Çin’den Uzaya “Yapay Ay”

yapay-ay

Paylaşmayı unutmayın.

Çin’den Uzaya “Yapay Ay” – Çin medyası, geçtiğimiz haftalarda Yapay Ay projesi ile ilgili oldukça yoğun bir dönem yaşadı. Basında çıkan haberlere göre, Çin 2020 yılına kadar sokak lambalarını değiştirmek ve şehirlerdeki elektrik maliyetlerini düşürmek için kendi ‘yapay ayını’ başlatmayı planlıyor.

Çin, 2020 Yılına Kadar Dünyanın İlk İnsan Yapımı Ay Projesini Devreye Sokacak

Çin Basınında yer alan bilgilere göre, güneybatı Sichuan eyaletindeki bir şehir olan Chengdu, gerçek ay ile aynı şekilde parlayacak, ancak sekiz kat daha parlak olan “aydınlatma uyduları” geliştiriyor.

İnsan yapımı Ay da Olur mu? Demeyin….

Projeden sorumlu olan Tian Fu Yeni Alan Bilim Derneği başkanı Wu Chunfeng, insan yapımı ilk ay olan Sichuan’daki Xichang Uydu Başlatma Merkezi’nden başlayacak ve ilk testin iyi geçmesi durumunda 2022’de üç kişi daha olacak. Proje sorumlusu Tian Fu’nun basına verdiği röportajda , ilk lansman deneysel olsa da, 2022 uydular ile ilgili  “büyük sivil ve ticari potansiyele sahip gerçek anlaşma olacak” dedi.

Yapay Ay ‘ın Mükemmel Görüntü

Güneşten gelen ışığı yansıtarak, uydular kentsel alanlardaki sokak lambalarının yerini alabilir ve insan yapımı ayların 50 kilometrekarelik bir alanı aydınlatması durumunda Chengdu için yılda yaklaşık 1.2 milyar yuan (170 milyon dolar) elektrik maliyeti tasarrufu sağlayabilir. Kısacası tasarruf için uydu kullanılması teknoloji açısından da devrim niteliğinde sayılıyor.

Dünya dışı ışık kaynağı, elektrik kesintileri sırasında afet bölgelerinde kurtarma çalışmalarına da yardımcı olabileceği ifade ediliyor.

Çin  Uzay Programlarında da Yapay Ay Projesinde de İddialı

Çin’in uzay programı ABD ve Rusya’ya yetişmek için yarışırken, Çin mitolojisindeki ay tanrıçasının adını taşıyan Chang’e-4 ay sondası da dahil olmak üzere birçok iddialı proje bu yılın sonlarında hayata geçirilmek üzere bekliyor. Eğer Çin  uzay programındaki ay tanrıçasının adı olan Change projesinde başarılı olursa, ayın “karanlık tarafını” keşfeden ilk gezgin olacak.

Bu proje Bir İlk Değil Ancak En İyisi

Çin, güneş ışığını Dünya’ya geri döndüren ilk ülke değil. 1990’larda Rus bilim adamlarının Znamya veya Banner adlı deneysel bir projede uzaydan gelen ışığı yansıtmak için dev aynalar kullandıkları bildirildi.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar