Bitcoin Geleceğin Ödeme Yöntemi Olabilir Mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Bitcoin Geleceğin Ödeme Yöntemi Olabilir Mi? – Bitcoin özellikle son yıllarda yükselişte olan bir kripto para birimi. Birkaç yıldır adını sıkça duyduğumuz Bitcoin piyasada daha da  kalıcı olmaya kararlı. Belli bir miktarda üretilmesi Bitcoin’in piyasa da işlem görme olasılığını düşündürse de çoğu küresel şirketin değerini aşmış durumda. Gelecekte belki de şuan aktif olarak kullandığımız , aslında Covid-19 salgınıyla beraber biraz daha mesafeli yaklaşarak kartlı ödeme yöntemlerini tercih etiğimiz fiziksel banknotlar ve madeni paralar tarihe karışabilir.

Bu yazımızda çok değil 10 yıl önce kullanılmaya başlamış ve şuan çoğu şirketin değerinden daha değerli olan, tabi çoğu küresel ödeme devlerini de yerinden eden Bitcoin’den bahsedeceğiz.

Bitcoin Geleceğin Ödeme Yöntemi Olabilir Mi?

Bitcoin Aslında Ne?

Bitcoin 2008 dünya ekonomik krizi sonrası sonrası Satoshi Nakamato adlı kişi ya da kişiler uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin’e dair teknik yazılarını yayınladılar.

Böylece Bitcoin merkezsizleştirilmiş yani Dünya Bankası vb. bir yere bağlı olmadan, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi.

bitcoin-gelecegin-odeme-yontemi-olabilir-mi
@forbes

İlk başarılı kripto para olarak kabul edilen Bitcoin ‘’1.nesil blockhain ‘’ olarak adlandırıldı.Bitcoin ‘in belli bir miktarda belirli olmasından daha önce bahsetmiştik. Maksimum Bitcoin 21 milyonla genesis blokta belirtilerek sınırlandırılmıştır. İlk Bitcoin transferi de Satoshi Nakamato kişisi yada ekibi ile ona yardım sağlayan Kriptograf Hal Finley arasında gerçekleşmiştir. İlk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir.

Dağınık yapısı sayesinde Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkündür fakat ,işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak imkansızdır. Bitcoin Blockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemezdir.

Bitcoin Avantajları Ve Dezavantajları

bitcoin-gelecegin-odeme-yontemi-olabilir-mi
@dublinlive

Bitcoin günümüzde yaygın kullanımda olsa da çoğu kişi hala risklerinden dolayı mesafeli yaklaşmaktadır.Avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirerek Bitcoin ‘e güvenip güvenmeyeceğimize karar verelim. Avantajları: Enflasyon ve çökme riskinin düşük olması ,kullanımının basit olması,tüm dünyada aynı değerde olması ve tabi iz sürülemez yani anonim olması en cazip avantajlarından diyebiliriz. Aynı zamanda geleneksel para transfer yöntemlerine kıyasla daha güvenli, ucuz ve daha hızlıdır. Tabi bu kadar yüksek meblağlardaki paraları nakit veya bir banka hesabında taşımak ve o banka hesabının kişi/kişiler ya da devlet tarafından kontrol edilmesi güvensizliğini de ortadan kaldıran  bir yöntemdir.

Dezavantajları: Avantajları ne kadar çekici gelse de özellikle iz sürülemez olması bazı durumlarda sorunlara yol açabilmektedir. Örneğin; ticaretinin illegal olduğu ürünlerin ödemelerinde kullanılmasına, kara para aklama maksadıyla kullanılması ve bunun takip edilememesi aslında bazı durumlarda büyük bir dezavantajda olmaktadır.

Bitcoin Ödeme Yöntemi Olarak Kullanılabilir Mi?

bitcoin-gelecegin-odeme-yontemi-olabilir-mi

Bitcoin özellikle 2020 sonlarında rekorlar kırmaya başlamıştı.2020 ‘nin ilk aylarına göre 2020 sonunda %200’ün üzerinde bir artışla yılı kapatmıştı. Geçtiğimiz günlerde de istikrarlı artışını sürdürerek 30 bin dolar eşiğini geçti ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ve küresel ödeme devi Visa ‘yı geçti. Bugün Visa’nın piyasa değeri 474.43milyar $ ‘dır ve payı yaklaşık yüzde iki artışın ardından 215.11 $’ dan işlem görüyor.

Peki Bitcoin geleceğin ödeme yöntemi olabilir mi?

Aslında şu şekilde olabilir; Kişiden kişiye ,yani adresten adrese transfer yapılabilir. Sadece bu amaç için tasarlanmış olan  ticari uygulamalar da bulunmaktadır. Bu uygulamalar QR kod okutarak ödeme alabilen uygulamalardır. Bu şekilde geliştirilen uygulamalar ya da Iban tarzı yöntemlerle başarılı transfer işlemlerinin gerçekleştirilmesi muhtemel. Bu yazımızda ,son zamanlarda piyasaları tarihi yükselişiyle kelimenin tam anlamıyla altüst eden Bitcoin ve belki de geleceğin Visa ‘sından kısaca bu şekilde bahsettik.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar