Biçimsiz mi Yoksa Sanat mı?: LaCroix’in Tasarımı

LaCroix tasarım

Paylaşmayı unutmayın.

Marka kimliği yaratmada görsellik veya dizayn ögeleri son derece önemlidir. Bizlerin, yani tüketicilerin zihninde özel bir yer edinmesi için markalar, dizayn yaratmada daima kıyasıya bir yarış halinde olmuştur. Markalar, hızlı tüketim ürünlerinde, tüketicinin zihninde kıvılcımı çakmak amacı ile ambalajlarında farklılık yapmakta ya da tam tersi tekdüze bir tasarım geliştirmektedir.

Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse kırmızı renkli ve üzerinde yazı olmayan bir içecek tenekesi görürsek zihnimiz onun Coca-Cola olduğunu algılayacaktır. Bunun sebebi Coca-Cola’nın yıllardır süregelen başarılı bir marka konumlandırması ve özgün, aynı zamanda sabit bir tasarımı olduğundan dolayıdır. LaCroix tenekelerinin ise aromalarına göre renk renk farklı olması belli bir marka algısı yaratmada kuvvetli olmasa da tasarımları eğlenceli ve sıra dışı görülebilmektedir.

pazarlamada tasarımın önemi

@lacroixwater

Köpüklü soda markası olan LaCroix’in, alışılmışın dışında olan tenekeleri, renk ve dizayn olarak diğer içecek markalarının ambalajlarından farklı bir tasarıma sahiptir. Bu farklılık tasarımcıları iki tarafa ayırdı; kimi tasarımcılar kutuların sanatsal bir dokunuştan geçtiğini söylese de kimi tasarımcılar ise kutuları biçimsiz ve çirkin bulduklarını söylediler.

1981 yılında Wisconsin‘de kurulan LaCroix, şirket yeni sahipleri tarafından 2002 yılında alındığında kutuların renklerini ve şekillerini yeniden tasarlamaya karar verdi. Bunun sonucunda tasarımı farklı bir biçimde ve renkte dizayn edilmiş yeni kutuları piyasaya sürdüler.

Rahatlık ve Sofistike Kavramları Bir Arada

LaCroix, Bazı parlak, cesur, hiper-minimal ve modernist tarzları içeren yaklaşık 20 tasarım seçeneği üretti ve market raflarında yerini böylece almış oldu. Bunun üzerine LaCroix’in 40 yıla yakın bir marka olmasına rağmen marka bilinirliği ve popülerliği bu tasarımlar sayesinde arttı.

lacroix tenekeleri

@lacroix

Müşterilerin Daima Tercihi

Tüketici araştırması sonrası, LaCroix’un sahipleri tarafından en çok tercih edilen düz renk ve tasarımlar değil, pop kültürü yansıtan tasarımlar tercih edilmiştir.

LaCroix : Akışına Bırakın

LaCroix‘un tasarımcısı, ilham aldığı kavramın su olduğunu söylüyor. Mavi rengin akışkanlığı ve arka plandaki dönen renk lekeleri, her birinin kendi lezzeti ile ilgili ipuçları veriyor.

Eleştirmenler İtici Olarak Görüyor

Tüketiciler bu tasarımı sevse de tasarım eleştirmenleri bu tasarımları, marka ve tasarım kavramlarına tamamen zıt ve itici olarak görmüşlerdir.

 LaCroix ambalajları

@brandt_drew

Pamplemousse Picasso

Yeni tasarımı yöneten Lyle Zimmerman, tüketicilerin teneke kutulardaki dalgalara “Picasso-esque” adını verdiğini söylüyor. Rahatlık ve sofistike kavramları ile birlikte marka bilinirliği konusunun iç içe geçtiğini ve uyuştuğunu söylüyor.

Sonuç : Yükselen Satışlar

Çirkin veya değil, LaCroix’in tasarımı satışlara kesinlikle zarar olarak yansımadı. Bu farklı aroma tasarımları ile birlikte marka, 2010 yılından bu yana yaklaşık 4 kat satış gücüne ulaşarak popülaritesini arttırdı.

Sizce önemli olan hangisi?

Ambalaj tasarımlarının tüketici üzerindeki etkilerine güzel örnekler veren Akıllara Zarar Ambalaj Tasarımları yazımız da mutlaka ilginizi çekecektir!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar