Cyborg Drone ”DragonflEye” Gökyüzüyle Tanıştı!

dragonfleye

Paylaşmayı unutmayın.

Drone teknolojisi hızla ilerlemeye devam ediyor. Hedef ise olabildiğince küçük drone üretebilmek. Çünkü drone ne kadar küçülürse, o kadar çok yere kolayca uçabilirsiniz ve daha kolay kamufle olabilirsiniz. Fakat dronelar küçüldükçe üretim aşamasındaki mühendislik problemleri büyüdü. Bu problemlerin çözümü için doğaya başvuran bilim insanları, böceklerin dünyasına yöneldi. Böceklere çeşitli robotik özellikler vermek için çalışmalar başladı. Daha önce Kinect’in sesli komutlarıyla yönlendirilen hamam böceğini görmüştük. Yakın zamanda ise Merkezi A.B.D’de bulunan biyomedikal firması Charles Stark Draper ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü, uzaktan kumanda edilebilen yaşayan bir yusufçuğu kontrol altına alabilecek bir robot sistemi olan “DragonflEye” ı tasarladı.

DragonflEye Nedir?

DragonflEye, küçük elektronik bir sırt çantası taşıyan, canlı bir cyborg yusufçuk. Sırt çantası, böceği kontrol etmek için, yusufçuk sinir sistemiyle doğrudan arabirim oluşturan küçük sensörler içeriyor. Enerji problemi pillere ihtiyaç duymadan kendisine enerji sağlayacak minik güneş panelleri kullanılarak çözülmüş.

DragonflEye’ın en etkileyici yanı ise ”dümen sistemi”. Mühendisler, yusufçuğun genetik yapısını değiştirerek, böceğin sinir ucuna bir çift ışığa duyarlı nöron taktılar. Böylece operatörün verdiği komutlar, böceğin sırtındaki elektronik aletler yordamıyla ışık çarpmalarına çevrilerek, yusufçuğun istenilen yere uçacak şekilde kontrol edilebilmesine olanak sağlıyor.

Cyborg Yusufçuk

@draper

Draper biyomedikal mühendisi Jesse J. Wheeler DragonflEye hakkında, “DragonflEye, bu zamana kadarki bütün el yapımı şeylerden daha küçük daha hafif ve daha korunaklı yeni bir mini drone. Bir böcek tarafından giyilebilecek kadar küçük olan bu sistem, enerji depolama, hareket sensörü, minyatürleştirme ve optogenetik alanlarında sınırları zorluyor.” dedi.

Draper, birkaç ay önce sistemin nasıl görünebileceğini şık görünümlü bir maket ile gösterdi ve yakın bir zamanda DragonflEye’in ilk videosunu yayınladı.

Şimdilik sadece düz bir çizgide uçabilen DragonflEye’ın üzerindeki deneylerin tamamlanmasının ardından ekip, daha başka uçan canlılara geçerek, onları da küçük dronelara çevirmeyi amaçlıyor.

DragonflEye askeri alandaki keşif veya gizli operasyonlar, tıp, biyoloji gibi birçok alan için çözümler sunuyor…

Wheeler “Bir gün bunun gibi araçlar insanlarda tıbbi tedavileri ilerletebilir ve daha az yan etki ile daha etkili terapilere neden olabilir. Esnek teknolojimiz, minik arıza teşhisini sağlamak, daha küçük sinir hedeflerine güvenli bir şekilde erişmek ve daha hassas terapiler sunmak için yeni bir çözüm getiriyor.” dedi.

DragonflEye, doğanın en kıvrak böceklerine elimizdeki teknolojileri uygulayabilme imkanı veriyor. Örneğin, geçtiğimiz 25 yılda popülasyonu yarı yarıya azalan bal arılarının, Draper’ın teknolojisiyle desteklenerek polenleşmelerine yardımcı olunabilir. Draper’ın rehber sistemi, bal arılarının uçuş ve göç yollarını ve sağlık durumlarını gözlemleyerek polen kaybını önleyebilir.

 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar