Bu Bir Rekor Kıran “Yumurta” Hikayesidir!

instagramın en beğenileni yumurta

Paylaşmayı unutmayın.

Ocak ayında bir “yumurta” görseli birdenbire sosyal medyanın gündemine düştü. Fotoğraf, an itibarıyla 52 milyondan fazla beğeniye sahip ve paylaşımı yapan hesap 10 milyon kişi tarafından takip ediliyor. Önce, Eugene adlı yumurtanın hikayesini hatırlayalım:

Ünlü bir TV yıldızı ve aynı zamanda da girişimci olan Kylie Jenner, geçen yıl Şubat ayında kızı Stormi Webster’ın fotoğrafını Instagram’da paylaşmıştı ve fotoğraf, 18.2 milyondan fazla beğeni alarak Instagram’ın en çok beğeni alan paylaşımı olmuştu.

https://www.instagram.com/p/BsOGulcndj-/?utm_source=ig_embed

Yumurta, 4 Ocak tarihinde Instagram’da @world_record_egg isimli bir hesap tarafından “Hadi birlikte bir dünya rekoru kıralım ve bunu, Instagram’ın en çok beğenilen paylaşımı yapalım. 18 milyon ile Kylie Jenner’ın elinde olan güncel dünya rekorunu kıralım” notu ile paylaşıldı.

Bu, sosyal medyada çok da yabancı olmadığımız bir davranış: “challenge” yani meydan okuma. Görsel, sadece ilk cümle ile paylaşılsaydı sanıyoruz ki 10 gün içerisinde 24 milyondan fazla beğeni alarak rekor kıramazdı. Gönderiyi paylaşan kişi ya da kişilerin niyetinden bağımsız olarak yumurtanın, bu kadar kısa sürede böylesine reaksiyon almış olmasını elbette ki farklı açılardan yorumlayabiliriz: Bazılarımız belki şov dünyasından ve onun topluma dayattıklarından çok sıkıldı ve bu meydan okumaya destek verdi ya da bu kadar ünlü, zengin, başarılı bir kadının “bir yumurta” karşısında yenildiğini görmek istedi. Kim bilir?!  

https://www.instagram.com/p/BsmPezCnZ4I/

Fotoğrafın bu kadar çok beğeni almasından sonra Kylie Jenner da mizahi bir video yükleyerek konuya dahil oldu.

Yumurta Ne Anlama Geliyor?

https://www.instagram.com/p/BtPBdoGg5EI/

Hesap sahibi, ilk olarak BuzzFeed ile yaptığı yazılı bir röportajda hesabın İngiliz kırsalında bir tavuk olan “Henrietta” tarafından yönetildiğini söyledi. Habere göre Henrietta, Instagram’da en çok beğenilen 20 paylaşımın anlatıldığı bir yazı okuyor ve bu rekorun kırılabileceği üzerine böyle bir meydan okumada bulunuyor. Bunun Kylie Jenner ile ilgisi olmadığını, sadece bir meydan okuma olduğunu söylüyor.

Ancak daha sonra hesap sahibi, The Independent ile de röportaj yapıyor ve Londra’da yaşayan bir birey olduğunu söylüyor. Ayrıca kişisel Instagram hesabında sadece 400 takipçisi olduğunu, bu görseli nasıl viral yaptığını kendisinin de anlamaya çalıştığını ifade ediyor. Neden yumurtayı seçtiğine dair de, rekoru olabildiğince basit bir “şey” ile kırmayı denemenin ve başarmanın ilginç olacağını düşündüğünü söylüyor. Ayrıca yumurtayı, ünlü kültürünün ne kadar kırılgan olduğuna dair bir yorum olarak kullandığını da ekliyor.

Öte yandan, görselin Instagram’da popüler olmasının ardından açılan e-ticaret sitesi de, bunun planlı bir meydan okuma mı yoksa bir marka için kurgulanan pazarlama stratejisi mi olduğuna dair kafaları karıştırmadı değil. Tabii bu sırada, hesaptan takipçilerde yumurtanın kırılıp içerisinden “bir şey” çıkacağına dair beklenti oluşturan paylaşımlar yapılmaya da devam edildi. Ve nihayetinde yumurta tamamen çatlayarak kırıldı.  

Peki, Yumurtanın İçinden Ne Çıktı?

https://www.instagram.com/p/BtdYQwincYv/

Yumurtanın çatlayarak kırıldığını gösteren video, “Şimdi kendimi çok daha iyi hissediyorum. Siz de baskı hissediyorsanız, daha fazla bilgi almak için talkingegg.info adresini ziyaret edin. Bu listeyi birlikte oluşturalım” notuyla 4 Şubat’ta paylaşıldı. Notta ifade edilen internet sitesinde ise farklı farklı ülkelerde ruh sağlığı hizmeti veren kuruluşların isimleri sıralı. Sosyal medyanın ve viral olmanın kişinin üzerinde yarattığı baskı konusuna dikkat çeken video, insanları hissettikleri baskı hakkında biriyle konuşmaya teşvik ediyor.

Hesabın sahibi The New York Times’a verdiği röportajda kimliğini açıkladı. Reklamcılık sektöründe çalışan 29 yaşındaki Chris Godfrey, neden yumurtayı seçtiği sorusuna “Bir yumurtanın cinsiyeti, ırkı ya da dini yoktur. Yumurta sadece bir yumurtadır ve evrenseldir.” diye cevap verdi. Hesabı yönetmesinde kendisine yardımcı olan 2 arkadaşından biri olan 26 yaşındaki Alissa Khan-Whelan ise “İnsanlar bu yumurtayı çok sevdi ve Eugene, pozitif mesajlar yaymaya devam etmek istiyor” diyerek ileriye dönük tavırları hakkında da bilgi verdi.

world_record_egg, yayın platformu olan Hulu ile birlikte çalışarak, Amerikan Futbol Ligi’nin bu yıl 53’üncüsü düzenlenecek olan şampiyonluk mücadelesi Super Bowl reklamlarında yer aldı. Reklam daha sonra izleyicileri kâr amacı gütmeyen Mental Health America’nın web sitesine yönlendiriyor.

Chris Godfrey, yumurtanın, gençler tarafından tamamen organik bir biçimde yayıldığını, hiç kimsenin ya da bir grubun bu popülaritenin artmasına yardım etmediğini ve oldukça sahiplenilen yumurtanın artık bir sembole dönüştüğünü söylüyor. Röportajda Godfrey, Brown ve Khan-Whelan, çok fazla sayıda ve inanılmaz teklifler aldıklarını ancak insanları pozitifliğe teşvik etmenin onlar için paradan daha önemli olduğunu ifade ediyor.

Şimdi ise hesap takipçilerinden gelen gönderileri hikayesinde paylaşıyor ve kitlesini giderek daha da büyütüyor. Siz de #EggGang etiketi ile olaya dahil olabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar