Beynin Yapısı Cinsiyete Bağlı Mı?

beynin-yapisi-

Paylaşmayı unutmayın.

Beynin Yapısı Cinsiyete Bağlı Mı? – Erkek ve kadınların bakış açıklarında, algılamalarında, belirli olaylara verdikleri reaksiyonlarda gözle görülür farklılıklar vardır. Bu farklılıkların nedeni, neyden kaynaklandığı hep bir merak konusu olmuştur. Bu merakımızı gidermek için beyinle ilgili birçok araştırma yapılıyor. Beyin, biliş ve davranışları kontrol ettiğinden, cinsiyetle ilgili bu fonksiyonel farklılıklar beynin cinsiyete özgü yapısı ile ilişkili olabilir.

@huddpostUK

Erkekler ve dişiler beyninin bazı yönlerinde farklılık gösterir. Erkeklerin ortalama olarak daha büyük beyinleri vardır (% 8 ile% 13 arasında daha büyük). Anatomik veya gelişimsel farklılıklar gösteren ayrımlar vardır, ancak bu ayrımların kaynağı genellikle belirsizdir.

Beynin Yapısı Cinsiyete Bağlı Mı?

Hafıza

Dişiler, erkeklere kıyasla daha fazla bilgi hatırlatması göstermektedir. Örneğin, eş seçiminde diğer kadınlarla rekabet sırasında kadınlara yönelik cinsel seçici baskılardan kaynaklanan bilgileri erkeklerden daha iyi hatırlar . Bunun nedeni oksitosin hormonudur. Oksitosin hormonu emziren anneler bir karakteristik bir hormondur. Çalışmalar, oksitosinin uzamsal belleği geliştirdiğini bulmuştur. 

@thejakartapost

Yanallaştırma

Erkeklerin genellikle daha lateralize bir beyne sahip olduğu söylenir. Bu genellikle “sol” ve “sağ” beyin yeteneklerindeki farklılıklara bağlanır. Beyin lateralizasyonunda cinsiyet farkı olduğu fikrine destek veren bir faktör, erkeklerin solak olma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Bununla birlikte, bunun lateralizasyondaki bir farktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirsizdir.

Amygdala

Duygusal ifade, anlayış ve davranış erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterir gibi gözükse de, bu farklılıklar beyin yapısında veya büyüklüğünde herhangi bir fark ile ilişkilendirilmemiştir. 2012 yılında yapılan bir gözden geçirme, erkeklerin ve kadınların duyguların işlenmesinde farklılıklar olduğu sonucuna varmıştır. Erkekler tehdit edici uyaranlara karşı daha güçlü reaksiyonlara sahip olma eğilimindedir ve erkekler daha fazla fiziksel saldırganlıkla tepki verir, ancak amigdalanın doğrudan rolü hakkında hiçbir sonuç alınmamıştır.

@infoscience

Beynin Yapısı ve Bilişsel Görevler

Erkeklerde,

Ortalama olarak, erkekler bir nesnenin zihinsel rotasyonu veya manipülasyonunu gerektiren testlerde bir avantaja sahiptir.  Labirent bir görevin bilgisayar simülasyonunda, erkekler görevi kadın muadillerinden daha hızlı ve daha az hatayla tamamladılar. Buna ek olarak, erkekler rehberlik mermileri gibi hedeflenen motor beceri testlerinde daha yüksek doğruluk göstermiştir. Erkekler reaksiyon süresi ve parmak vurma testlerinde de daha hızlıdır.

beynin-yapisi
Pixabay adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Kadınlarda,

Ortalama olarak, kadınlar hatırlamayı ölçen testlerde erkeklere göre mükemmeldir. Harfleri, rakamları ve hızlı adlandırma görevlerini içeren işlem hızı üzerinde bir avantaja sahiptirler.  Kadınlar daha iyi nesne konumlarını hatırlar ve sözel bellekleri daha kuvvetlidir.  Sözlü öğrenmede de daha iyi performans gösterirler. Belirlenmiş deliklere mandal yerleştirilmesi gibi uygun ürün ve hassas görevlerde daha iyi bir performans gösterirler. Labirent ve yol tamamlama görevlerinde, erkekler hedef rotayı kadınlardan daha az denemede öğrenir, ancak dişiler sunulan yer işaretlerinden daha fazlasını hatırlar. Bu, kadınların kendilerini erkeklerden daha fazla yönlendirmek için günlük durumlarda yer işaretleri kullandığını göstermektedir. Dişiler nesnelerin yerleri değiştirip değiştirmediğini hatırlamakta daha iyiydiler.

beynin-yapisi
@pxhere

Başka Bir Bakış Açısı

Bir diğer yapılan testte kadınlarda bağlantıların, beynin iki yarısında, sağ ve sol tarafları bağlayacak şekilde düzenlendiğini belirten araştırmacı, erkeklerde ise bağlantıların ön ve arka taraf arasında dizildiğini söylüyor. Bir örnekten yola çıkalım: Beynimizde nokta halinde bilgiler ve o bilgileri birbirine bağlayan çubuklar olduğunu düşünelim. Kadınların beyninde bilgi noktaları daha fazla ve çubukları daha azken erkekler beyninde iletici çubuklar daha fazladır. Kadınlar, çubukları kendi birleştirdiği için daha karmaşık bir bilinçaltına sahiptir. Mesela, diş macununuzun bittiğini gördüğünüzde ne yaparsınız? Kadınlar genelde çekmeceleri karıştırıp “Burada olabilir mi? Şuraya da bakayım.” Deyip aramaya başlar. Erkekler ise genelde aramak yerine “Diş macunu nerede?” diye bilirkişiye sorar.

Sonuç Olarak,

Araştırmacı Verma, kadınlardaki sinirlerin, ‘mantıksal düşünce’ alanı olarak bilinen beynin sol tarafı ile, ‘önsezi’ alanı olarak bilinen sağ tarafı arasında dizilmiş olmasının, ‘kadınların sezilerinin’ neden erkeklerden daha güçlü olduğunu açıkladığını belirtiyor. “Önsezi düşünmeden düşünmektir. İnsanların ‘içgüdü’ dediği de budur. Kadınlar, iyi bir anne olmak gibi bu tip yeteneklerde erkeklerden daha iyidir.”

KAYNAKLAR

BBC

INDEPENDENT

VİKİPEDİ

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar