Coco Chanel Kimdir? Hayatı – Başarı Hikayesi

Paylaşmayı unutmayın.

Coco Chanel Kimdir? Hayatı – Başarı Hikayesi – Coco Chanel; Bir devrin başlangıcı…

Coco Chanel Kimdir?

Fransa’da 1883 yılında doğan moda tasarımcısı Coco Chanel, zamansız tasarımları, marka kıyafetleri ve küçük siyah elbiseleri ve asaletinin birleşmesiyle ünlüdür. Chanel yetimhanede yetiştirildi ve dikmeyi öğretti. 1910’da ilk giyim mağazasını açmadan önce şarkıcı olarak kısa bir kariyeri vardı. 

@npr

1920’lerde ilk parfümünü piyasaya sürdü ve sonunda kadınlar için daha rahat kıyafetler yapmaya vurgu yaparak Chanel takımını ve küçük siyah elbiseyi tanıttı. Kendisi, birkaç inci teli gibi harika aksesuarlarla eşleştirilmiş basit ama sofistike kıyafetleri ile tanınan çok saygı duyulan bir stil ikonu haline geldi. 

Çocukluk Dönemi

Ünlü moda tasarımcısı Chanel, 19 Ağustos 1883’te Saumur, Fransa’da Gabrielle Bonheur Chanel’de doğdu. İlk yılları göz kamaştırıcı bir şey değildi. 12 yaşında, annesinin ölümünden sonra Chanel, seyyar satıcı olarak çalışan babası tarafından yetimhaneye konuldu. 

@listelist

Chanel, ona nasıl dikileceğini öğreten rahibeler tarafından yetiştirildi. O zamanlar farkında olmasa bile, bu hayatının değişmesine yol açacak bir beceri. Takma adı tamamen başka bir meslekten geldi. Şarkıcı olarak kısa kariyeri boyunca Chanel, Vichy ve Moulins’teki kulüplerde “Coco” olarak adlandırıldı. 

Moda İmparatorluğu Temelleri

20 yaşlarında Chanel, Paris’te bir tuhafiye işi kurmasına yardım etmeyi teklif eden Etienne Balsan’ın teklifini kabul etti. Kısa süre sonra yerini daha zengin arkadaşlarından Arthur “Boy” Capel’e bıraktı. Her iki adam da Chanel’in ilk moda girişiminde etkili oldu.

@CEOtudent

İlk mağazasını 1910’da Paris’teki Rue Cambon ‘da açan Chanel şapka satmaya başladı. Daha sonra Deauville ve Biarritz’de mağazalara girdi ve kıyafet yapmaya başladı. 

İlk giyim başarısı tadı, soğuk bir günde eski bir formadan moda aldığı bir elbiseden geldi. Elbiseyi nereden aldığını soran birçok kişiye yanıt olarak, onlar için bir tane yapmayı teklif etti. Bir keresinde “Benim servetim Deauville’de soğuk olduğu için giydiğim o eski formaya dayanıyor.” diyor yazar Paul Morand’a.

Coco Chanel’in İlk Parfümü

1920’lerde Chanel başarılı işini yeni boyutlara taşıdı. İlk parfümü Chanel No. 5’i piyasaya sürdü. “Parfüm görünmeyen, unutulmaz, modanın nihai aksesuarıdır… Bu sizin gelişinizi müjdeliyor ve gidişinizi uzatıyor. ”diye açıkladı Chanel. 

Koku, mağaza sahibi Théophile Bader ve iş adamları Pierre ve Paul Wertheimer tarafından da desteklendi ve Chanel Pierre ile yakın bir dostluk geliştirdi. 

@sicakatolye

Sonunda Wertheimer işinin Chanel No.5 numaralı parfümün üretiminden gelecek karının yüzde 70’ini fabrikalarında parfüm üretmek için alacağı bir anlaşma düzenlendi, Bader yüzde 20 ve Chanel’ in kendisi sadece yüzde 10 aldı. Yıllar içinde, 5 numara büyük bir gelir kaynağı olduğu için, anlaşma şartlarının tekrar tekrar müzakere edilmesi için dava açtı. 

İkonik Tasarım: Little Black Dress

1925 yılında Chanel yakasız ceket ve iyi takılmış etek ile efsanevi Chanel takımını tanıttı. Tasarımları o zamanlar devrim niteliğindeydi – erkek giyiminin ödünç alma unsurları ve o zamanki popüler modaların kısıtlamaları üzerindeki rahatlığı vurguladı. Kadınların korseler ve diğer sınırlayıcı giysiler günlerine veda etmelerine büyük yardımcı oldu. Chanel’in küçük siyah elbisesi de zamanlar yas ile ilişkili bir renk aldı ve akşam giymek için ne kadar şık olabileceğini gösterdi. 

Chanel’in dünyayı yavaş yavaş saran yaratıcılığı ve ünü Atatürk’ün de dikkatini çeker ve 1930’larda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniforma tasarımını ondan rica eder. (Paris’te tiyatro kostüm eğitimi alan ünlü tasarımcımız Vural Gökçaylı da Bibliotheque National’de Atatürk’ün Chanel’e verdiği siparişlerin belgelerini gördüğünü belirtir.)

Modaya Döndü

70 yaşındayken, 1950’lerin başında Chanel 2. Dünya Savaşı sonrası moda dünyasına muzaffer bir dönüş yaptı. İlk olarak eleştirmenlerden korkutucu eleştiriler aldı, ancak kadınsı ve kolay oturan tasarımları kısa sürede dünya çapında alışveriş yapanları kazandı.

@pinterest

1923 civarında, yatında Westminster Dükü olan zengin Hugh Grosvenor ile tanıştı. İkisi on yıllarca süren bir ilişki başlattı. Kariyerine bağlı, modaya aşık olan Chanel hayatında evliliğe vakit ayıramayacağını düşündüğünden sevgilisinden gelen evlenme teklifin reddetti. Aldığı evlenme teklifini geri çevirirken şu sözleri kullandı: “Westminster’in Düşesleri oldu – ama sadece bir Chanel var!”

Coco Chanel Ölümü

Chanel, 10 Ocak 1971’de Hotel Ritz’deki evinde öldü. Asla evlenmedi. Yüzlerce kişi, moda ikonuna veda etmek için Madeleine Kilisesi’nde bir araya geldi. Övgüde, yas tutanların çoğu Chanel takım elbise giyiyordu.

@pinterest

Ölümünden on yıldan biraz fazla bir zaman sonra tasarımcı Karl Lagerfeld , Chanel mirasına devam etmek için şirketindeki dizginleri aldı. Bugün onun adını veren şirket Wertheimer ailesi tarafından özel olarak tutuluyor ve her yıl yüz milyonlarca satış elde ettiğine inanarak gelişmeye devam ediyor. 85 yaşında Paris’te hayata veda eden Lagerfeld’in boşalan koltuğunda şuan 30 yılı aşkın süredir ortak çalışma arkadaşı ve Chanel’in Moda Kreasyon Stüdyosu Direktörü olan Virginie Viard geldi.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar