En Güzel Oyuncular: Çocuklar!

çocuk

Paylaşmayı unutmayın.

Eskiden komşuya, “Müsaitseniz akşam annemler çay içmeye gelecek.” diye gönderilen çocuklar, şimdi dev markaların mesajlarını, fikirlerini tüketicilere götürme rolünü üstleniyorlar. Burada da devreye çocukların oynadığı reklamlar giriyor.

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği bayram. Bugün çocukların günü olduğu için biz de Adgager olarak bu yazıyı çocuklarımıza, geleceğimize ithafen yazıyoruz.

Reklam filmlerinin, markalar için önemi herkes tarafından bilinmekte. Hal böyle olunca, “Müşteriyi nasıl etkileriz?” diye düşünen pazarlama ekipleri, soluğu duygusallıkta alıyorlar. Duygulara ulaşmanın en kolay yolu da tabi ki; çocuklar.

Bu yazımızda reklam filmlerinde çocukları oynatan markalardan bahsedeceğiz.

1.Akbank

Hepimiz Akbank’ın acapella müziği eşliğindeki reklamına, en az bir kez denk gelmişizdir. Bu sefer acapella yapanlar profesyonel bir acapella grubu değil, çocuklar. Akbank’ın 23 Nisan’a özel hazırladığı bu reklam, çocukların oynadığı en iyi reklam filmlerinin arasına girecek gibi görünüyor.

2.Algida

Algida’nın en yeni reklam filminde çocuk haklarını, çocuklardan dinliyoruz. Onlara göre çocukların haklarını biz tayin etmemeliyiz. Söz hakları olmalı ve onlar söylemeli neye hakları olduğunu. Mutlu olmak her çocuğun hakkı sloganı ile yola çıkan Algida bunu çocukların ağzından en duru en samimi haliyle bizlere sunuyor. Reklam kampanyasında #HerÇocuğunHakkı etiketini kullanan firma, bu etiket sayesinde yalnızca reklam filminin izlenmesini değil aynı zamanda bu konuda herkesin fikirlerini de öğrenmeyi amaçlıyor.

3.Ikea Türkiye

“Çocuktan Al Haberi” adlı bir TV programı vardı bir zamanlar, şu an da farklı isimlerle tekrardan yayına girdi. Konsept şu; belirli kelimeleri, belirli yaş aralığındaki bir grup çocuğa soruyorlar ve bu kelime genelde o yaş grubunun bilmesinin pek mümkün olmadığı bir kelime oluyor. Bunu değerlendiren Ikea, güzel bir işe imza atmış. Nostaljiyi ve duygusallığı harmanlayıp güzel bir ürün olarak reklam filmini tüketicilere sunmuş. “Çocukların odalarında mobilyalar değil, hayaller vardır” vurgusu ile oluşturulmuş bu reklam filmi, gerçekten de çocukların dünyasının ne kadar renkli ne kadar farklı olduğunu bizlere bir kez daha gösteren reklam filmleri arasında yerini almış gibi görünüyor.

4.Migros

23 Nisan’ı değerlendirmek isteyen bir diğer marka da Migros. Sadece yetişkin olmanın değil, çocuk olmanın da zor olduğunu, bir çocuğun gündelik hayatı üzerinden anlatan Migros, 23 Nisan’a özel çocuklar için yaptığı kampanyalar ile tüm çocukların gönlünü de kazanacağa benziyor.

5.Omo

OMO, çok duygusal bir reklam ile karşımızı çıkıyor. “Kirlenmek güzeldir” sloganı ile faaliyet gösteren marka, daha önce #anıyaşa diyerek “İstediğini yap, kirleneceksen de kirlen.” mesajını veriyordu.

Hayat karmaşası içinde çocuklar için zaman ayırma, zorlaşmaktan öte unutulur oldu. Yetişecek işler, toplantılar, belki sepet sepet ütüler belki de bambaşka meşgaleler sebebiyle çocuklara zaman ayrılamıyor. Oysa en güzel zamanlarının, en güzel yaşlarının anılarında olmadığınızı bir düşünsenize. Sonra, yıllar sonra dönüp baktığınızda birlikte fotoğraflarınızın olmayışını hayal edin. İşte tüm bunlar yaşanmasın, ne büyükler ne de o çocuklar bu harika anılardan mahrum kalmasın, gelecekte pişman olmasınlar diye Omo, #anıbiriktir diyerek çocuklarla vakit geçirmenin ve geriye dönüp baktığında çocuklarla yaşadığın anıların olmasının önemini anlatıyor.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için özel olarak yayınladığı reklam filminde ise Omo, “Çocukla çocuk oluyoruz” diyor. Hadi bugün biz de çocukla çocuk olalım. Unuttuğumuz çocukluğumuza onlarla doyalım…

6.Turkcell

Telekomünikasyon pazarında lider marka olarak yoluna devam eden Turkcell, öyle bir reklam yaptı ki aslında bir bakıma reklam dünyasında tabuları yıkan bir girişim oldu bu hareketi. Çünkü reklam filminde büyük şehirde yaşayan çocuklar yerine, o tertemiz köy çocukları en doğal halleriyle oynadılar. Turkcell de “memleketin en ücra köşesinde bile çeken operatör” mesajını bu iki güzel çocuk aracılığıyla uzun süre dillerden düşmeyecek repliklerle aktarmış oldu.

Eski bir reklam filmi olmasına rağmen, halen her izlediğimizde yüzümüzde bir tebessüm oluşturan bu “dümdük” reklam filminin, sizlerin yüzünde de tebessüm oluşturmasını diliyoruz.

7.Türk Hava Yolları

En büyük gücümüz onlar, çocuklar. Hayal etmeyi de istemenin gücünü de büyüdükçe unutmuş olsak da en güzel, en doğal, en ansızın onlar hatırlatıyorlar bize.

Türk Hava Yolları, “Türkiye’de uçmadığımız tek bir yer kalsa, dünyada en çok noktaya uçmuşuz ne fayda.” diyerek sonlandırdığı bu reklam filminde, çocukların hayal güçlerini, elindekilerle neler yapabileceklerini bizlere gösteriyor. İmkansızlıklardan imkan yaratan çocuklardan öğrenecek çok şeyimiz var. Düğünde kullanılan aydınlatmalarla iniş pistine ışıklandırma yapan çocuklardan öğrenecek çok şeyimiz var.

8.Garanti Bankası

Son sırayı geçmişten bir reklam filmine ayırıyoruz. Garanti Bankası’nın yapmış olduğu en güzel reklam filmlerinden biri olan “Sucu Çocuk”a bakıyoruz. 90’lı yıllara damgasını vuran bu reklam filmi, çocuk bile olsan neler başarabileceğini gösteren reklam filmlerinin kilometre taşlarından biri sayılabilir.

Garanti Bankası’nın sermaye yatırımı gibi ciddi bir mesajı, bu şekilde bir çocukla anlatmış olması yaratıcılık adına güzel bir örnektir. Reklam filmindeki etkileyicilik, yıllara meydan okur nitelikte. Halen, Melih Kibar’ın bu melodisini duyduğumuzda gözümüzün önüne, su satan bir çocuğun nasıl kendini geliştirdiği ve bunu, kendi imkanları çerçevesinde nasıl gerçekleştirdiği gelir.

Bonus: Adam Olacak Çocuk

Sizler ve bizler için yine hafızalarımızdan silinmeyecek, çocukluğumuzun pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi olan Barış Manço ile “Adam Olacak Çocuk” programının 23 Nisan özel görüntülerini paylaşıyoruz.

90’lı yıllarda Barış Manço’nun çocuklarla birlikte yaptığı program Adam Olacak Çocuk, hala hafızalardaki yerini koruyor. Barış Manço’nun güzel yaklaşımıyla o zamanın çocukları hem birbirinden güzel şeyler öğrendiler hem de unutulmaz anılar yaşadılar.

Bu video belki size uzun gelebilir ancak başladığınız anda o günlere geri gidip Barış Manço’nun unutulmaz sunumu ve sorularıyla zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Sonuç olarak;

Bu yazı vesilesi ile, hem sizlerin hem bizlerin hem de tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı canı gönülden kutluyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın her anlarına ve anılarına ortak olmaktan keyif almaya devam ediyoruz ve edeceğiz.

Onlardan öğreneceğimiz çok şeyimiz var. Yaratıcılık, hayal gücü, saflık, dürüstlük ve çok daha fazlası…

Unutmayalım;

“Bütün yetişkinler bir zamanlar çocuktu. Ama sadece çok azı bunu hatırlar.”

Antoine de Saint-Exupéry

Küçük Bir Not:

İlk görselimiz Adgager ve Blog ekibinin çocukluk fotoğraflarıyla hazırlanmıştır. Bu yazıyla bizler de sizlerle birlikte çocukluğumuza dönmek istedik. Bu fotoğraflara bakarken hatırladıklarımızla derin bir iç çektik ve gülümsedik.

Ve fotoğrafta bulunanlar;

İlay Çiftçi, Asuman Doğan, Büşra Çiftlik, Evrim Kıcalı, Merve Taşpınar, Besim Vatan, Umut Vural, Duygu Yurtseven, Ozan Güneş, Ziya Mert Telli, Meltem Balım, Aslı Uygun, Elif Çelik, Berk Tepebaş, Ömer Kılıçarslan, Pınar Yağmur Topuoğlu, Ezgi Derbentakar.

Bu yazıya dokunmuş herkese teşekkürlerimizle…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar