CES 2017’nin En Yenilikçi ve Göz Alıcı Arabaları

ces 2017

Paylaşmayı unutmayın.

Arabaların her sene CES’in gözdesi olması alışık olduğumuz bir durum. Bilgisayar satıcıları dans sahnesini terk ettikçe otomobil üreticileri daha çok yer buluyor. Birçok durumda, araçlar yerel showroomlarda görebileceğiniz konseptlerde değil ama yine de bize teknolojik olarak neyin mümkün olduğunu kanıtlamada mükemmel birer gösterge.

Geçtiğimiz 5 yılda, sürücüsüz araç teknolojilerinde bilim kurgudan gerçekliğe ulaşıldı. Başlıca otomobil üreticileri şimdilerde Google, Tesla ve Uber’in olduğu gibi kamu yollarında otonom arabaları (sürücüsüz araçları)  test ediyor. Eğer henüz onları görmediyseniz, arabaların üzerine yerleştirilen ışıklı radarların (LİDAR sensörleri) artık ufak ve gösterişsiz kutular olduğundan olabilir. CES tedarikçileri otonom araçların hakim olacağı bir geleceğe kendilerini şimdiden hazırlıyorlar. Tek soru tüketicilerin ve regülatörlerin bu duruma nasıl adapte olacağı.

ces fuarı

Fuardaki en büyük dikkati hiç şüphesiz Faraday Future FF91 çekti. Bir sene önce şirket, geleceğin yüksek performanslı, kendi kendini sürebilen tam otonom Tesla rakibi arabasını üretme planlarından bahsetmişti. Bu sene, arabanın çalışan bir modelinin demo tanıtımını yaptı. Açık olmak gerekirse, demo çok kontrollü koşullar altında tanıtıldı ve araba ticari olarak piyasaya çıkarılmaktan çok uzaktı. Bütün bunlara rağmen geleceğin ulaşımının FF91 gibi bir şey ile sağlanacağı düşünmekteyiz ya da en azından bunun, nihai hedef olduğunu söyleyebiliriz.

Önümüzdeki kısa dönemde, sürücüsüz araçlar çok göze çarpmayabilirMercedes ve Ford, ortak bir kampüste çalışanların veya malların karıştırılabileceği ticari araç formatlarını gösterdiler.

Sürücüsüz arabalar, sıradan tüketicilere başlarda biraz pahalı gelebilir, fakat iş adamları ve hatta belediyeler için biçilmiş kaftan oldukları kesin. Bir otobüs güzergahını haritalamak açık bir yolu haritalamaktan çok daha kolay olacaktır. Araçların nasıl göründüğünden bağımsız olarak ulaşım sektörü büyük bir değişime hazır görünüyor. Hadi fuardaki arabalara bir göz atalım:

FARADAY FUTURE FF91

Hiç kimse ne zaman teslim edileceğini ya da toplamda ne kadara mal olacağını bilmese de Faraday Future FF91’inizi hemen şimdi sadece $5,000’a ayırtabilirsiniz! FF91’i yollarda görmemiz için aşması gereken çokça engel var fakat o da bir o kadar hırslı!

TOYOTA CONCEPT-I

Toyota’nın yeni Concept-i’si, yapay zeka kullanarak araç ve sürücü arasında bir bağ kuruyor. Araç, sürücünün modunu tespit ederek gerektiğinde sürücüye kişisel olarak müdahale edebilecek. Toyota ona ‘’Yui’’diyor.

NISSAN BLADEGLIDER

21. yüzyılın sıfır emisyonlu, yüksek performanslı spor arabasıyla tanışın: Nissan Blade Glider. Elektrik motorlu olmasına rağmen araç o kadar sessiz çalışıyor ki yolda süzüldüğünü düşünüyorsunuz. Blade Glider’ın aerodinamik dizaynını martı kanadı şeklinde dikey olarak açılan kapıları taçlandırıyor.

NISSAN INTELLIGENT MOBILITY

Intelligent Mobility girişiminin bir parçası olarak Nissan, sektöre bugünlerde damgasını vuran; iklim değişikliği, trafik tıkanıklığı, yol tesisleri ve artan hava kirliliği gibi konularla mücadele etmek istiyor. Al ve daha çevre dostu araçlar yardımıyla ulaşacakları asıl hedefleri ise sıfır emisyon ve yollarda sıfır ölümlü kaza. Ve kendisi gibi gösterişli arabalar..

BMW HOLOACTIVE TOUCH CONCEPT

Arabanızla iletişime geçmeniz için tek yol sese duyarlı arayüzler değil! BMW, bilgiyi sürücüye hologramlar vasıtasıyla aktaran HoloActive Touch konsepti ile görenleri büyüledi. Ofise giden yolda, arabanız kendisini sürerken okumak için yanınıza neden birkaç kitap almayasınız? BMW HoloActive Touch Concept size tekerleklerin üzerinde oturma odanız olan bir araba sunuyor. BMW HoloActive Touch Concept’in bir de direksiyonu var; sanki gelecekte sürücüler olacakmış gibi.

HONDA NEUV

Honda’s NeuV ya da yeni elektrikli şehir aracı, geleneksel bir arabadan çok shuttlelar gibi şehirde insan taşıyan bir araca benziyor.

HONDA SELF-BALANCING MOTORCYCLE

Bu araçları kullanmak için bir motor ehliyetiniz olması gerekebilir, fakat artık sınavı geçmek çok daha kolay olacak. Honda’nın kendi kendine dengeye gelebilen motosikleti, ucunda topaç olan bir mekanizma sayesinde dik durabiliyor ve doğru yönde ilerleyebiliyor.

CHRYSLER PORTAL

Minivanlara cool bir hava katmak oldukça zor. Sürücüsüz çalışma özelliğine zekice tasarlanmış yeni bir dizayn eklersek de muhteşem olur. Aslında Chrysler, Y kuşağına hitap etmeyi umduğu “Portal” konseptiyle tam olarak bunu yaptı.

LEECO LESEE PRO

Eğer Faraday Future FF91’in uzak bir ihtimal olduğunu düşündüyseniz, sizi CEO’su aynı zamanda bir Faraday yatırımcısı olan LeEco’dan daha düşük maliyetli bir model olan LeSee Pro ile tanıştıralım. LeSee Pro, şirketin geçen sene Çin’de sergilediği orijinal LeSee’nin güncellenmiş versiyonu. LeSee Pro’nun ayrıntıları kısıtlıdır, ancak bu ayrıntıların elektriksel olduğunu ve özerk yeteneklere sahip olacağını biliyoruz. LeSee Pro’yu yapan firma LeSee Pro’nun eğlenceye bağlı bir anlayış ile tasarlandığını söyledi. Yani bizlere içeriğin kişiselleştirilmiş ve sürekli güncellenen seçimlerini sunuyorlar.

MERCEDES VISION VAN

Büyük ihtimalle geleceğin en başarılı sürücüsüz araçları Mercedes Vision Van gibi görünecek. Mercedes-Benz’in CES’te sergilediği bu araçtan ilk olarak Eylül’de haberimiz oldu. Görüntüsü sıkıcı gelebilir fakat Vision Van’ın içerisinde, paketleri sürücü için organize eden otomatik raflar ve aracın tepesinde ise iki adet drone bulunmakta. Birisi kapınıza bir şey bırakacakken (yabancı filmlerde gördüğümüz posta fırlatma sanatı sanırım), drone’lar yaklaşık 2 kg’a kadar olan paketleri, yaklaşık 10 km uzunluğunda mesafeye taşıyabiliyorlar.

(CES,  Consumer Electronics Show, her yıl Las Vegas’ta düzenlenen, tüketici teknolojileri ile ilgili işlerin toplanma noktası ve gelecek nesil inovasyonların tanıtıldığı piyasadır. Daha fazlası için buradan kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz.)

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar