Covid-19 Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Değiştirdi?

COCID-19 ve sosyal medya kullanımına etkisi

Paylaşmayı unutmayın.

Covid-19 Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Değiştirdi? – Birçok kişi ve kuruluş Covid-19’un yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için uzaktan çalışmaya, evinden çıkmamaya ve davranışlarını değiştirmeye başladı. Günlük rutinler bir gecede Covid-19 salgınının gittikçe farklı bir boyuta ulaşmasıyla değiştikçe, insanların günlük ve iş yaşamlarının çoğu çevrim içi hale dönüştü ve sosyal medya bağlantı için daha da önemli bir araç haline geldi. Bu değişikliklerle, sosyal medya kullanımının bu süre zarfında nasıl değiştiğini görmek için Sprout Social 20.000’den fazla müşterisinin verisini inceleyerek bir rapor hazırladı. Stratejinizi güncellemek ve bu küresel salgın sırasında hedef kitlenizin önceliklerinin ve ilgi alanlarının nasıl değiştiğini anlamak için siz de bu bilgileri kullanabilirsiniz.

Covid-19 Sosyal Medya Paylaşımı Yapmak İçin En İyi Zamanları Nasıl Değiştirdi?

Genel olarak, bir gönderi yayınlamak için en iyi zamanların, iş ve yaşamın daha fazla yönünün çevrimiçi hale gelmesi ile biraz değiştiğini gördük. Hatta bu değişim 2019’a kıyasla 2020’nin başlarında daha fazlaydı ve özellikle Facebook ve Instagram paylaşımları için en iyi zaman aralığında yaşandı.

Facebook Paylaşımları

Çarşamba günü 11.00-21.00 saatleri arası Facebook gönderileri için en ideal zaman dilimiydi ve genel olarak yoğun bir gündü, Sprout Social’ın güncellenmiş incelemesi ise, etkinliğin hafta içi daha tutarlı olduğunu gösterdi. Şu anda, Facebook’ta paylaşım yapmak için en iyi zamanlar Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 10.00-11.00 arasındadır. Aslında, etkileşimin her gün 11: 00’de günün geri kalanına kıyasla hafif bir zirve yaptığı söylenebilir.

Covid-19'un Facebook paylaşımları için en iyi zaman dilimine etkileri
@sproutsocial

Facebook etkileşim oranı hafta sonları ve hafta içi saat 17.00’de, tipik iş günü bittikten sonra çevrimiçi çalışanların dikkatlerini çeşitli ev ve aile ihtiyaçları daha fazla gerektirdiği için önemli bir düşüş gösterdi.

Instagram Paylaşımları

Facebook’a benzer şekilde, daha önce Instagram için yapılan incelemeden bu yana hafta boyunca etkileşimin yoğun olduğu saat sayısı arttı.

COVID-19’dan önce Çarşamba saat 11.00 ve Cuma saat 10.00’dan 11.00’e kadar gönderi yayınlamak için en iyi zamanlar olarak tanımlanmıştı. Şimdi ise hafta içi ve çalışma saatleri genel olarak çok yoğun bir zaman dilimini, Pazartesi, Salı ve Cuma günleri saat 11.00 ve Salı günü saat 14.00’ü Instagram gönderileri için en iyi zamanlar olarak görüyoruz.

Covid-19'un Instagram paylaşımları üzerine etkileri
@Sprout Social

Buna ek olarak, önceki analizler Instagram etkinliğinin sabahın erken saatlerinde ve akşam geç saatlerde bir miktar tutarlılıkla sürdürüldüğünü göstermesine rağmen, etkinlik artık iş gününde çok daha yoğunlaştı ve akşam 18.00’den sonra belirgin bir düşüş yaşandı. Öte yandan, paylaşım yapmak için en kötü gün olan Pazar günü de dahil olmak üzere, hafta sonları da sabah 09.00’dan akşam 17.00’ye kadar oldukça aktif saatler. Instagram, eğlence ve dikkat dağıtıcı bir kaynak olarak daha fazla zaman alıyor gibi görünüyor.

Twitter Paylaşımları

Twitter kullanım kalıpları COVID-19 öncesi ve sonrası biraz daha tutarlı kalmıştır. Bunun nedeni, platformun sürekli olarak haberleri hızlı bir şekilde kontrol etmenin ve farklı bölgeler ve karantina önlemleri için yararlı genel bilgileri yaymanın bir yolu olarak kullanılması olabilir.

COVID-19 un twitter kullanımı üzerine etkileri
@sporout social

Buna rağmen, Nisan ayında en iyi etkileşim zamanı biraz değişti. Daha önce Çarşamba ve Cuma günleri saat 09.00 Twitter için en iyi paylaşım zamanı iken şimdi Cuma günü saat 07.00-09.00 arası ve özellikle saat 09.00 etkileşimin zirve yaptığı saat oldu.

LinkedIn Paylaşımları

LinkedIn profesyonel merkezli bir ağ olduğundan, LinkedIn kullanıcı davranışları büyük ölçüde benzer kaldı. LinkedIn paylaşımları için en iyi zaman biraz değişerek Çarşamba saat 08.00-10.00, Perşembe saat 09.00 ile 13.00-14.00 ve Cuma saat 09.00’dan Çarşamba saat 09.00, Perşembe saat 09.00-10.00 arası ve Cuma saat 11.00 olmak üzere değişti.

COVID-19 Sosyal Medya - LinkedIn paylaşımları üzerine etkisi
@sprout social

Ayrıca etkileşim de COVID-19 salgınından önceki dönemde sabah 07.00’de artarken şimdi sabah 08.00’de başlayıp saat 15.00 civarında sona eriyor. Bu durum da işe gidip gelme sırasında veya işteyken güncellemelere göz atmada bir düşüş de dahil olmak üzere çalışma düzenimizin uzaktan çalışma ile değişmesiyle ilgili olabilir.

Covid-19 Sonrası Sosyal Medya Mesaj Hacmindeki Değişiklikler

Sprout Social insanlığın “yeni bir normale” uyum sağladıkları şeylerin nasıl değiştiğini (veya değişmediğini) görmek için 2020 yılının ilk çeyreğinden Nisan ayının ilk iki haftasına gönderilen ve alınan mesaj ve etkileşim hacmiyle ilgili metrikleri karşılaştırdı ve kitlenin dikkatinin nasıl değiştiğini görmek için hem sosyal ağlarda hem de sektör segmentlerinde farklı etkileşim hacmini inceledi.

Marka Davranışları Nasıl Değişti?

Genel olarak birçok sektörde ve ağda, günlük gönderilen gönderi sayısı ortalama olarak aynı kaldı. Birkaç sektör ise bu süre zarfında gönderilen mesaj hacmini artırdı, özellikle de sağlık, medya ve eğlence sektörleri. Sağlık ve medya sektörü insanlar pandemi hakkında haberler için güvenilir güncellemeler aradıklarında, eğlence sektörü de sosyal mesafe sırasında dikkat dağılmasından ilham almaya kadar her şeyi aradıklarından akılda kaldı.

Öte yandan, bazı endüstriler bu süre zarfında yayınladıkları gönderilerde daha keskin bir düşüş yaşadı, özellikle de spor ve seyahat. Her ikisi kategori de bu alanlardaki faaliyetin askıya alınması ve iş üzerindeki normal kısıtlamalar nedeniyle oldukça etkilendi. Perakende, tüketim malları ve eğitim mesajları da daha az dramatik olsa da düştü. Markalar tarafından sosyal ağlarda yayınlanan mesajlar da düştü.

covid-19 sosyal medya
@sprout social
  • Facebook: Gönderiler günde ortalama 1,8 gönderi azaldı.
  • Instagram: Gönderiler günde ortalama 1,9 gönderi azaldı.
  • Twitter: Gönderiler günde ortalama 2,3 gönderi azaldı.

Paylaşılan gönderilerdeki bu değişiklikler, markaların durum değiştikçe topluluklarına en iyi şekilde hizmet verebilmek için içerik stratejilerini sürekli olarak yeniden değerlendirmeleri gerektiğini göstermektedir.

Covid-19 Sırasında Kitleler Markalarla Nasıl Etkileşime Giriyor?

Bir gönderi yayınlamak için en iyi zamanlar, değişen kullanıcı modellerine göre sosyal ağlar arasında değişse de, kitlelerin etkileşimi tüm ağlarda ve sektörlerde günde ortalama 44 etkileşimle, her gönderi düzeyinde, her gün gönderi başına yaklaşık 7,3 etkileşim arttı.

markaların sosyal medya gönderi etkileşimleri üzerine korona virüs etkisi
@sprout social

Günlük yaşamın temel unsurları olarak pek çok kişi için akılda kalan kategoriler olan tüketim malları, sağlık hizmetleri, medya ve eğlence için günlük etkileşimlerde büyük artışlar meydana geldi. Diğer endüstriler için, yayın hacmi değişen koşullardan ötürü gerekliliğin dışına çıktıkları için, etkileşim de azaldı. Sayılan kategorilerde etkileşim artarken, markalara gelen mesajlar aslında tüm ağlarda ortalama 19 mesajla azaldı. Hiçbir endüstri Nisan ayının ilk iki haftası ile 2020 yılının ilk çeyreğine kıyasla gelen mesajlarında bir artış görmedi. Ortalamanın üzerinde bir düşüş yaşayan endüstriler kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, perakende satış ve spor sektörüydü. Bu eğilim hem Facebook hem de Twitter’a daha fazla yansıdı.

  • Facebook yorumları günde ortalama 5,6 adet azaldı.
  • Facebook kişisel mesajları günde ortalama 2,1 adet azaldı.
  • Twitter iletileri günde ortalama 16 adet azaltıldı.
  • Twitter retweetleri günde 20,8 adet azaldı.

Bu etkileşimlerden Twitter’dakiler tüm sektörlerde düştü. Facebook için, sağlık ve medya ve eğlence dışındaki tüm sektörlerde yorumlar azaldı. Facebook mesajları için yalnızca medya ve eğlence endüstrisi hesaplarına gönderilen mesajlar arttı. Instagram, gelen mesajlardaki tek artışı gösterdi ve günde ortalama 6.4 yorum arttı. Instagram yorum hacmindeki değişikliklere göre tüketim malları, medya ve eğlence ve yazılım sektörü ortalamanın üzerinde artış gösterdi.

Bu veriler, sosyal medyadaki davranışların kitlelerin değişen günlük rutinlerine göre ne kadar hızlı değişebileceğini göstermektedir. Uzaktan çalışma ve okul arasında değişen odak modelleri, birincil cihaz kullanımındaki değişiklikler ve etkinlik kısıtlamaları, sadece birkaç hafta boyunca kitlelerin sosyal medyayla etkileşimin değişmesinin en önemli nedenleridir.

Sıradaki Ne?

COVID-19 etrafındaki akışkan durum göz önüne alındığında, tek kesinlik kitlesel davranışın önümüzdeki birkaç hafta ve ayda dramatik bir şekilde değişmeye devam edeceğidir. Bu da markaların 2020 boyunca stratejilerini sürekli olarak gözden geçirme ve önceliklendirme gereğini vurgulayarak zorluklarla karşılaşmaya devam edeceğini göstermektedir. Bu sebeple her markanın verilerini dikkatle incelemesi ve kendisi için en iyi fırsatları belirlemesi gerekmektedir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar