Covid-19 Sonrası Yeni Dünyada Yatırım Alanları Değişecek Mi?

yeni-dunya-yatirim-alanlari

Paylaşmayı unutmayın.

COVID-19 SONRASI YENİ DÜNYADA YATIRIM ALANLARI DEĞİŞECEK Mİ ? – Hepimiz bu süreç sonunda yeni dünya düzenini merak ediyoruz,tartışıyoruz ,araştırıyoruz bilinmezlik içinde bir ipucu arıyoruz.

Covid-19 Kökten Değişimlerin Başlangıcı Mı?

Çoğumuz hatta dünyanın azımsanmayacak bir kısmı bu süreç sonunda köklü değişimlerin yaşanacağı konusunda hemfikir.Çünkü dünya tarihine baktığımızda yaşanan salgın hastalıklar,savaşlar,göçler,doğal afetler ve daha sayamayacağımız bir sürü olay kökten değişimlere yol açmış.Örneğin Kara Ölüm olarak anılan Veba Salgını sonucunda Sanayileşme ivme kazanmış.Ve tabiri caizse yepyeni bir dönem başlamış insanlık adına.

Dünyada Ağırlıklı Yatırım Alanları

yeni-dunya-yatirim-alanlari
@superhaber

Dünya’da yatırım yapılan sektörlerin son yıllarını  baz alacak olursak ‘’Teknoloji,Düşük Karbon Ekonomisi(Temiz Enerji),İnşaat,Petrol,Hizmet Sektörü,Sanayi’’ genel olarak bu şekilde bir liste karşımıza çıkıyor.Özellikle sanayi sektörü sürekli olarak işleyen ve ivme kazanan bir sektör olduğu için diğer sektörlere göre ayırt edici bir farkla yatırımların dünya genelinde en fazla yapıldığı sektörlerden .

Özellikle son yıllarda Çin ekonomisinin sürekli artan bir eğri çizmesi  ülkeler arasında sanayi savaşları yada ekonomi savaşları  olarak adlandırabileceğimiz savaşlara bunun sonucunda da  özellikle sanayi alanında söz sahibi olan ülkelerce bu alana yatırım yapılmasını arttırdı diyebiliriz.Son yıllarda artan farkındalıklarla beraber birazcık daha insanlığın doğaya dönüşünün de gözden kaçırılmayacak şekilde yatırım yapılmaya başlandığına tanık olduk ve olmaya devam ediyoruz. Bunun sonucu olarak sanayi sektörüne özellikle sera gazlarının salınımı konusunda dünya genelinde toplu eylemler mevcut.

yeni-dunya-yatirim-alanlari

Covid-19 Süreci Dünya Ekonomisinin Miladı Mı?

Gelelim asıl konumuza Covid -19 süreci nasıl sona erecek bilmiyoruz.Aşı ile mi yoksa başka tedavi yöntemleriyle mi?Yada grip gibi insanoğlunun bağışıklık kazanmasıyla mı?

Ama hepimizin bildiği bir gerçek var.Ekonomi,piyasalar sürekli olarak işlemek zorunda.Birkaç aylık süreçte dahi dünya ekonomileri büyük bir dar boğaza girdi.Bazı kaynaklara göre 2008 Ekonomik Krizi  hatta  1929 Ekonomik Buhranından daha ağır geçecek bir sürece giriyoruz . Ve bu süreci doğru ve yerinde yatırımlarla yöneten ülkeler yeni dünya düzeninde söz sahibi olacak.

@unsplash.com

Morgan Stanley ve Standard & Poor’s ekonomistlerine göre dünya ekonomisinde bir süredir resesyon(durgunluk)bekleniyordu ve Covid-19 salgınıyla beraber bu süreç başlamış oldu. Yapılan analiz ve yorumlara dayanarak hızla artmaya başlayan işsiz nüfusu ,borç krizleri gelişmiş ülkelerde depresyon tehlikesinin arttığını gösteriyor.

Bu süreçte devletlerin aldıkları önlemler kapsamında kapanan ülke sınırları,fabrikalar ,avm’ler,tedarik zincirleri ve milyonlarca insanın çalıştığı tüm büyük ve küçük ölçekli işletmeler piyasaların durmasına ve ekonomik bunalımın daha da derinleşmesine sebep oldu.

Piyasaları Canlandırma Hamleleri Yeterli Mi?

Bu süreçte Merkez Bankalarının ve hükümetlerin aldığı faizleri indirme ve trilyon dolarlık ekonomik yardım paketleri bu süreçten para politikalarını  değiştirmeyle yada piyasaya sıcak para sürmeyle aşılamayacağı anlaşılmış oldu.

Bu dönemde Neo-liberal politikalar arka plana atıldı diyebiliriz.Özellikle bu süreçte sürekli olarak düşmeye başlayan Petrol fiyatlarının finans piyasalarını altüst ettiği aşikar.

İflaslar Ve Konkordatolar Zirveyi Görecek Mi?

Bununla birlikte sayısı şuan net olarak bilinmemekle beraber belki de binlerce diyebileceğimiz şirket iflas için mahkemelere başvurmaya başladı .Bu günlerde en çok konuşulan istisnasız giyim devi J Crew markasının iflas için mahkemeye başvuran ilk şirketlerden biri olması. Yapılan analiz ve değerlendirmelere göre piyasalar bir süre daha bu şekilde devam ederse iflasların ve konkordatoların artması söz konusu.

@pexels.com

Yatırım Alanları Nasıl Şekillenecek?

Yeni yatırım alanlarına bakacak olursak bence şu başlıklar öne çıkacak;

  • Sağlık
  • Temiz Enerji Ve Yenilenebilir Enerji
  • Tarım
  • Teknoloji(özellikle Sağlık Sektörüyle entegre edilmiş bir teknoloji sektörü)
  • Sigorta Sektörü
  • Yatırım
  • Biyoteknoloji
  • Ve Bitcoin piyasasına olan arzın artacağını düşünüyorum. Çünkü enflasyona karşı olarak çıkmış bir ürün olmasında dolayı ilerleyen dönemlerde ”güvenli liman ”olarak görülebileceğini kanısındayım.

Sektörler bu şekilde şekillenecek gibi geliyor. Ama tabii ki piyasalarda hızlı toparlanma olması için sanayi,giyim,yiyecek içecek(fast-food gibi) sektörlere ilk olarak yatırımların tavandan yapılacağını düşünüyorum.

Hep birlikte bu süreci yaşamaya devam ettiğimiz gibi bu sürecin sonunda da yeni dünya düzenini konuşmaya, yorumlamaya devam edeceğiz .

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar