ChatGPT Alternatifleri: 9 Mükemmel AI Aracı

Paylaşmayı unutmayın.

OpenAI’nin büyüleyici yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, Kasım 2022’de halka açıldığından bu yana popülerliği kontrol edilemeyen bir yangın gibi arttı. Sosyal medya akışları, insanların chatbot ile yaptığı inanılmaz şeylerle dolu. İş arayanlar, programcılar, lise öğretmenleri, içerik oluşturucular ve neredeyse her alandaki profesyoneller, aracın iyi kullanım alanlarını buluyor. Biz de bu içerik ile ChatGPT alternatifleri olarak değerlendireceğimiz araçları inceleyeceğiz.

Şu anda kullanabileceğiniz en iyi ChatGPT alternatiflerinden dokuzunu bir araya getirdik.

ChatGPT alternatifleri: 9 AI Aracı

1. Claude AI

Claude AI şüphesiz şu anda ChatGPT’ye en iyi alternatiftir. Hızla hareket eden yapay zeka dünyasında bu durum birkaç gün, hafta veya ay içinde değişebilmektedir. Yaratıcılık, sağduyulu muhakeme ve doğruluk açısından ChatGPT’ye Claude AI kadar yaklaşan bir AI chatbot bulmakta zorlanacaksınız.

Peki, ChatGPT’ye karşı ağırlığı nedir? Claude AI, ChatGPT’yi dört temel alanda gölgede bırakırken, çeşitli temel ölçümlerde rahatlıkla kendine hakim oluyor. Daha sıkı güvenlik önlemlerine, daha geniş bağlam uzunluğuna, daha yeni bir bilgi tabanına sahip. Hatta bazı yaratıcı yazma görevlerinde daha iyi. Önemli sınırlamalardan biri, Claude AI sohbet robotunun Claude 2 dil modeli üzerinde çalışan en son sürümünün yalnızca ABD ve İngiltere’de ikamet edenlerin kullanımına açık olmasıdır. Bu heyecan verici ChatGPT alternatifini denemek için bir VPN kullanımı varsayalım. Nerede ikamet ettiğinize bakılmaksızın Claude AI, AI sohbet robotu alanında yükselen bir yıldızdır.  Birkaç tekrarla, ChatGPT ile gerçek bir eş statüsüne ulaşabileceği ve hatta sonunda daha iyi performans gösterebileceği güçlü tahminler arasında.

2. Google Bard AI

ChatGPT alternatifleri arasında kesinlikle yer alması gereken bir diğer araç ise Google’ın Bard. Claude AI’den sonra Bard muhtemelen OpenAI’nin GPT dil modeline dayanmayan en güçlü ve en yaygın kullanılan ChatGPT alternatifidir. Google’ın Bard’ı, Google’ın şirket içi PaLM 2 büyük dil modeli tarafından desteklenmektedir. Bard’ın PaLM 2 modeli, temel mimari düzeyde ChatGPT’nin GPT’sine benziyor. Yine de iki dil modelinin pratik yetenekleri arasında açıkça bir fark var.

Bard kendi başına oldukça güçlü olmasına rağmen ChatGPT, birçok iyileştirme sürecinden geçmiş bir model tarafından desteklenmesinin avantajını yaşıyor. Bununla birlikte Bard’ın etkileyici yetenekleri ve onlarca kullanışlı özelliği var. Makaleler ve e-postalar gibi yazılar hazırlamak için iyi bir araçtır. Aynı zamanda övgüye değer matematiksel yeteneklere sahiptir. Ayrıca kullanışlı bir programlama yardımcısı ve yeni bir dil öğrenmek için oldukça etkili bir araçtır. Bard mevcut trendler konusunda daha güncel olma eğilimindedir.

3. Bing AI Chat

Bing AI Chat veya Microsoft’un AI destekli Bing’i, OpenAI’nin GPT-4 teknolojisini kullanan en iyi AI sohbet robotlarından biridir. İnternette herhangi bir yerde bulabileceğiniz en güçlü GPT destekli sohbet robotlarından biridir. Dünya çapındaki milyonlarca Bing kullanıcısı için gerçek ve güncel sonuçlar üretmek amacıyla GPT-4 modelinden elde edilen sonuçları Microsoft’un tescilli teknolojisiyle birleştirir.
Bing AI, ChatGPT’den farklı olarak canlı internet verilerine bağlı olduğundan, trendler ve olaylar hakkında gerçek zamanlı bilgi alır. İstemlere normal ChatGPT’nizden daha alakalı yanıtlar vermesine yardımcı olur.

Bing AI Chat, OpenAI’nin GPT dil modelini kullanmanın yanı sıra Microsoft’un geniş AI kaynak zenginliğinden de yararlanır. Bu da ona listemizdeki ChatGPT alternatiflerinin çoğuna göre üstünlük sağlar. 

4. Perplexity AI

Bing AI gibi Perplexity AI da kullanıcı sorgularına doğru ve kapsamlı yanıtlar sağlamak için temeldeki AI modelinden gerçek zamanlı web verilerini ve bilgileri sentezleyen, AI destekli bir arama ve sohbet robotudur. Perplexity, OpenAI’nin GPT teknolojisi tarafından desteklendiğinden ChatGPT’nin en güvenilir alternatiflerinden biridir.
Bununla birlikte, yalnızca “GPT tarafından desteklenen” ve benzersiz hiçbir şey yapmayan diğer AI sohbet robotlarının aksine Perplexity, faydalı bulacağınız birkaç ilginç özelliğe sahiptir. Özellikle GPT verilerini internetten aldığı güncel bilgilerle düzenleme yeteneği bulunuyor. 

Perplexity AI, yanıtlarında kaynaklardan alıntı yapma ve bir konu hakkında daha fazla araştırma yapmak için ihtiyaç duyabileceğiniz bağlantıları sağlama konusunda da harikadır. Ücretsiz planı GPT-3.5 dil modeli tarafından desteklenir. Aylık 20 dolar tutarındaki Pro planı daha güçlü GPT-4 dil modeli tarafından desteklenmektedir. 

5. OpenAI GPT Playground

ChatGPT viral hale gelmeden önce bile, halkın OpenAI’nin GPT AI modellerinin farklı versiyonlarıyla oynayabileceği bir platform olan OpenAI’nin GPT Playground’u vardı. Ne yazık ki araç, ChatGPT kadar ilgi uyandırmadı. Bunun nedeni kısmen teknik kullanıcı arayüzü ve tüketici odaklı tanıtım eksikliğidir.
İronik bir şekilde, ChatGPT daha çok ilgi odağı olmasına rağmen, Playground’da mevcut olan GPT modelleri, ChatGPT’yi çalıştıran değişkenlerden çok daha büyük ve daha güçlüdür. Oyun alanında erişebileceğiniz modeller şüphesiz mevcut en güçlü AI dil modellerinden biridir.

ChatGPT, oyun alanında kullanılan GPT modelinin bir yinelemesi gibidir. Ancak yanıt olarak daha konuşkan ve insan benzeri olacak şekilde daha iyi düzenlenerek ince ayar yapılmıştır. Bu kolaylaştırılmış modeller, insanın amacını daha iyi anlayabilmekte.  Bağlama özgü yanıtlar sağlar ve tutarlı konuşmaları sürdürür.
OpenAI’nin GPT Playground’u uzman kullanıcılar için ChatGPT olarak hayal edebilirsiniz. ChatGPT’nin yaptığını ve hatta çok daha fazlasını yapmak için ince ayar yapabilirsiniz. Yapay zeka modelini farklı şekillerde davranacak şekilde özelleştirmek için daha fazla seçenek ve ayar var. Özellikle mevcut parametrelerde değişiklik yaparsanız, ChatGPT’den gelen yanıtlarla oyun alanından aldığınız yanıtlar arasında muhtemelen bazı farklılıklar olduğunu fark edeceksiniz.

ChatGPT bazı hassas konulardaki soruları yanıtlamayı reddederken, Playground modelinin soruları yanıtlamayı reddetme olasılığı daha düşüktür. 

6. Poe by Quora

Poe by Quora, bir yapay zeka sohbet robotundan ziyade bir yapay zeka platformudur. Bu çevrimiçi mevcut olan en köklü AI sohbet robotlarına ve büyük dil modellerine erişmenizi sağlar. Platform, Google’ın PaLM’si, Meta’nın Llama’sı ve Anthropic’in Claude’undan OpenAI’nin GPT’sinden büyük dil modellerinin çeşitli yinelemelerine kadar her şeye sahiptir.

Peki bu Poe ne kadar iyi? Diyelim ki Poe’yu kullanmanın en büyük çekiciliği, sunduğu seçenekler dizisi. Poe’nun platformda bulunan sohbet robotlarının birleşimi kadar iyi olduğunu söyleyebilirsiniz. Bireysel sohbet robotlarını doğrudan orijinal sağlayıcı platformunda kullanırken alacağınız hizmet kalitesiyle aynı kaliteyi alamasanız da, Poe’nun esnekliğini seveceksiniz. Poe’nun 20 dolarlık aylık aboneliğini alırsanız işler çok daha iyi hale gelir. Bu durum, emrinizde olan yapay zeka modellerinin sayısı göz önüne alındığında uygun maliyetlidir. Karşılaştırıldığında, aynı miktar size bir ay boyunca ChatGPT Plus aboneliğine erişim sağlıyor.

7. YouChat

Listemizdeki çoğu ChatGPT alternatifi gibi YouChat de OpenAI’nin GPT-3.5 AI modeli tarafından desteklenmektedir. Bu, ona ücretsiz seviye ChatGPT ile benzer yetenekler sağlar. Şık, renkli bir arayüze sahiptir. You.com’un arama motoruyla düzgün bir şekilde iç içe geçmiştir.

Sonuç olarak YouChat, sorgunuzla alakalı dizinde alan web sayfalarına giden bağlantıların bir listesini veren bir arama motoru görevi görür. Veya sorularınız için tipik ChatGPT tarzı konuşma yanıtlarını alabilirsiniz. Tek bir üründe birleşmiş bir arama motoru ve ChatGPT gibi bir sohbet robotu arıyorsanız, YouChat mükemmel bir seçenektir.

YouChat, tıpkı Perplexity AI ve Bing AI gibi OpenAI’nin GPT modellerini kullanmasına rağmen; kullanıcılara güncel bilgiler sağlar. GPT’nin 2021 bilgi kesintisinden kurtulmak amacıyla temel GPT modelinin sağladığı sonuçları artırmak için özel teknolojiyi kullanıyor.
Birkaç sınırlamanın yanı sıra YouChat, teşhiri hak eden basit ve güçlü bir ChatGPT alternatifidir.

8. Chatsonic

ChatGPT’nin (GPT-4’e güncellendiğinden beri ilk GPT 3.5) arkasındaki temel teknoloji, Chatsonic’e güç veren teknolojinin aynısıdır. Bu durum onu neredeyse ChatGPT kadar ilginç kılmaktadır. Chatsonic bir adım daha ileri giderek ChatGPT’nin yeteneklerini geliştirirken ChatGPT’nin bazı sınırlamalarını da düzeltiyor.

Normal ChatGPT’ye (ChatGPT eklentileri olmadan) 2022 Dünya Kupası’nı kimin kazandığını sorsanız bilmez. ChatGPT gibi güçlü bir yapay zeka modelinin bu kadar basit bir soruyu anında yanıtlamasını beklersiniz. Ancak ChatGPT’nin bilgi tabanının son tarihi 2021’dir. Bu yüzden yapay zeka modeli, 2021’den sonra olup bitenlerle ilgili soruları yanıtlayamıyor.


ChatGPT Plus hesabı olmadan, ChatGPT’yi kullanarak internetteki verilere gerçek zamanlı olarak erişemezsiniz. Bu, son olaylar veya eğitim verilerine dahil olmayan olaylar hakkındaki bilgiler için World Wide Web’e erişemeyeceği anlamına gelir.

Chatsonic’in ChatGPT’den daha iyi performans gösterdiği nokta burasıdır. Chatsonic internete erişerek güncel, son olaylarla daha tutarlı, gelişmiş yanıtlar oluşturur. Bunun için Google’ın Bilgi Grafiğinden bilgi alır. Chatsonic’e 2022 Dünya Kupası’nı kimin kazandığını ve en iyi oyuncu ödülünü kimin aldığını sorduğunuzda hayal kırıklığına uğratmaz.

Ayrıca ChatGPT’den farklı olarak doğrudan Chatsonic sohbet arayüzünden görüntüler oluşturabilirsiniz. OpenAI, güçlü bir AI görüntü oluşturucu olan DALL-E’ye sahiptir. Buna rağmen ChatGPT sohbet robotuna entegre olmayan ayrı bir üründür. Öte yandan Chatsonic, doğrudan Chatsonic sohbet arayüzünden gelen istemlerden dijital sanat yaratabiliyor. Yapay zeka sanatı oluşturmak için hem Stable Diffusion hem de OpenAI’nin DALL-E API’lerini kullanır.


ChatGPT’nin basit ve sezgisel bir kullanıcı arayüzü bulunuyor. Buna rağmen birkaç özellikteki kullanıcı deneyimini iyileştirmek fena fikir değil. Chatsonic bunlardan bazılarını ekliyor. İleri geri yazmaktan sıkıldıysanız, Chatsonic, Siri ve Google Asistan’da yaptığınız gibi sesli komutları kullanabilirsiniz. Gerekirse sesli yanıtlar alabilirsiniz. Öte yandan sesli komutları ChatGPT ile kullanmak için üçüncü taraf araçlara ihtiyacınız olacak. Chatsonic ayrıca konuşmalarınızı yapay zeka sohbet robotuyla paylaşmanıza, düzenlemenize ve indirmenize yardımcı olur.


Ancak Chatsonic o kadar da toz pembe değil. Kaydolduğunuzda ücretsiz erişim elde edeceksiniz. Ancak ChatGPT’den farklı olarak Chatsonic çoğunlukla ücretli bir hizmettir. Tahsis edilen jetonları alırsınız ve jetonlarınız bittiğinde, sunulan barebone’lara bağlı kalmak zorunda kalırsınız. Ayrıca ChatGPT ile karşılaştırıldığında Chatsonic’in bilgisayar kodları konusunda pek iyi olduğu söylenemez.

9. Character.AI

Character.AI tam olarak isminde söylediği şeydir. ChatGPT alternatifleri arasında en sevdiklerimizden biri ayrıca. Popüler ünlüler, tarihi şahsiyetler veya film karakterleriyle etkileşimi simüle etmenize olanak tanır. Karakter temalı bir AI sohbet robotudur. Donald Trump gibi siyasi figürlerden Tony Stark gibi film karakterlerine kadar geniş yelpazesi var. Character AI, platformda etkileşime açık geniş ve ilginç karakter seçeneklerine sahiptir.

Character AI öncelikle karakter temalı olsa da platformdaki “Karakter Asistanı” özelliğini kullanmayı deneyin. ChatGPT tarzı bir istem ve yanıt etkileşimi elde edebilirsiniz. Genel olarak etkileyici olsa da ChatGPT kalitesinde yanıtlar beklemeyin. Bununla birlikte, Character AI denemeye değer.

Yapay Zeka Altın Gibi Değerleniyor

Üretken yapay zekaya olan ilgi ve açlıktan yararlanmak isteyenler teknoloji devleri var. ChatGPT’den ilham alan ürünlerini pazara sunmak için çaba gösteriyorlar. Bu yüksek riskli teknoloji silahlanma yarışında herkes birbirini geçmeye çalışıyor. Amaç basit; en yetenekli yapay zeka sistemlerini veya şimdilik sohbet robotlarını geliştirmek ve piyasaya sürmek.

Şirketler soruna para ve güç harcamaya devam ettikçe, daha yetenekli ChatGPT alternatifleri ortaya çıkacak. İşler gelişmeye devam ederken siz de listemize yazdıklarımızı keşfe çıkın.

Bonus: Markalar için En İyi 10 Yapay Zeka Pazarlama Aracı

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar