CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Paylaşmayı unutmayın.

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli? – CV hazırlamak iş bulmak için atacağınız ilk adımdır. Birebir görüşmelerden önce şirketler sizi CV’niz ile tanırlar. Bunlar iş dünyasındaki kimliklerinizdir. Dolayısıyla öz geçmişinizi, tecrübelerinizi maddeler halinde sıraladığınız bir liste değil doğru iş/uygun pozisyon için kendinizi anlattığınız önemli bir araç olarak görün.

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle CV’lerinizde kimlik ve iletişim bilgileriniz eksiksiz bulunmalı. Bununla beraber CV’ye eklediğiniz fotoğraf sade ve resmi bir fotoğrafınız olmalı. Çok renkli olmasından ve fotoğraf fonunun karışık olmasından kaçınmalısınız. CV’ de kendi eğitiminizi, okuduğunuz okulları, varsa önceki stajlarınız ve iş tecrübelerinizi belirtmelisiniz. Bu noktada mezun olduğunuz dereceleri, önemli başarılarınızı, katıldığınız/kazandığınız önemli yarışmaları başvuru özelinde değerlendirip uygun görürseniz paylaşabilirsiniz.

Geçmiş staj/ tecrübeleriniz de aldığınız sorumlulukları ve görev tanımınızı kısaca belirtmeyi unutmayın. Burada kimlerle çalıştığınız, kaç kişiyle beraber organize olduğunuzu belirtmeniz önemli. Bunları belirtirken ters kronolojik bir sırayla eklemelisiniz. Ayrıca aldığınız bütün eğitimlerin, katıldığınız tüm konferansların CV’de yer almasına gerek yoktur. Başvurduğunuz iş ve pozisyonla alakalı olmadığı taktirde her bilgiyi CV’nize eklemekten kaçının.

cv-hazirlarken-nelere-dikkat-edilmeli?
@unsplash

Başvuru yapmak istediğiniz işle ve pozisyonla alakalı ufak biz ön yazıyı eklemenizde ise fayda var. Bu ön yazıda kariyer hedefinizi, yeteneklerinize göre pozisyona olan uygunluğunuzu dile getirip başvuru amacınızı belirtebilirsiniz. Fakat bunu yaparken uzun ve ağdalı bir dil kullanmamalı, uzun paragrafları tercih etmemelisiniz. CV’nizi okuyacak kişi muhtemelen ona sizin kadar vakit ayırmayacak. Bu yüzden görmesini istediğiniz noktaları kesin ve net şekilde ifade edin.  

cv-hazirlarken-nelere-dikkat-edilmeli?
@unsplash

Becerilerinizi anlattığınız ve hobilerinizi belirttiğiniz kısım aslında başvuruyu alanın sizin ile ilgili en kesin öngörüsünün oluştuğu kısımdır. Burada bildiğiniz yabancı dilleri bu dillerde hangi kabiliyeti –konuşma, okuma, yazma- hangi seviyede bildiğinizi, hakim olduğunuz office programlarını, bilgisayardaki yetkinliğinizi belirtebilirsiniz. Ayrıca çalışmak istediğiniz pozisyon özelinde gerek eğitiminiz gerek iş tecrübeleriniz ile kazandığınız becerileri de buraya ekleyebilirsiniz.

Diğer Bölümler İse;

CV’lerin dikkat çeken bölümlerinden biri hobilerin yazıldığı kısımdır. Buraya karşınızdakini yakalayacak onda etki uyandıracak hobiler yazmalısınız. Hemen herkesin yapabileceği film/dizi izlemek, kitap okumak gibi genel geçer şeyler yerine yaptığınız sporları, takip ettiğiniz kulüpleri, çıkardığınız yayınları veyahut sosyal iletişim ağları üzerinden ürettiğiniz orijinal içerikleri belirtmeniz çok daha yerinde olacaktır. Buradan hareketle başvuruyu alan kişi sizin takım çalışmalarında, yaratıcı fikir/içerik üretiminde ya da sosyal iletişimlerinizde nasıl olduğunuz/olabileceğiniz ile ilgili fikir edinmiş olur.

@unsplash

Ayrıca mutlaka CV’nizde gönüllülük esasıyla yaptığınız bir iş/uğraş bulundurmaya çalışın. Sosyal ya da fiziksel çevrenize gösterdiğinizin hassasiyetin ufak bir sembolu olarak görünecek olan bu çalışma karşı tarafta mutlaka olumlu bir etki uyandırır.

Son Olarak:

CV’nizde yazım ve imla kurallarına, yazı formatına (yazı stiline, büyüklüğüne) hassasiyet gösterin. Yazdığınız her şey açık olsun. Ekstra yorumlar katmayın, ifadelerinizi uzatmamaya çalışın.

CV’nizi her başvurunuz için yeninden gözden geçirmeyi unutmayın!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar