“Çin Malı” Telefonlar Piyasayı Kasıp Kavuruyor!

Paylaşmayı unutmayın.

“Çin malı” deyince çoğumuzun aklına; çok kaliteli olmayan ve ucuz olan ürünler gelmektedir. Ki bunu bir önyargı olarak değil, yaşanmış şeylerin bir sonucu olarak düşünüyoruz. Global dünyada gelişen teknoloji ile markalar, bu algıyı yıkacak gibi duruyor.

Son yıllarda Huawei, Meizu, Xiaomi gibi Çin menşeili teknoloji markalarını sıkça duymaya başladık. Bu markalar diğer teknoloji devleri gibi ürettikleri akıllı telefonlar ve akıllı cihazlar ile hayatlarımızdalar. Tabii ki sundukları kalite ve bu kalitenin fiyata yansıması tüketicinin dikkatini çekiyor.

çin malı telefonlar

@huawei

Şöyle ki; bu teknoloji markaları sayesinde akıllardaki “Çin malı” algısı yıkılacak gibi görünüyor. Çünkü sunduğu ürünlerin özellikleri, sağlamlığı ve fiyatı, ürünlerin piyasaya ilk girdiği andan itibaren kullanıcıların dikkatini çekti. Genel olarak fiyat/performans oranına göre alışveriş yapan tüketicilerin büyük çoğunluğunu kendine çeken markalar, piyasada söz sahibi olacak gibi. Aşağıdaki istatistikler Çin Halk Cumhuriyeti’nde 2017 yılının ilk çeyreğinde tüketicilerin tercih ettikleri akıllı telefonları gösteriyor.

Durum böyle olunca Türkiye’de de bu markalar gözden kaçmıyor tabii ki. Türkiye pazarında halihazırda faaliyet sürdüren Huawei, pazar lideri olacakları konusunda çok iddialı. Aslında Huawei, uzun yıllardır Türkiye’de faaliyet gösteriyor ancak kendi markasıyla kısa süredir pazarda bulunuyor.

Ve Diğerleri…

Xiaomi ve Meizu ise henüz aktif olarak Türkiye pazarına girmeyen markalardan. Ancak ülkemizde azımsanmayacak kadar çok kullanıcısı var. İthalatçı garantili satın alanlar ya da yurtdışına çıkıp bizzat kendileri getirenler bir hayli fazla. Genel olarak da kullanıcıların memnun olduğu gözlemlenmekte.

çin markalı telefonlar

@meizu

Eğer Çinli markalar bu hızda kendilerini geliştirir ve tüketiciye bu hızda yeni modelleri halihazırdaki gibi uygun fiyatla sunarlarsa, önümüzdeki yıllarda yukarıda Çin’deki akıllı telefon tercih istatistikleri dünya için geçerli olabilir. Bunu önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz.

Peki Apple ve Samsung?

Tabii ki akıllı telefon sektörünün diğer dev aktörlerini de unutmuyoruz. Apple ve Samsung hala dünyada bu sektörün lider firmaları. Her ne kadar birbirlerinden bazen kopya çekseler de kullanıcı kitleleri ve telefonların sahip oldukları işlevler farklılık göstermektedir.

Önümüzdeki yıllar çok daha sıkı bir rekabet ortamı bizi bekliyor olacak gibi duruyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar