popülerliğinin zirvesine ulaşmadı. Sosyal medya platformlarının günümüzde büyük bir haber ve bilgi kaynağı olduğu inkar edilemez. Ama hepsi bu kadar değil. Sosyal medya platformları, müşterilerle etkileşime girme biçimleri bakımından benzersizdir. Bu sebeple birçok marka pazarlama stratejilerine sosyal medyayı eklerler. Siz de kitleniz ne olursa olsun sosyal medya pazarlamasını asla ihmal etmeyin!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar