Biyolojik Saat Nedir ve Nasıl Çalışmaktadır?

biyolojik-saat

Paylaşmayı unutmayın.

Biyolojik Saat Nedir ve Nasıl Çalışmaktadır? – Saat, günün zaman dilimlerine ayrılmış halidir ve bu durum insan bedeni içinde geçerlidir. Beden belirli dönemlerde belirli faaliyetler ve tepkiler içerisine girmektedir. Bu durumu beden kendi kendine yönetmektedir her hangi bir dış müdahale olmadığı takdirde. Biyolojik olarak normal bir insanın uykuda geçirmesi gereken sağlıklı süre 5.5-6 saat arasındadır. Sağlıklı bir şekilde alındığı zaman uyku, bu süreç sonunda kişi uyanmaktadır.

Sirkadiyen Ritim (Biyolojik Saat)

Canlıların vücudunu oluşturan moleküler yapı içerisinde her yapıya ait bir işleyiş mekanizması bulunmaktadır. Ruhsal halimiz, vücut ısımız, metabolizmamız bir işleyiş halinde düzenli olarak işlemektedir. Gece gündüz arasında kendi içerisinde bir dengeye sahiptir. Örneğin uzun süren uçak yolculukları ile farklı bir saat dilimine sahip bir yere gittiğimiz zaman vücut bir sarsıntıya uğramaktadır. Alışmış olduğu günlük davranışların dışına çıkan vücut biyolojik olarak sıkıntıya düşmektedir. Bunun sebebi biyolojik saattir.

@uplifers.com

Biyolojik Saat Nasıl Çalışmaktadır?

Yapılan araştırmalara göre bu saat döngüsü bir defa bozulduğu zaman olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Altışar saatlik dilimlere ayrılan biyolojik saat, her dilimde farklı reaksiyon vermektedir vücut. İlk altı saatlik dilimde sabahın ilk anına denk gelmektedir ve vücutta tansiyon yüksekliği ile güçlü bir uyanma hali ortaya çıkmaktadır. Uyanış ve kendine gelme sürelerini atlatan vücut ikinci altı saatte hızlı karar alma ve tepki verme ile birlikte koordinasyonunu gerçekleştirmektedir. Üçüncü altı saatlik bölümde vücutta yorgunluk ile birlikte tansiyonda artış sağlanmaktadır. Son saat diliminde ise derin uyku haline geçilmektedir. Biyolojik saatin etkinliği gece yükselirken gündüz düşüşe geçmektedir.

@piramithaber.com

Saatlere Göre Vücut Etkinliği

Sabah saat 10 sıralarında biyolojik saatin en verimli olduğu zamandır. Vücut ısısı en ideal düzeyde ve konsantrasyon hat safhadadır. Bellekler hazır ve dinamik düzeydedir. Öğle vaktinde 12 de vücut mayhoş haldedir ve kısa süreli uykuya ihtiyaç duymaktadır. Bu saat diliminde vücutta asit yükselirken beyne giden kan oranında azalma görülmektedir. Saat 20.00 zamanı vücuda ilacın alınması gereken en ideal zamandır.Karaciğerdeki yağ oranının azaldığı ve kalbe kan akışının sağlıklı olduğu bir zamandır bu saatler. Akşam saat 21:00 sıraları insanların en çok yemek yediği fakat sindirim faaliyetlerinin en düşük seviyede olduğu zamandır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar